Któż nie zna tradycyjnej mieszanki przypraw, którą można dodać do niemal każdego dania? To popularne warzywo jest wykorzystywane przez ludzi na całym świecie. Na półkach sklepowych możesz wybierać spośród różnych typów i marek.
Jednak niektóre zawierają również sztuczne składniki, które nie są korzystne dla zdrowia. Klasyczne przyprawy tego typu zawierają różnorodne składniki takie jak glutaminiany, dodatek cukrów czy barwniki. Jak tego uniknąć? Przygotuj własne warzywa według tego przepisu, który jest w 100% naturalny!
Potrzebujemy:
- 5 dużych marchewek
- 2 duże natki pietruszki
- 1/4 selera
- 3 duże cebule dymki
- pęczek szczypiorku
- pęczek pietruszki
- 3 łyżeczki kurkumy
Zbliżać się:
Warzywa (marchew, pietruszka, seler, cebula) dokładnie oczyść, obierz i pokrój na mniejsze kawałki. Następnie równomiernie rozłóż kawałki warzyw na papierze do pieczenia i piecz w piekarniku nagrzanym do 60°C przez ok. siedem godzin lub do momentu wyschnięcia. Zaletą dla Ciebie jest także suszarka do owoców – jeśli ją posiadasz, nie musisz suszyć warzyw w piekarniku.
Pozostałe zioła (szczypiorek, pietruszkę) drobno posiekać i osuszyć na sicie lub papierze do pieczenia na słońcu, na kaloryferze lub w dowolnym pomieszczeniu w domu. Gdy zioła wyschną, a warzywa ostygną, zmiksuj wszystko w blenderze. Jeśli nie masz pod ręką miksera, wystarczy zaprawa. Na koniec do mieszanki dodać kurkumę, przełożyć wszystko do szczelnego pojemnika i wymieszać.
Domowe warzywa są już gotowe. Jeśli nie lubisz zbyt dużych kawałków warzyw w vegecie, przesiewaj je w sposób ciągły. Do mieszanki można dodać dowolne warzywa lub przyprawy lub sól według własnego gustu. Jeśli chcesz mieć wyłącznie naturalne warzywa, upewnij się, że wszystkie składniki nie są poddane obróbce chemicznej lub pochodzą z naturalnych, organicznych, domowych źródeł.