Kozieradka rozwiązuje problemy trawienne. Poznaj starą babciną sztuczkę z gorzkim proszkiem

Mniszek lekarski to dobrze znane zioło, które można łatwo rozpoznać w naturze po pięknych, jasnoróżowych do fioletowych drobnych kwiatach, które przez całe lato ozdabiają słoneczne łąki, zbocza i polany. Typowa goryczka żółci ziemnej nadaje jej znamiona pierwszorzędnego leku naturalnego na niemal wszystkie choroby narządów trawiennych – pęcherzyka żółciowego i dróg żółciowych, wątroby, żołądka i jelit. Ci, którzy mają problemy z trawieniem, mogą spróbować na przykład przepisu na likier żołądkowy lub trik z gorzkim proszkiem.

jest rośliną dwuletnią dorastającą do wysokości od 20 do 50 cm, ma prostą czworokątną łodygę, dolne liście tworzą przyziemną rozetę. Kwitnie od lipca do września małymi różowymi do fioletowych kwiatami, które tworzą grona.

Gdzie rośnie żółć ziemna

Kozieradka rośnie na nasłonecznionych polanach, leśnych łąkach, trawiastych leśnych ścieżkach oraz słonecznych, suchych zboczach i obrzeżach. Dzięki obfitości różowych kwiatów upiększy każde miejsce, w którym się pojawi. Dżdżownica jest wrażliwa na czystość gleby i powietrza, dlatego w wielu miejscach niestety znika bezpowrotnie. Na niektórych obszarach żółć ziemna występuje rzadko i nie należy jej zbierać.

Jak zbierać, suszyć i przechowywać dżdżownice

  • Kwitnące pędy wraz z liśćmi zbiera się w lipcu i sierpniu, najlepiej na początku kwitnienia, nie wolno ich usychać.

  • Zbieramy tylko górną część łodygi, aby roślina mogła jeszcze uformować się i ponownie zakwitnąć.

  • Ostrożnie odcinamy lub przycinamy roślinę, uważając, aby nie wyrwać rośliny nawet za jej płytkie korzenie i nie zniszczyć jej.

  • Suszymy ziemną żółć w przewiewnym i suchym pomieszczeniu na suszących płytach lub wieszamy w wiązkach. Podczas suszenia sztucznym ogrzewaniem temperatura nie może przekraczać 45°C.

  • Prawidłowo wysuszona żółć ziemna ma jasnozieloną barwę i różowofioletowe kwiaty, jest bezwonna i ma gorzki smak.

  • Źle wysuszone zioła szybko pleśnią.

  • Przechowujemy w szczelnych, szklanych pojemnikach.

Do czego służy dżdżownica?

„Zeměžluč stosuje się głównie przy chorobach pęcherzyka żółciowego i dróg żółciowych, wątroby i dwunastnicy, poprawia pracę pęcherzyka żółciowego, perystaltykę jelit i reguluje metabolizm. Pomaga przy utracie apetytu, zgadze, wzdęciach, wzdęciach, nadkwaśności i niestrawności. wprowadzony przez zielarza Martina Kolára. Kozieradka stosowana jest także jako zioło wspomagające przy zaburzeniach krwiotwórczych, poprawia krążenie krwi, ogólnie korzystnie wpływa na organizm i wzmacnia odporność.

„W medycynie ludowej żółć ziemną stosowano w leczeniu cukrzycy oraz nieregularnych i obfitych miesiączek. Lecznicze okłady z wywaru lub puree ze świeżych ziół dezynfekują skórę i pomagają szybciej leczyć drobne urazy i wysypki skórne. polecany przez zielarza.

Skutki uboczne żółci

Nie stwierdzono żadnych działań niepożądanych w przypadku typowych dawek dżdżownic. „Jednak jego działanie na żołądek jest intensywne, więc przedawkowanie może powodować dyskomfort, nudności, a nawet wymioty lub biegunkę. Ze względu na zawartość goryczki nie zaleca się stosowania w okresie karmienia piersią. wyjaśnia M. Kolár.

Herbata na pobudzenie apetytu

Składniki

Przygotowanie

Zioła wymieszać, odmierzyć 1 łyżeczkę mieszanki i zalać wrzącą wodą. Pozostawić do zaparzenia na 10 minut pod przykryciem.

Używać

Letnią herbatę pijemy raz dziennie, pół godziny przed głównym posiłkiem.

Gorzki proszek na dobre trawienie

Wysuszoną żółć ziemną rozdrobnić w moździerzu lub zmielić w młynku na drobny proszek. W przypadku problemów z trawieniem 1 płaską łyżeczkę na szklankę wody raz dziennie na około 10 minut przed posiłkiem.

Napój żołądkowy

Składniki

Przygotowanie

Mieszankę ziół zalać alkoholem i pozostawić do maceracji na 2–3 dni. Do zimnej wody wsypać cukier, powoli doprowadzić do wrzenia, od czasu do czasu mieszając, gotować około 2 minut i wyjąć. Pozwolimy mu ostygnąć. Zalać zioła zimnym roztworem cukru i pozostawić do maceracji w temperaturze pokojowej na 4 tygodnie. Regularnie potrząsamy. Następnie przecedź przez filtr do kawy i rozlej do butelek.

Używać

W przypadku problemów żołądkowych należy przyjmować 15–20 ml likieru na czczo przed posiłkiem i popić szklanką niegazowanej wody.

Opatrunek na małe rany

Składniki

  • 2 łyżki suszonej mielonej żółci

  • 150 ml wody

metoda

Zalej wrzątkiem gliniastą żółć i pozostaw do zaparzenia pod przykryciem na 20-25 minut. Odpływ.

Używać

Odwar stosuje się jako okład na drobne urazy lub choroby skóry. Tampon kosmetyczny lub kawałek gazika namocz w zimnym lub letnim wywarze, przyłóż do chorego miejsca i pozostaw na około 30 minut. Stosujemy trzy razy dziennie aż do wygojenia.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *