Ekstrakty i wirówki, czyli prawda, o której nikt nie mówi: czy są naprawdę zdrowe?

Zawsze nam mówiono, że ekstrakty i wirówki są dobre dla naszego organizmu, ale czy to prawda? Oto, co musisz wiedzieć.

Owoce i warzywa to podstawowe produkty w każdej diecie, którą wybierzesz. Od diety śródziemnomorskiej po dietę wegańską, od metabolicznej po ketogeniczną, te produkty mają fundamentalne znaczenie dla naszego organizmu. Kiedy jednak mówimy o ekstraktach i produktach odwirowanych, sytuacja się zmienia.

Ministerstwo Zdrowia ustaliło wytyczne dotyczące żywienia: każdy powinien spożywać indywidualnie około 450 gramów owoców i warzyw dzienniedo podzielenia na 3 porcje po 150 gramów każda, lub można wybrać 6 porcji po 80 gramów, do podziału na śniadanie, obiad, kolację i 2-3 przekąski pośrednie.

Owoce i warzywa dostarczają organizmowi odpowiednich składników odżywczych, dzięki istotnej podaży witamin, soli mineralnych i węglowodanów, ale przede wszystkim błonnika i wielu substancji fitochemicznych, w tym przeciwutleniaczy.

Te pokarmy pozwalają utrzymać zdrowe funkcjonowanie przewodu pokarmowego oprócz licznych korzyści, takich jak kontrola ciśnienia krwi i poziomu cholesterolui pomagają zapobiegać niektórym chorobom układu krążenia. Ale nie możemy powiedzieć tego samego o sokach owocowych i warzywnych.

Czy ekstrakty i soki są dobre dla organizmu?

W ostatniej dekadzie rozpowszechnił się trend przyjmowania wielu produktów odwirowanych oraz ekstrakty owocowe i warzywne codziennie, mieszając smaki i kolory. Dziś można je przygotować wygodnie w domu, dzięki wszystkim drobnym sprzętom, które pomagają w tym zadaniu. W krótkim czasie otrzymasz kolorowy i smaczny napój, ale Czy to naprawdę jest dobre dla naszego organizmu?

Ekstrakty z pewnością przynoszą istotne korzyści, biorąc pod uwagę, że mogą doskonale zastąpić słodkie napoje, napoje przemysłowe, a być może nawet słodycze, ale nie mogą zastąpić porcji owoców i warzyw prawdziwy.

Z pewnością w ramach zbilansowanej diety nie mogą nie przynieść korzyści, ale nie można ich traktować jako całych owoców i warzyw ze względu na sposób ich przygotowania: w rzeczywistości żywność ulega rozkładowi i degradacjipowodując, że sok i cukier trafiają do szklanki, którą będziemy pić włókna zostaną wyrzucone.

To właśnie one odgrywają kluczową rolę w wchłanianiu cukrów zawartych w owocach i warzywach. Wraz z błonnikiem, który jest niezbędny dla jelit, traci się także wiele innych składników odżywczych. Koktajle są już inne, bo składniki są tylko posiekane, pozostawiając błonnik i składniki odżywcze wewnątrz napojuumożliwiając wchłanianie cukrów.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *