Nie mamy wątpliwości, że masz swój sprawdzony przepis na sałatkę ziemniaczaną, którego nie zamierzasz zmieniać. Jest to danie tradycyjne, którego przepisy w większości przekazywane są z pokolenia na pokolenie. Cóż, niezależnie od tego, co dodasz do sałatki i czym ją doprawisz, istnieje kilka ważnych wskazówek. Dzięki nim sprawisz, że Twoja boska sałatka ziemniaczana będzie jeszcze bardziej boska.
Ziemniaki i majonez to najbardziej podstawowe składniki, bez których nie obejdzie się żadna sałatka świąteczna. I to dzięki nim wszystko można ocalić, ale i zrujnować. Na co więc uważać?
Właściwy rodzaj gotowania ziemniaków
Wydawać by się mogło, że jakość nie ma większego znaczenia, liczy się połączenie odpowiednich składników. Błąd! Ziemniaki to absolutna podstawa i tutaj trzeba zdać sobie sprawę, że nie z każdego da się zrobić naprawdę dobrą sałatkę. Warto sięgnąć po kuchnię typu A, maksymalnie B. „Ačko” ma zwarty, tłusty miąższ, który nie rozpada się nawet po długim czasie gotowania. Dzięki temu ziemniaki zachowają swój kształt i nie będą mączne.
Nieco mniej odpowiedni jest typ B, dotyczy ziemniaków półtwardych, które po dłuższym gotowaniu rozpadają się i mają większą mączystość. W sklepie można spotkać także sałatki z etykietą ziemniaki, będą one najlepszym wyborem do świątecznej sałatki.
Trzy dni i wystarczy!
Majonez dodaje pełni smaku sałatce ziemniaczanej. Dziś niektórzy, chcąc prowadzić zdrowszy tryb życia, zastępują go jogurtem, ale pytaniem jest, czy nie pozbawiają się w ten sposób jednego z gwarantowanych doznań smakoszy. Nie, nie będziemy Cię namawiać do grzechu, mamy dla Ciebie tylko jedno akceptowalne rozwiązanie: staraj się nie rezygnować z majonezu i wymieszać go z jogurtem w proporcji 1:1.
Zwróć uwagę na trwałość majonezu i gotową sałatkę przechowuj w lodówce w temperaturze około 7°C. Jeśli nie chcesz narażać się na problemy trawienne, sałatkę powinieneś spożyć w ciągu trzech dni.
Sekret mieszania
Czy wiesz jak robi się dobrą sałatkę ziemniaczaną? W końcu mieszając i łącząc smaki wszystkich składników! Ale uważaj, mieszanie to nie to samo, co mieszanie. Przede wszystkim ziemniaki i warzywa należy pokroić w drobną kostkę, aby były tej samej wielkości, zalecamy przetrzeć je przez sito. Następnie wszystkie składniki włóż do dużej miski i zacznij ostrożnie mieszać.
Ważna jest dbałość o to, aby poszczególne elementy nie uległy zniszczeniu i zachowały swój kształt. Sztuka polega na tym, aby najpierw wymieszać warzywa, a następnie dodać ziemniaki, aby zapobiec ich pęcznieniu.
Dodatkowe wskazówki na końcu
- Wyjdź na noc: Mówią, że sałatka ziemniaczana jest najlepsza na drugi dzień. Eksperci zalecają również przygotowanie go wieczorem i pozostawienie na noc w lodówce. W ten sposób ziemniaki nasiąkną warzywami, majonezem i wszystkimi pozostałymi składnikami, a smaki pięknie się połączą.
- Bardziej pikantna dzięki musztardzie: Jeśli do sosu majonezowego używasz zwykłej musztardy i chcesz, aby sałatka była bardziej pikantna, użyj musztardy Dijon.
- Cebula bez ostrości: Aby cebula w sałatce nie była zbyt ostra, drobno ją posiekaj i krótko zagotuj w wodzie z octem lub sokiem z ogórka. Zamiast białej cebuli można użyć także czerwonej, doda ona sałatce koloru.
- Nie bój się czosnku: Miłośnicy ostrzejszych smaków mogą dodać do sałatki także kilka ząbków czosnku, efekt z pewnością mile ich zaskoczy.
- Salami lub szynka: Nie wyobrażasz sobie sałatki ziemniaczanej bez salami? Spróbujcie tym razem zastąpić miękkie salami wysokiej jakości szynką, sałatka na pewno będzie o wiele lepsza w smaku i jakości.
Jakie są najlepsze uzdrowiska na Słowacji? Porównaliśmy je dla Ciebie w tym artykule