Orzeszki pekan: Oto powody, dla których powinieneś je jeść codziennie, aby poprawić swoje zdrowie

Orzechy pekan to rodzaj orzechów podobny do orzechów włoskich uprawianych w Stanach Zjednoczonych. Są bardzo korzystne dla zdrowia, ponieważ są bogate w ważne składniki odżywcze, a jednocześnie stanowią smaczną przekąskę i idealny składnik różnych przepisów. Oto zalety jedzenia orzechów pekan:

Świetna przekąska

Orzeszki pekan są bogate w nienasycone tłuszcze, kalorie, błonnik i białko, co czyni je idealną zdrową, sycącą przekąską. Zawierają także przeciwutleniacze, minerały, witaminy i inne niezbędne składniki odżywcze, w tym błonnik, miedź, tiaminę i cynk.

  • Miedź to ważny minerał zaangażowany w wiele aspektów zdrowia, w tym funkcjonowanie komórek nerwowych, zdrowie układu odpornościowego i tworzenie czerwonych krwinek.
  • Tiamina lub witamina B1 konieczne jest przekształcenie węglowodanów w energię.
  • Cynk to kolejny kluczowy minerał występujący w orzechach pekan, niezbędny do funkcjonowania układu odpornościowego, wzrostu komórek, funkcjonowania mózgu i gojenia się ran.

Weź garść tych smacznych orzechów i dodaj je do jogurtu, sałatki lub płatków owsianych, aby uzyskać dodatkową chrupkość i składniki odżywcze. Świetnie sprawdzają się także w mieszankach drogowych lub siekane w wypiekach, takich jak muffinki, naleśniki czy chlebek bananowy. Ponadto orzechy pekan są doskonałym pokarmem dietetycznym, ponieważ zawierają kwas oleinowy, który daje uczucie sytości.

Lepsza odporność i obrona przed chorobami

Orzechy pekan zawierają składniki odżywcze i mineralny cynk, które wzmacniają układ odpornościowy i wzmacniają organizm w walce z chorobami. Zawierają także flawonoidy – rodzaj przeciwutleniacza, który chroni przed chorobami przewlekłymi. Częste spożywanie tej żywności zmniejsza ryzyko zachorowania na raka, cukrzycę, choroby serca i inne choroby.

Dobre dla serca

Ponadto orzechy pekan są bogate w beta-karoten, witaminę E i jednonienasycone kwasy tłuszczowe, które zmniejszają stany zapalne i utrzymują cholesterol pod kontrolą, poprawiając zdrowie serca.

Badania pokazują, że zwiększone spożycie orzechów pekan może wiązać się z obniżonym poziomem cholesterolu całkowitego, cholesterolu LDL (złego) i trójglicerydów – wszystkich czynników ryzyka chorób serca.

Jedno badanie z udziałem 204 osób z chorobą wieńcową, która charakteryzuje się zwężeniem tętnic, wykazało, że spożywanie 30 gramów orzechów pekan dziennie przez 12 tygodni poprawia stosunek cholesterolu całkowitego do cholesterolu HDL (dobrego) we krwi.

Podobnie wcześniejsze badanie przeprowadzone na 19 osobach z prawidłowym poziomem cholesterolu wykazało, że osoby, które jadły 68 gramów orzechów pekan dziennie, miały po 8 tygodniach znacznie niższy poziom cholesterolu LDL (złego) w porównaniu z grupą, której członkowie nie jedli orzechów.

Zapobiegają wysokiemu poziomowi cukru we krwi

Niektóre badania sugerują, że orzechy pekan mogą sprzyjać lepszej kontroli poziomu cukru we krwi, co może częściowo wynikać z zawartości błonnika.

Orzechy te zawierają również rozpuszczalny błonnik, który rozpuszcza się w wodzie i tworzy żelową substancję, która przemieszcza się w organizmie niestrawiona, spowalniając w ten sposób wchłanianie cukru do krwi.

Same orzechy pekan mają niską zawartość cukru, co utrzymuje poziom cukru we krwi pod kontrolą i zapobiega nagłym skokom poziomu cukru we krwi.

Wzmacniają mózg

Orzechy pekan są pełne składników odżywczych, które mogą korzystnie wpływać na funkcjonowanie mózgu, w tym jedno- i wielonienasycone kwasy tłuszczowe. W szczególności jednonienasycone kwasy tłuszczowe są powiązane ze zmniejszonym pogorszeniem stanu psychicznego i zmniejszeniem stanu zapalnego.

Duże badanie, w którym wzięło udział ponad 15 000 kobiet i trwało ponad 40 lat, powiązało większe spożycie orzechów z lepszą długoterminową zdolnością poznawczą. Podobnie badanie przeprowadzone na 4822 starszych osobach dorosłych wykazało, że u osób, które jadły co najmniej 10 gramów orzechów dziennie, ryzyko wystąpienia słabych zdolności poznawczych było o 40% mniejsze.

Ponadto są bogate w witaminę E, która zmniejsza ryzyko demencji i choroby Alzheimera, a także zmniejsza stres oksydacyjny w mózgu, poprawiając jego zdrowie.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *