7 produktów, które powinieneś jeść przynajmniej raz w tygodniu

Jeśli chcesz pozostać młodym, zdrowym, silnym i energicznym człowiekiem, powinieneś dokładnie zaplanować swoją dietę i koniecznie przynajmniej raz w tygodniu uwzględnić w niej niektóre – owoce cytrusowe, rośliny strączkowe, jabłka, komosę ryżową, seler, grykę według The Health Site, zielone warzywa liściaste.

7 produktów, które warto włączyć do swojej diety przynajmniej raz w tygodniu

Owoce cytrusowe

Są doskonałym źródłem ważnych witamin i przeciwutleniaczy, dlatego warto nasycać nimi swój organizm. Owoce cytrusowe wzmacniają organizm, zwiększają jego właściwości ochronne, zapobiegają uszkodzeniom i starzeniu się komórek.

Rośliny strączkowe

Są doskonałym źródłem białka, które jest w 100% strawne i nie obciąża przewodu pokarmowego. Ogólnie rzecz biorąc, rośliny strączkowe mają doskonały wpływ na wygląd, witalność i kondycję organizmu.

Jabłka

Jest to jeden z najtańszych produktów normalizujących pracę układu sercowo-naczyniowego. Jabłka również spowalniają starzenie się.

Komosa ryżowa

Często pomija się to zboże, choć uznawane jest za najzdrowsze na świecie. Jeżeli zależy nam na jakościowych zmianach w zakresie zdrowia i wyglądu, to komosę ryżową należy spożywać regularnie.

Zielone liściaste warzywa

Wszystkie rodzaje zielonych warzyw liściastych charakteryzują się dużą zawartością witamin i minerałów, dlatego należy je spożywać jak najczęściej.

Seler

Warzywo to cieszy się dużą popularnością wśród osób prowadzących zdrowy tryb życia. Seler obniża poziom cukru i pomaga normalizować wagę.

Seler zawiera dużo błonnika, który pomaga w trawieniu. Charakteryzuje się niską kalorycznością i zdolnością do przyspieszania metabolizmu. Warzywo to pomaga normalizować ciśnienie krwi, wzmacnia kości, reguluje poziom cholesterolu we krwi dzięki zawartości ftalidów, a także może zapobiegać wielu chorobom. Seler ma działanie przeciwzapalne. Jest przydatny przy zapaleniu stawów, artrozie i reumatyzmie. Ma także łagodne działanie moczopędne i pozwala uniknąć infekcji dróg moczowych.

Gryka

Witaminy, pierwiastki śladowe, błonnik, wielonienasycone kwasy tłuszczowe i fosfolipidy zawarte w kaszy gryczanej obniżają poziom cholesterolu we krwi, regulują ciśnienie krwi, wzmacniają i zwiększają elastyczność ścianek żył i tętnic, zapobiegają tworzeniu się skrzepów krwi i blaszek miażdżycowych, zmniejszają ryzyko z powodu zawału serca lub udaru mózgu.

Gryka pomaga poprawić stan psycho-emocjonalny i normalizować sen. Efekty te osiąga się dzięki zawartości witamin z grupy B, magnezu, manganu i aminokwasu tryptofanu. Biorą udział w naturalnej produkcji neuroprzekaźników serotoniny i dopaminy oraz łagodzą ból. Produkt ten jest doskonałym źródłem magnezu (100 g płatków zawiera 231 mg Mg), który jest bardzo ważny dla funkcjonowania układu nerwowego.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *