Pochylcie się przed rumiankiem, klękajcie przed czarnym bzem… To stare czeskie przysłowie wskazuje, że czarny bez jest jedną z najważniejszych roślin leczniczych i że czarny bez był wysoko ceniony przez naszych przodków. Możemy je zakonserwować jako kompot, zrobić dżem lub wysuszyć. Ale po zbiorze należy się spieszyć, czarny bez nie nadaje się do długiego przechowywania.
to powszechnie znane drzewo domowe, a czarny bez (owoce) są cennym źródłem witamin. Posiada wysoką zawartość glikozydów, substancji śluzowych i choliny oraz witaminy C. Znajduje zastosowanie w przemyśle konserwowym, farmacji i kuchni. Soki są doskonałym naturalnym barwnikiem w produkcji zdrowych napojów. Nie zaleca się jednak spożywania dużych ilości świeżych owoców. Mogą powodować problemy trawienne, zwłaszcza jeśli są niedojrzałe.
Sususzony czarny bez
-
Czarne owoce zrywamy w całe pęczki, wieszamy je poza zasięgiem słońca i pozostawiamy do wyschnięcia. Następnie odrywamy je i suszymy w otwartym piekarniku w umiarkowanej temperaturze około 50°C.
-
Przechowujemy je dobrze wysuszone w płóciennej torbie lub papierowej torbie.
-
Wykorzystujemy je do przygotowania herbaty. Na filiżankę herbaty potrzebujemy łyżeczki czarnego bzu, którą zaparzamy przez około dziesięć minut.
Dżem z czarnego bzu
Ugotuj kulki z czarnego bzu. Gdy część wody odparuje, przestudzoną masę odcedź. Do jednego litra tego soku dodać 400 g cukru kryształu i gotować, aż ilość soku zmniejszy się o połowę. Na koniec dodajemy odrobinę kwasku cytrynowego. Jeszcze gorący dżem wlać do słoików, zamknąć i przechowywać.
Sok z czarnego bzu
Umyj, zagotuj i wyciśnij dobrze dojrzałe owoce czarnego bzu. Powstały sok zagotować (nie dodawać wody) i dodać 300 g cukru i 1 łyżeczkę kwasku cytrynowego na litr soku. Napełnić butelki i sterylizować w temperaturze 80°C przez około 20 minut.