Ghee to masło klarowane, dlatego z łatwością przygotujesz je w domu. Użyj do tego masła najlepszej jakości. Ghee ma wiele zalet w porównaniu ze zwykłym masłem. Podstawowe z nich to to, że ghee wystarcza na dłużej. Nie przykleja się i nie musisz się martwić, że się spali, jeśli coś na nim usmażysz. Odpowiednio przygotowane ghee jest odpowiednie również dla osób, które nie mogą spożywać laktozy. A to tylko część zdrowotnych właściwości masła klarowanego!
Użycie ghee
Wiele osób boi się masła klarowanego, bo myślą, że nie będą wiedziały, co z nim zrobić. Ale faktem jest, że ghee można stosować w taki sam sposób, jak klasyczne masło. Można na nim smażyć, podsmażać bazę zupy lub sosu, a także przygotować z niego gulasz. Można nim posmarować ziemniaki lub owsiankę. Ghee doskonale nadaje się również do słodkich i pikantnych wypieków. Ze względu na działanie lecznicze można go stosować także bezpośrednio na skórę, jako krem. Sprawdzi się również jako balsam na suche usta.
Dla zdrowych włosów
Regularne spożywanie ghee może poprawić jakość Twoich włosów! Pomaga im w nawodnieniu, poprawiając w ten sposób ich ogólną strukturę. Działa jak głęboka odżywka i wspomaga wzrost włosów. Możesz go zastosować również, jeśli masz cienie pod oczami lub zmęczoną, szarą skórę. Ghee nawilża również skórę i nadaje jej blasku. Jest to jeden z najlepszych naturalnych środków, które stosujemy przeciwko starzeniu się.
Zdjęcie: Pexels
Podczas utraty wagi
Ghee może być również korzystne dla utraty wagi. Na wstępie trzeba stwierdzić, że podchodzimy do tego jak do tłuszczu, jakim jest. W porównaniu do zwykłego masła zawiera także witaminy i zdrowe tłuszcze. Przyczyniają się one do spalania tłuszczu z brzucha. Kwasy tłuszczowe omega-6 są korzystne, gdy próbujesz budować mięśnie i redukować zapasy tłuszczu. Kwasy tłuszczowe omega-3 z większym prawdopodobieństwem pomagają spalać tłuszcz.
Efekty zdrowotne
Ghee może również przynieść korzyści dzięki działaniu przeciwzapalnemu. Dodatkowo poprawia także trawienie i zapobiega zaparciom. Nawilża skórę i włosy. Ogólnie rzecz biorąc, pomaga poprawić układ odpornościowy osób spożywających ghee. Odpowiednia ilość to jedna do dwóch łyżeczek dziennie. Ghee jest odpowiednie dla kobiet w ciąży i karmiących piersią.
Domowy preparat ghee
To całkiem proste. Jedyne, czego będziemy potrzebować, to masło i garnek z grubym dnem, w którym masło się nie spali. Do garnka włóż dużą ilość masła (zalecamy co najmniej 1 kg) i powoli podgrzej. Cały proces przeprowadzamy przy bardzo umiarkowanej temperaturze płyty grzewczej przez około 30 minut. Stopniowo zbieramy białą pianę, która tworzy się na powierzchni. Po 30 minutach odcedź rozpuszczony płyn przez cienką gazę do suchego, czystego, zamykanego szkła. Po ostygnięciu twardnieje podobnie jak zwykłe masło. Ale jego kolor jest bardziej żółty. Masło klarowane ma również orzechowy aromat i zachowuje trwałość przez ponad rok. Tylko pamiętaj, żeby zawsze brać go czystą łyżeczką ze szklanki.
Źródła informacji:
https://www.day-spa-shop.cz/ajurveda/ghi-zlaty-ajurvedsky-poklad/
https://www.practo.com/healthfeed/health-benefits-of-ghee-39105/post
Zdjęcie: Freepik