Nie masz dość słodyczy? Oto 3 przepisy na klopsiki bez pieczenia, które możesz przygotować w mgnieniu oka

Do Świąt Bożego Narodzenia zostało kilka dni, a jeśli zastanawiacie się, jak wkomponować przygotowanie domowych ciasteczek w końcowy etap przygotowań, mamy trzy świetne wskazówki dotyczące nieupieczonych smakołyków. Są szybkie, łatwe i każdy je pokocha.

Krótkie podsumowanie artykułu

  • Przygotuj szybkie i łatwe ciasteczka bez pieczenia, idealne na pracowite dni poprzedzające Boże Narodzenie.
  • Słodycze bez pieczenia, takie jak kulki, można łatwo przygotować z biszkoptu, płatków owsianych lub suszonych owoców. Łącz je ze skondensowanym mlekiem, masłem, syropami lub likierem.
  • Przepisy obejmują kulki kokosowo-migdałowe, kulki kokosowe w czekoladzie i kulki morelowe. Te niewypieczone kawałki stanowią doskonałą i szybką alternatywę dla tradycyjnych świątecznych ciasteczek.

To podsumowanie zostało wygenerowane przy użyciu sztucznej inteligencji i jest sprawdzane przez redaktorów.

Ostatnie dni przygotowań świątecznych są najbardziej wymagające, a zamiast relaksu często dominuje stres związany ze wszystkimi obowiązkami, które trzeba jeszcze ułożyć i dokończyć. Co z tym? Uprość swoją pracę tak bardzo, jak to możliwe. Jeśli chcesz mieć na stole domowe ciasteczka, postaw na takie, które przygotujesz w mgnieniu oka – i nie musisz nawet włączać piekarnika.

Czy lubisz włoskie tiramisu? W takim razie musisz spróbować nieupieczonych kulek tiramisu z tego filmu:

Źródło: YouTube

Kiedy zacząć robić ciasteczka bez pieczenia?

Idealnym momentem na przygotowanie niewypieczonych ciasteczek jest tydzień do dwóch dni przed Bożym Narodzeniem. Pomyśl o tym, żeby to zachować w zamkniętym pojemniku I na zimnie, najlepiej w lodówce lub na balkonie. W temperaturze pokojowej mogłoby zepsućw najlepszym wypadku po prostu zmiękną i stracą kształt.

Działa nawet bez piekarnika

Rodzajów nieupieczonych cukierków są dziesiątki – do najbardziej znanych należą gniazda os czy ule. W tym przypadku jednak przygotowanie jest dość pracochłonne i wymaga użycia specjalnych foremek. Jeśli brakuje Ci czasu, wypróbuj proste kulki. Do ich przygotowania wystarczy kilka składników, a można je przygotować w wielu różnych wariantach.

Jak podstawa mieszanki biszkoptowych, często stosuje się różne rodzaje wafli, doskonale nadają się do wykorzystania połamanych kawałków upieczonych ciasteczek. Dobrze sprawdzą się również drobne płatki owsiane lub suszone owoce.

Możesz użyć do połączenia Mleko skondensowane, masło, różne rodzaje syropów (klon, daktyl, kokos) lub ajerkoniak lub rum – w tym przypadku należy uważać, aby dzieci nie dostały się do cukierka. W niektórych przepisach można również znaleźć jajkoale ponieważ nie są gotowane, istnieje pewne ryzyko skażenia salmonellą, dlatego rozważ ich użycie.

Można stosować do aromatyzowania kakao, czekolada, mielone lub posiekane orzechy, orzech kokosowy, marcypan i różne typy przyprawa – cynamon, przyprawa piernikowa, wanilia, kardamon lub imbir. Nie bój się próbować różnych niekonwencjonalnych połączeń i dopasuj mieszankę dokładnie do swoich upodobań. Dziś przedstawimy Wam trzy proste i szybkie przepisy – dwa pierwsze inspirowane są popularnymi słodyczami, trzeci wykorzystuje jako bazę suszone morele.

Niepieczone kuleczki kokosowe z migdałami

Czas przygotowania: 30 minut + 60 minut na ochłodzenie mieszaniny
Składniki:
1 puszka mleka skondensowanego (400 g)
50 g masła
170 g drobno startego kokosa (najlepiej 65% tłuszczu)
120 g obranych migdałów
wiórki kokosowe do panierowania

Przygotowanie:
1) Masło rozgrzewamy na małym ogniu i chwilę studzimy.
2) Do miski wlać skondensowane mleko, dodać roztopione masło i mieszać, aż obydwa płyny się połączą.
3) Posyp kokosem i wymieszaj gęstą masę. Jeżeli jest za rzadkie dodać kokos.
4) Masę kokosową pozostawić do ostygnięcia w lodówce na co najmniej godzinę, następnie łyżką odkrawać kawałki i rękoma formować kulki tej samej wielkości.
5) W każdą kulkę wciśnij obrany migdał, uformuj go i obtocz w wiórkach kokosowych.

Niepieczone kuleczki kokosowe w czekoladzie

Czas przygotowania: 30 minut + 60 minut na ochłodzenie mieszaniny
Składniki:
1 puszka mleka skondensowanego (400 g)
200-250 g wiórków kokosowych (najlepiej 65% tłuszczu)
250 g gorzkiej lub mlecznej czekolady

Przygotowanie:
1) W misce wymieszaj mleko skondensowane i wiórki kokosowe. Uformuj zwartą, gęstą masę.
2) Wilgotnymi rękami uformuj kulki i umieść je na mniejszej blaszce do pieczenia lub w plastikowym pudełku.
3) Kulki włóż do lodówki (jeszcze lepiej do zamrażarki) na godzinę.
4) Rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej i przykryj nią zimne kulki ze wszystkich stron.
5) Poczekaj, aż czekolada stwardnieje, a następnie włóż kulki do lodówki.

Niepieczone kulki suszonych moreli

Czas przygotowania: 30 minut
Składniki:
200 g suszonych moreli
50 g orzechów włoskich
35 g wiórków kokosowych
1 łyżeczka soku z cytryny
3-4 łyżki syropu klonowego
wiórki kokosowe do panierowania

Przygotowanie:
1) Włóż morele do blendera i grubo zmiksuj.
2) Dodać sok z cytryny, orzechy, kokos i syrop klonowy. Mieszaj, aż utworzy się zwarta, gęsta masa.
3) W dłoniach formuj kulki i obtaczaj je w wiórkach kokosowych. Przechowywać w zamykanym pojemniku w lodówce lub na balkonie.

Powiązane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *