Nakazują natychmiastowe wycofanie tego słynnego sera z „supermarketu” i proszą, aby nikt go nie spożywał

Hiszpańska Agencja ds. Bezpieczeństwa Żywności i Żywienia (Aesan), zależna od Konsumpcji i Zdrowia, uruchomiła ostrzeżenie w związku z dystrybucją Dojrzały ser wykonana z nieprzegotowane mleko przybyły z Francji zakażony bakterią Escherichia coli producent Toksyna Shiga. Ten patogenny mikroorganizm jest szczególnie niebezpieczny i był zaangażowany w przypadki .

Francja zgłosiła za pośrednictwem Europejskiej Sieci Ostrzegania Żywnościowego (Rasff), że tak wszystkie partie serowy Morbier DOP pod znakiem towarowym Frieslandcampina Iberia i Millán Vicentesprzedawane w opakowaniach klinowych o masie 175 i 195 gramów. Według informacji, z którymi konsultowało się EFEAGRO w Rasff, ser jest obecnie dystrybuowany w piętnastu krajach, w tym w Hiszpanii.

Zakażenie E. coli wytwarzającą toksyny shiga powoduje objawy silnych skurczów brzucha, które mogą prowadzić do ciężkiego zapalenia żołądka i jelit, krwawej biegunki i krwotocznego zapalenia okrężnicy. Okres inkubacji trwa od 2 do 10 dni. Ogólnie rzecz biorąc, osoby dotknięte chorobą zwykle wracają do zdrowia w ciągu około dziesięciu dni, ale w niektórych przypadkach, zwłaszcza u dzieci i osób starszych, infekcja może rozwinąć się i wywołać poważną chorobę: zespół hemolityczno-mocznicowy (JEGO H).

[]

Informacje te przekazano wspólnotom autonomicznym za pośrednictwem skoordynowanego systemu szybkiej wymiany informacji (Sciri) w celu sprawdzenia wycofania dotkniętych produktów z kanałów marketingowych. Firma Aesan zwraca się z prośbą, aby osoby posiadające w domu produkty objęte niniejszym alertem powstrzymać się od ich spożywania.

Alarm był efektem samokontroli samej firmy, która zgłosiła incydent właściwym organom. „W środę, 13 grudnia, FrieslandCampina została poinformowana o przypadku możliwa obecność bakterii Escherichia coli w serze DOP Morbierwyprodukowany przez francuską firmę Entremont, którą FrieslandCampina wykorzystuje jako surowiec do niektórych produktów sprzedawanych na rynku hiszpańskim” – wyjaśniają.

„Po otrzymaniu informacji o sytuacji firma FrieslandCampina nakazała swoim dystrybutorom i klientom zapobiegawcze wycofanie dotkniętych partii (wszystkich z datą przydatności do spożycia pomiędzy 12.08.2023 r. a 01.10.2024 r., łącznie). Jednocześnie powstają placówki sprzedające te produkty bardzo proaktywny informując Klienta bezpośrednio w punkcie sprzedaży. FrieslandCampina chce przekazać wiadomość o spokoju, biorąc pod uwagę, że podjęto odpowiednie środki” – relacjonują.

E. Coli, ryzyko żywnościowe

Większość ognisk E coli Producenci toksyn Shiga są kojarzeni ze spożyciem niedogotowane mięsozwłaszcza hamburgery i mięso mielone; nieprzegotowane mleko; produkty mleczne z surowego mleka; niedogotowane warzywa (m.in. sałata, szpinak, kiełki) oraz owoc.

Rozpoznają sześć kategorii E coliwywołujące biegunkę: enterotoksyczną (ETEC), enteropatogenną (EPEC), enteroinwazyjną (EIEC), enteroagregacyjną (EAEC), dyfuzyjnie przylegającą (DAEC) i wytwarzającą toksynę Shiga (STEC). Ten ostatni jest również znany jako E coli werotoksyczne (VTEC)ponieważ wytwarzają cytotoksyny (Vtx), które wpływają na komórki linii Vero.

W szczególności STEC może powodować poważne choroby u ludzi. W Unii Europejskiej w 2020 roku zarażenie tą bakterią wyniosło czwarta choroba przenoszona przez żywność najczęściej występuje u ludzi, dotyczy 4446 osób (przypadków), 652 hospitalizacji i 13 zgonów.

Należy zauważyć, że jedna z największych ognisk związanych z tą bakterią miała miejsce w Niemczech w 2011 roku i wyniosła 3128 przypadków. 817 z zespołem hemolityczno-mocznicowym i 46 zgonów. W przypadku tej epidemii żywnością dotkniętą były kiełki kiełkujących nasion.

Dzieci dotknięte tym zespołem wykazują bladość, zmęczenie, zmniejszoną ilość wydalanego moczu, a w niektórych przypadkach drgawki. Zespół ten może prowadzić do niewydolności nerek i spowodować śmierć. Szacuje się, że u 5–10% zakażonych dzieci rozwija się zespół hemolityczno-mocznicowy.

Śledź tematy, które Cię interesują

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *