Jesienią korzeń mniszka lekarskiego osiąga największą siłę. Przygotuj kawę, herbatę lub krople z mniszka lekarskiego

Jesień to czas zbierania korzeni leczniczych. Jeśli nie zamarznie, bez problemu pojedziemy tam nawet w listopadzie. Uzdrawiająca moc korzeni była i jest ceniona już od czasów starożytnych, stanowią one połączenie z ziemią, a ich zastosowanie jest jednym z najstarszych w medycynie ludowej, czego dobitnym dowodem jest określanie starożytnych uzdrowicieli mianem babć korzeni. Skupmy się na korzeniu mniszka lekarskiego, czyli kremu leczniczego, jednego z naszych najpopularniejszych ziół.

Sezon zbierania ziół w przyrodzie powoli, ale nieubłaganie dobiega końca. Nadal możemy wyjść w jesienną przyrodę i zbierać , lub .

„Jesienią zbiera się także korzenie lub kłącza ziół leczniczych. Można je wykopywać przez cały rok, jednak to właśnie jesienią zawierają najwięcej substancji aktywnych – roślina czerpie siły pod ziemią przed nadchodzącą zimą. Najlepiej zbierać korzeń dwóch lub więcej roślin jednorocznych, które są silniejsze i łatwiejsze w obróbce.” wyjaśnia zielarz Martin Kolár.

Do najbardziej znanych korzeni leczniczych zalicza się łopian większy, żywokost, a przede wszystkim mniszek lekarski czy krem ​​lekarski.

Mniszek lekarski

jaskier, zwany także jaskierem, jest bardzo dokuczliwym chwastem w ogrodach, ale także niezwykle cenionym lekiem uniwersalnym. Ma właściwości lecznicze we wszystkich swoich częściach, czyli kwiatu, liściach i korzeniu – wykopujemy go albo wiosną, zanim zakwitnie, albo jeszcze lepiej jesienią, pod koniec sezonu wegetacyjnego.

Do czego służy korzeń mniszka lekarskiego?

„Moim zdaniem korzeń mniszka lekarskiego jest jednym z najlepszych naturalnych pomocników przy reumatyzmie i cukrzycy. W formie herbaty lub kropli (nalewki) pomaga m.in. usuwać toksyczne substancje z wątroby, pobudza zdolności oczyszczające nerek, zapobiega tworzeniu się kamieni żółciowych oraz wzmacnia pracę trzustki. Ogólnie rzecz biorąc, pobudza metabolizm i krążenie limfy, przyczyniając się w ten sposób do oczyszczenia organizmu, a także pomaga w utracie wagi. – stwierdza zielarz i dodaje: „W ostatnim czasie coraz częściej mówi się o korzeniu mniszka lekarskiego jako o ciekawej naturalnej profilaktyce nowotworów, ponieważ znacząco wzmacnia układ odpornościowy, a zielarze tradycyjnie zalecają korzeń mniszka lekarskiego jako wsparcie zdrowotne dla osób chorych na nowotwory”.

PRZECZYTAJ TAKŻE:

Jak zbierać mlecze

  • Jesienią zbieramy korzenie w momencie, gdy korzeń zaczyna wysychać. Idealna pogoda jest po deszczu, kiedy gleba jest wilgotna, dzięki czemu korzenie można dobrze wykopać lub wyciągnąć i nie uszkodzić.
  • Ostrożnie oczyść wygrawerowany (najlepiej drewnianym narzędziem) lub wyrwany korzeń (ale idzie dość słabo) z ziemi i usuń liście. W domu oczyść korzeń szczoteczką, spłucz wodą i natychmiast wysusz. Musi być czarnobrązowy na powierzchni i jasny na pęknięciu.

Jak przetwarzać korzeń mniszka lekarskiego

Suszymy korzenie, pieczemy je lub używamy świeże.

  • Świeżo zerwane korzenie możemy jeść na świeżo, nawet jeśli są gorzkie. Wystarczy pokroić je w cienkie plasterki i wymieszać np. z sałatką warzywną z dressingiem jogurtowym. Najczęściej przygotowuje się z nich nalewkę lub herbatę.
  • Do suszenia grubsze korzenie przecinamy wzdłuż lub kroimy w cienkie kółka. Suszymy korzenie w przewiewnym i zacienionym miejscu lub sztucznym ogrzewaniem w suszarce lub w piekarniku. Podczas suszenia temperatura nie powinna przekraczać 45°C do 50°C. Korzenie pocięte w koła można również nawlec na nitkę jak koraliki i pozostawić do powolnego wyschnięcia na powietrzu. Wysuszone korzenie przechowujemy w suchym i ciemnym miejscu, w dobrze zamkniętych słoikach, aby nie zamoczyły się. Wysuszone korzenie zachowują skuteczność przez około trzy lata.
  • Korzenie mniszka lekarskiego można także upiec w piekarniku i zmielić na proszek, który zastępuje kawę.

MOŻE BYĆ ZAINTERESOWANY:

Nalewka z mniszka lekarskiego

Składniki

  • 5 części wódki
  • 1 część startego lub drobno posiekanego świeżego korzenia mniszka lekarskiego

Przygotowanie

Korzeń zalać alkoholem, przykryć i pozostawić do maceracji w ciemnym i ciepłym miejscu na co najmniej 4 tygodnie lub nawet dłużej. Codziennie potrząsamy. Następnie przefiltrowujemy go przez filtr do kawy, przesypujemy do butelki i przechowujemy w chłodnym i ciemnym miejscu.

Używać

Nalewkę z korzenia mniszka lekarskiego stosujemy w ilości od 30 do 60 kropli (1 kropla na 1 kilogram masy ciała) trzy razy dziennie w szklance wody w ramach kuracji przez trzy tygodnie.

Jak zrobić herbatę z mniszka lekarskiego

Składniki

  • 1 łyżeczka suszonego, pokrojonego korzenia mniszka lekarskiego
  • 200 ml wody

Przygotowanie

Korzeń mniszka zalej zimną wodą i powoli doprowadzaj do wrzenia, gotuj przez około 2 minuty i wyjmij. Przykryj i pozostaw do zaparzenia na 15 minut. Odpływ.

Używać

Odwar z mniszka lekarskiego pije się dwa razy dziennie na zimno. W ramach kuracji oczyszczającej napar pijemy dwa razy dziennie przez trzy tygodnie. Jego gorzki smak można poprawić dodatkiem miodu.

Jak upiec korzeń mniszka lekarskiego

Dobrze oczyszczone, umyte i wysuszone korzenie pokroić na małe kawałki mniej więcej tej samej wielkości. Rozprowadzamy je na blasze do pieczenia i pieczemy na sucho w piekarniku w temperaturze około 180-200°C przez około 30 minut. Sprawdzamy korzenie, żeby się nie przypaliły. Powinny być twarde, wysuszone, ciemnobrązowe. Wyrzucamy wszelkie czarne kawałki. Pozwól korzeniom ostygnąć, a następnie zmiel je w młynku do kawy. Przechowuj proszek w szczelnym słoiczku, w ciemnym miejscu.

NIE PRZEGAP:

Kawa z mniszka lekarskiego

Kawę przygotowujemy analogicznie jak czeskiego Turka – 1 łyżeczkę sproszkowanego mniszka lekarskiego wsypujemy do 100 ml wrzącej wody lub 2 łyżeczki prażonego korzenia mniszka lekarskiego gotujemy w 200 ml wody przez około 3 minuty i odcedzamy. Dosłodzić do smaku.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *