Jeśli jesz takie banany, narażasz swoje zdrowie: natychmiast przestań

Czy jecie takie banany? W takim razie lepiej natychmiast przestań: nie możesz nawet wyobrazić sobie szkód dla twojego zdrowia.

W rozsądnej diecie bananów nigdy, przenigdy nie może zabraknąć. Bogaty w potas, przeciwutleniacze, sole mineralne i witaminę C, banany możemy uznać za gotowy, w 100% naturalny baton energetyczny. Dlatego sportowcy spożywają je niemal codziennie i w zasadzie pozostają jednym z najbardziej polecanych pokarmów, jeśli chcemy schudnąć w ramach zdrowej, zbilansowanej, urozmaiconej i nieco niskokalorycznej diety.

Jeśli jednak mowa o zdrowiu, debata dotycząca zielonych i dojrzałych bananów jest nadal bardzo gorąca. O ile te pierwsze są rzeczywiście twardsze i trudniejsze do przeżucia, o tyle te drugie są bardziej słodkie i rozpływają się w ustach. A jeśli są tacy, którzy, aby przezwyciężyć ten problem, jedzą je, gdy są żółte, a więc nie w 100% miękkie, ale wciąż bardziej strawne, są tacy, którzy nadal je spożywają tylko wtedy, gdy są niedojrzałe lub całkowicie dojrzałe. Jednak jedno z tych dwóch zachowań zagraża Twojemu zdrowiu.

Niedojrzałe czy dojrzałe banany? Oto dylemat: co na to nauka

Zasadnicza różnica pomiędzy zielonymi i dojrzałymi bananami zależy od skrobi. Te pierwsze faktycznie zawierają więcej, bo prawie 70% swojego składu. Jeżeli jednak pozostawimy je do dojrzałości, skrobie zamieniają się w cukrydo tego stopnia, że ​​pozostaje zaledwie 1% skrobi. Krótko mówiąc, jest to znacząca różnica, która bezpośrednio wpływa na nasze zdrowie, zwłaszcza jeśli chcemy utrzymać poziom cukru we krwi na dystans lub, szerzej, jeśli chcemy stosować dietę możliwie najzdrowszą i sprawną.

Skrobia zawarta w zielonych bananach nazywa się „odporny„, dlatego jelita tak łatwo go nie przyswajają, to doskonała wiadomość, jeśli nie chcesz przybrać na wadze. Ale to nie koniec. W odróżnieniu od dojrzałych bananów, zielone mają wysoką zawartość błonnika, zwłaszcza pektyny, która stopniowo traci się w miarę dojrzewania banana. I na koniec ostatni, równie ważny aspekt, niedojrzałe banany mają również wysoką zawartość potasu, dzięki czemu można lepiej przeciwdziałać wysokiemu ciśnieniu krwi, utrzymując jednocześnie zdrowy układ sercowo-naczyniowy.

Z tych wszystkich powodów lepiej byłoby spożywać banany, gdy są zielone lub przynajmniej zaczynają żółknąć, dlatego unikaj jedzenia ich dopiero wtedy, gdy są całkowicie dojrzałe. Dzięki temu Twój układ trawienny będzie zdrowszy, a Ty uzupełnisz energię i witaminy, jednocześnie utrzymując wagę i cukier na dystans.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *