Ryby są bogate w białko i zdrowe tłuszcze, dlatego łosoś z brązowym masłem będzie doskonałym dodatkiem do menu. Zaletą jest szybkie przygotowanie, łatwa strawność, a także to, że nie potrzeba wielu składników. Delikatne i soczyste mięso rozpływa się w ustach, a połączenie z orzechowym smakiem masła, miodu i czosnku przypadnie do gustu każdemu. Wypróbuj to!
Potrzebujemy
- 4 łyżki masła
- 4 łyżki miodu
- 2 do 3 ząbków zmiażdżonego czosnku
- 1 do 2 łyżek soku z cytryny
- 4 kawałki łososia po 250 g, bez skóry
- ćwiartki cytryny do podania
- sól i pieprz
Zbliżać się
- Najpierw przygotujmy brązowe masło. Wrzucamy na patelnię i podgrzewamy na średnim ogniu, ciągle mieszając, aż piana opadnie i zacznie zmieniać kolor na złotobrązowy i będzie miała orzechowy zapach.
- Dodaj miód i pozwól mu rozpuścić się w maśle. Następnie dodać czosnek i smażyć około 1 minuty. Dodać sok z cytryny, dobrze wymieszać do połączenia wszystkich składników.
- Na patelnię ułóż filety z łososia i smaż każdy z nich przez co najmniej 3–4 minuty. Smażymy je sokiem z patelni. Doprawić solą i pieprzem.
- Połóż kawałki cytryny na łososiu i włóż patelnię do piekarnika. Włącz program grillowania i grilluj przez 5 do 6 minut, aż zarumienią się na powierzchni.
- Łososia z brązowym masłem można uzupełnić warzywami, ryżem lub sałatką.
Śledź naszego Instagrama