Szczególnie jeden produkt spożywczy może zwiększać ryzyko zapadnięcia na poważną patologię: jest bardzo lubiany i trudno będzie się bez niego obejść.
Wiemy, jak ważne dla zdrowia człowieka jest odżywianie, któremu poświęcamy maksymalną uwagę, aby zachować dobrą kondycję i formę, ale także aby uchronić się przed różnymi poważnymi chorobami.
Ważne jest, aby przyjąć zdrową dietę i wiernie się jej trzymać, ale przede wszystkim nie ulegać pokusie stałego wprowadzania do diety posiłków lub wyborów, które nie są tak szkodliwe dla organizmu. Najnowsze badania wykazały, jak ważne jest ograniczenie spożycia czerwonego mięsa i kiełbas.
W rzeczywistości Międzynarodowa Agencja Badań nad Rakiem (IARC), organizm będący częściąŚwiatowa Organizacja Zdrowiazaświadczył, że przetworzone mięsa, od kiełbas po wędliny i frankfurterki, należy rozumieć jako rakotwórcze dla ludzi.
Mówi się o tym już od jakiegoś czasu i od dawna znane są czasy i sposoby ich spożywania, aby ograniczyć niekorzystne skutki, podobnie jak szkło powiększające, którym rzucano się na ich niebezpieczeństwa, jednak pewność klasyfikacji jest kolejny mocny cios dla miłośników białka zwierzęcego. Tak naprawdę werdykt – wyrażony publikacją opracowania nt Lancet Onkologia – dokonali przeglądu 800 badań epidemiologicznych przeprowadzonych na wszystkich kontynentach, z których stwierdzono, że przetwory mięsne powinny zostać zaliczone do grupy 1 niektórych produktów rakotwórczych.
Uważaj na przetwory mięsne: co zrobić po ostatniej certyfikacji
Aby lepiej zrozumieć, o czym mówimy, tak jest tej samej grupy, która obejmuje także azbest, alkohol, palenie tytoniu i promieniowanie UV. Mięso czerwone natomiast zostało zaliczone do grupy 2A, czyli żywności prawdopodobnie rakotwórczej.
Demonizowane jest zatem nie tyle samo mięso, co procesy, którym podlega. Palenie, konserwanty oraz zabiegi stosowane w przypadku wielu produktówale także niektóre rodzaje gotowania (przede wszystkim grillowane), znacznie zwiększają niebezpieczeństwo niektórych potraw na bazie mięsa.
W badaniu wskazano także nawyki, jakie warto posiadać mniejsze ryzyko. Przede wszystkim należy unikać codziennego spożywania takich posiłków: Wystarczy 50 gramów przetworzonego mięsa co 24 godziny, aby zwiększyć ryzyko zachorowania na raka jelita grubego o 18 procentraka najczęściej związanego z długotrwałym spożywaniem tych pokarmów.
Ale też zwróć uwagę trzustka i do żołądek, inne lokalizacje objęte są ścisłą obserwacją. Krótko mówiąc, świadome wybory w tym sensie będą w coraz większym stopniu wpływać na zdrowie na świecie, a wiedza o tym może zagwarantować dłuższe i zdrowsze życie kosztem bolesnych poświęceń przy stole.