Surowe jaja i drób należy przechowywać i przygotowywać oddzielnie od innej żywności. Podczas obchodzenia się z nimi ważne jest dokładne umycie powierzchni roboczych, przyborów kuchennych i rąk. Został on zalecony przez Urząd Zdrowia Publicznego (ÚVZ) Republiki Słowackiej w ramach zaleceń zapobiegawczych przeciwko przenoszeniu wirusa ptasiej grypy.
Ważne środki higieny dotyczące surowych jaj i drobiu
ÚVZ dodaje przydatne informacje i wskazówki. Zaleca usunięcie opakowań, w które pakowano drób lub jaja. Zaleca rozmrażanie drobiu na blasze w lodówce, ważne jest jednak, aby usunąć płyn, który wycieknie podczas rozmrażania. Ważne jest przestrzeganie podstawowych zasad higieny, aby zapobiec przenoszeniu potencjalnie szkodliwych mikroorganizmów.
Nie lekceważ obróbki cieplnej surowców. Według ÚVZ cała żywność drobiowa, w tym jaja, musi zostać poddana obróbce cieplnej w temperaturze co najmniej 70 stopni Celsjusza. „Podczas gotowania należy zwracać uwagę, aby soki z mięsa drobiowego były klarowne i nie różowe, aby mięso drobiowe nie było czerwone lub różowe, a w przypadku jaj – aby białka i żółtka były twarde.” zbliżony. Podczas obchodzenia się z surowym drobiem lub jajami zaleca używanie oddzielnych naczyń i przyborów kuchennych.
Hodowla drobiu a ryzyko ptasiej grypy
Równie ważne jest przestrzeganie higieny, zwłaszcza mycie rąk, podczas hodowli drobiu domowego. „W przypadku zmiany zachowania drobiu należy natychmiast poinformować Państwową Administrację Weterynarii i Żywności Republiki Słowackiej.” – ostrzegł urząd. Należy się z nią skontaktować także w przypadku znalezienia martwych ptaków, można też zadzwonić pod numer 112. „Nie dotykaj tuszy, unikaj kontaktu z martwym ptakiem, jego wydzielinami i zanieczyszczonymi przedmiotami (powierzchnia jaj, przedmioty w kurniku itp.)” – sprecyzował.
Grypa wywołana wirusem ptasiej grypy jest chorobą zakaźną, która zwykle objawia się przede wszystkim objawami ze strony układu oddechowego. Przebieg kliniczny u ludzi zależy od charakterystyki wirusa i wcześniejszego stanu zdrowia pacjenta. Często charakteryzuje się początkową gorączką i kaszlem, które szybko przechodzą w chorobę dolnych dróg oddechowych. Jednak choroba może również rozwinąć się w niewydolność oddechową lub nagłe uszkodzenie płuc i niewydolność narządów wewnętrznych.
Śledź naszego Facebooka