Nie przechowuj w ten sposób mąki i produktów sypkich. Psują się szybciej i przyciągają robaki

, , ,


18.2.2024 Redakcja Pasja w Tobie (Fot. Archiwum prywatne). Nie każdy zdaje sobie sprawę, że właściwe przechowywanie produktów luzem wydłuży ich trwałość. Wiele osób po powrocie ze sklepu zostawia mąkę lub cukier…

18.2.2024 Redakcja Pasja w Tobie (Fot. Archiwum prywatne).

Nie każdy zdaje sobie sprawę, że właściwe przechowywanie produktów luzem wydłuży ich trwałość. Wiele osób po powrocie ze sklepu zostawia mąkę czy cukier w oryginalnych opakowaniach, co jest dużym błędem. Wyjaśnimy, dlaczego lepiej wlać je do pojemników.

Nie każdy zdaje sobie sprawę, że właściwe przechowywanie produktów luzem wydłuży ich trwałość.
Foto: Archiwum prywatne

Jak przechowywać mąkę? Jak długo trwa po otwarciu? Jest to jeden z podstawowych produktów w naszej kuchni, jednak panuje opinia, że ​​produkty luzem się nie psują. Jest to błędne przekonanie, ponieważ mąka, cukier i ryż mogą stać się niezdatne do spożycia. Jak można temu zapobiec?

W jakich pojemnikach przechowywać mąkę? Wielu z nas każdego dnia popełnia różne błędy

Najczęściej kupujemy kilogram mąki i zostawiamy go w papierowym opakowaniu. Okaże się to błędem i po przybyciu ze sklepu produkt należy przelać do pojemnika, w przeciwnym razie może się zepsuć lub zagnieździć się w nim mole. Najlepiej przechowywać ją w szczelnie zamkniętym szklanym pojemniku, metalowej puszce lub plastikowym pojemniku, który można postawić w suchym miejscu, gdyż mąka szybko łapie wilgoć, a to krótka droga do jej zepsucia. Lepiej nie przechowywać go w szafce nad zlewem lub w pobliżu kuchni, gdzie będzie narażony na działanie oparów kuchennych. Nie należy go również przechowywać w zimnej lub nadmiernej temperaturze, ponieważ ekstremalne temperatury oznaczają również, że szybciej się zepsuje. Jak długo możemy go przechowywać?

Mąka pszenna gruba i półgruba może zachować świeżość do 5 miesięcy, gładka do 3 miesięcy, a mąka żytnia do 4 miesięcy. Czasami jednak może się zepsuć pomimo prawidłowego przechowywania. Najważniejszym czynnikiem, który pokaże nam, że mąka jest zepsuta, będzie stęchły i kwaśny zapach. Kolejną wskazówką jest kolor. Mąka może zmienić kolor lub miejscami żółknąć. Jeśli zdecydowałeś się na zakup większej ilości, musisz pamiętać, że musisz mieć odpowiednie miejsce do jego przechowywania. Idealnie jest umieścić go w spiżarni lub pomieszczeniu magazynowym. Mąka nie powinna stać otwarta i jeśli przechowujesz je w workach, należy je związać.

Jaki jest najlepszy sposób przechowywania suchych towarów? Jak długo zachowują świeżość po otwarciu?

Należy pamiętać, że wszystkie produkty masowe należy przechowywać w odpowiedni sposób. Najlepszym wyborem będą suche i ciemne miejsca o temperaturze pokojowej. Aby nie pomyliły się, należy przestrzegać kilku prostych zasad. Podobnie jak w przypadku mąki, wszystkie produkty sypkie należy przesypywać do szklanych lub metalowych pojemników. Jeśli masz ich więcej, warto przygotować etykiety z datą ich otwarcia.

Dlaczego produktów luzem nie należy przechowywać w oryginalnych opakowaniach? Pierwszym czynnikiem jest wilgoć, która nie powinna przedostawać się do owsianki, cukru czy ryżu, gdyż prowadzi to do ich zepsucia. Drugim powodem jest ochrona przed szkodnikami. Torby plastikowe czy papierowe nie chronią przed molami, które z łatwością mogą przegryźć opakowanie i przedostać się do środka. Jak długo produkty luzem zachowują świeżość?

  • Cukier, podobnie jak sól, jest produktem o nieskończonym terminie przydatności do spożycia. Nie psuje się, jeśli jest prawidłowo przechowywany.
  • Ryż może przechowywać maksymalnie sześć miesięcy po otwarciu.
  • Kasze mają trwałość do 10 miesięcy. Najdłużej termin przydatności do spożycia ma kasza gryczana (10 miesięcy), a najkrócej kasza jaglana (3 miesiące).
  • Okres trwałości bułki tartej wynosi do 6 miesięcy.
  • Przyprawy zachowują świeżość aż do 3 lat.

Redakcja Pasja w Tobie.

Powiązane artykuły:

Jak długo wytrzymuje otwarta mąka? Po tym czasie nadaje się już tylko do śmieci

Jak pozbyć się moli spożywczych? Posypać tą przyprawą. Szybko wyeliminujesz wszystkie owady

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *