Ostrzenie noży jest z pewnością niezbędnym krokiem w celu zapewnienia większej funkcjonalności, ale co należy zrobić? Nadchodzi sztuczka od ekspertów.
TO w kuchni, dzięki któremu możliwe jest ostrzenie potraw każdego rodzaju i konsystencji, nawet tych szczególnie twardych, jak np. mocne czerwone mięsa. Kuchnia bez noży nie mogłaby funkcjonować, ich zapotrzebowanie jest takie samo zarówno w domach, jak i placówkach gastronomicznych. Często jednak pojawia się problem, który pojawia się po nieumiarkowane użycie a może nóż jest niewłaściwy, tzn. nie tnie dobrze. Znacząca irytacja, którą jednak można odrzucić wystarczy je tylko odpowiednio naostrzyć, rzeźnicy doskonale o tym wiedzą i stosują ten trik praktycznie od zawsze. Ich sekret w końcu został ujawniony.
Noże naostrzone do perfekcji – oto trik
Nóż posiada ostrze, które Różni się rozmiarem, mocą i głębokością w zależności od tego, czy służy do krojenia bardzo wymagających potraw, czy są to zwykłe noże, których ostrze nie jest tak niebezpieczne dla obsługujących go osób. Są też inne noże, których używanie w domu absolutnie nie jest zalecane, ponieważ są naprawdę niebezpieczne, jeśli nie wiesz, jak ich używać, na przykład te używane przez rzeźników. Chociaż mogą być naprawdę potężne, może się zdarzyć, że ich masowe i długotrwałe stosowanie okaże się szkodliwe osłabić ostrze, co wiąże się z ryzykiem powstania niejasnych cięć, na przykład osłabienia żywności lub nawet braku możliwości wykonania nacięcia. Co zrobić w takich przypadkach? zużyte można odzyskać, a jeszcze lepiej zregenerować, ale jak? Wystarczy skorzystać z odpowiednich środków, które masz w domu, np. czy masz kubki?
Metoda domowa
Wystarczy szybko naostrzyć nóż wypij filiżankę kawy, ponieważ jest ceramiczny, jest wykonany z materiału ściernego. Ten sam, z którego produkuje się także niektóre ostrzałki. Po prostu weź kubek i postaw go do góry nogami, szukając szorstkiej części, która nie została potraktowana barwnikiem. W tym momencie pozostaje już tylko pocierać ostrzem noża o ceramikę. Najpierw pocieraj jedną stronę noża, potem drugą, starając się zrobić to równomiernie, kilka razy, aż do uzyskania pożądanego efektu. Jeśli masz w domu ostrzałkę, możesz ją uzupełnić wykonując na niej 8-10 obrotów w celu naostrzenia ostrza. Dodatkowy dotyk, plus za wygładzenie niedoskonałości, które mogły zostać przypadkowo spowodowane przez ceramikę podczas operacji.
Ale jak zrozumieć, czy ostrze zostało rzeczywiście wystarczająco naostrzone i dlatego należy zakończyć leczenie? Uważaj, aby nie przesunąć palcem, ponieważ skaleczenie, które może spowodować może być również bardzo głęboka, wystarczy wziąć kartkę papieru; przytrzymaj go naprężonym między palcami i zobacz, czy go przetnie. Zawsze rób wszystko w bezpiecznym miejscu i całkowicie z dala od dzieci, a podczas obchodzenia się z nożami należy zachować szczególną ostrożność.