Mozzarella to jeden z mniej znanych serów, jednak jego neutralny smak sprawia, że jest doskonałym dodatkiem do wielu potraw. W naszych sklepach skupiliśmy się na mozzarelli. Jeden z nich naprawdę wyróżniał się smakiem.
Skąd pochodzi mozzarella?
Włosi mogą z dumą pochwalić się tym przysmakiem. Można go przyrządzać z różnych rodzajów mleka – v We Włoszech szczególnie popularna jest ta z mleka bawolego, zwana mozzarellą di bufala. Zwykle ma wyższą zawartość tłuszczu, jest bardziej kremowa i bardziej aromatyczna. W naszym kraju trudniej ją znaleźć, a w sklepach coraz częściej możemy spotkać mozzarellę z mleka krowiego.
Mozzarella powinna być w zasadzie miękka i elastyczna, a nie twarda. Ma krótki termin przydatności do spożycia i należy go spożyć jak najszybciej po otwarciu. Opakowanie napełnia się wodnym roztworem serwatki, aby zapobiec wysychaniu sera. Jeśli nie zjesz go za jednym razem, trzymaj go w tym roztworze.
Jaka jest różnica między mozzarellą a burratą?
Na pierwszy rzut oka sery te mogą wyglądać tak samo, ale każdy ma swoją specyfikę. Burrata to kolejny włoski ser o miękkiej i gładkiej konsystencji, jednak jego wnętrze różni się nieco od mozzarelli. Burrata jest twardsza na zewnątrz i miękka lub kremowa w środku. Zawiera nadzienie składające się głównie z miękkiego twarogu (ricotta lub śmietana) i małych kawałków mozzarelli. W porównaniu do mozzarelli wyróżnia się znacznie bogatszym, bardziej kremowym i bogatym mlecznym smakiem.
Mozzarella Zotta
- Cena informacyjna: 1,69 euro
- Waga: 125 gr
Mozzarella marki Zott produkowana jest w Niemczech. Można go kupić w kilku sklepach spożywczych. Z ceną 1,69 euro jest to drugi najdroższy w naszym teście. Pod względem smakowym tej mozzarelli nie mamy nic do zarzucenia. Ma przyjemny mleczny smak. Nie przeszkadzają nam w nim żadne posmaki i nieprzyjemne zapachy. Nie jest ani za miękki, ani za twardy i chętnie po niego sięgniemy ponownie.
Wartości odżywcze na 100 g:
- Wartość energetyczna: 1029 kJ/248 kcal
- Tłuszcze: 19 gramów, w tym kwasy tłuszczowe nasycone 12,9 g
- Węglowodany: 1,5 g, w tym cukry 1,5 g
- Białka: 17,5 g
- Sól: 0,50 g
Nasza ocena
Skład: ⚫⚫⚫⚫⚫
Smak: ⚫⚫⚫⚫⚫
Konsystencja: ⚫⚫⚫⚫⚫
Kolor i zapach: ⚫⚫⚫⚫⚫
Opakowanie: ⚫⚫⚫⚫⚫
Cena vs jakość: ⚫⚫⚫⚫⚫
Mozzarella Billa
- Cena informacyjna: 1,39 euro
- Waga: 125 gr
Mozzarella od Billy’ego znalazła się w naszym teście w średniej kategorii cenowej. Dostrzegamy minimalne różnice w przypadku mozzarelli Zott. Ma lekko kwaśny wydźwięk i wydaje nam się, że nie ma tak bogatego mlecznego smaku. Ale zauważysz te różnice tylko wtedy, gdy spróbujesz mozzarelli jedna po drugiej. Poza tym różnice w smaku są bardzo małe i na korzyść mozzarelli od Billy’ego przemawia również niższa cena. Podobała nam się również konsystencja, która była w sam raz. Sami możemy powiedzieć, że nie zawahalibyśmy się go kupić ponownie.
Wartości odżywcze na 100 g:
- Wartość energetyczna: 915 kJ/220 kcal
- Tłuszcze: 16 gramów, w tym kwasy tłuszczowe nasycone 11 g
- Węglowodany: 2 g, w tym cukry 1 g
- Białka: 17 gr
- Sól: 0,70 g
Nasza ocena
Skład: ⚫⚫⚫⚫⚫
Smak: ⚫⚫⚫⚫⚫
Konsystencja: ⚫⚫⚫⚫⚫
Kolor i zapach: ⚫⚫⚫⚫⚫
Opakowanie: ⚫⚫⚫⚫⚫
Cena vs jakość: ⚫⚫⚫⚫⚫
Mozzarellę Galbani
- Cena informacyjna: 1,79 euro
- Waga: 125 gr
W naszym teście najdroższa jest mozzarella Galbani, obok mozzarelli Lučina. Marka ta jest włoska i z opakowania dowiadujemy się, że jest numerem jeden wśród serów pakowanych we Włoszech. Na opakowaniu widzimy jednak jeszcze inną informację, a mianowicie, że mozzarella została wyprodukowana w Czechach.
Najtrudniejsza była Mozzarella Galbani. W porównaniu z mozzarellą Zotta wydała nam się mniej mleczna, ale różnica nie jest znacząca. Mozzarella smakuje nieźle, ale biorąc pod uwagę jej pochodzenie i wyższą cenę, spodziewaliśmy się trochę więcej.
Wartości odżywcze na 100 g:
- Wartość energetyczna: 989 kJ/238 kcal
- Tłuszcze: 18 gramów, w tym kwasy tłuszczowe nasycone 13 g
- Węglowodany: 2 g, w tym cukry 1 g
- Białka: 17 gr
- Sól: 0,70 g
Nasza ocena
Skład: ⚫⚫⚫⚫⚫
Smak: ⚫⚫⚫⚫⚫
Konsystencja: ⚫⚫⚫⚫⚫
Kolor i zapach: ⚫⚫⚫⚫⚫
Opakowanie: ⚫⚫⚫⚫⚫
Cena vs jakość: ⚫⚫⚫⚪⚪
Mozzarella Lucyna
- Cena informacyjna: 1,79 euro
- Waga: 125 gr
Pewnie znacie Lucynę. Wśród wyrobów serowych Lučina ma dość oryginalny smak i trudno go pomylić z czymś innym. I tak trafiła do nas ta mozzarella. Mając możliwość skosztowania mozzarelli od razu, naprawdę poczuliśmy różnicę. Ten smak trochę trudniej opisać, ale mozzarella Lučina była po prostu inna.
Miał bardzo łagodny słodki smak. Wydawał się mleczny, wręcz kremowy, co sprawiało wrażenie, że do produkcji użyto mleka wysokiej jakości. Konsystencja też była w sam raz. Z opakowania od razu widać, że ma obniżoną zawartość soli, a wartości odżywcze tylko to potwierdzają. Faktycznie ma najmniejszą ilość soli spośród testowanych serów. Jednak pod względem smakowym zupełnie nam tego nie brakowało. Spodziewaj się wyższej ceny za tę mozzarellę.
Wartości odżywcze na 100 g:
- Wartość energetyczna: 949 kJ/228 kcal
- Tłuszcze: 17 gramów, w tym kwasy tłuszczowe nasycone 12 g
- Węglowodany: 0,8 g, w tym cukry 0,8 g
- Białka: 18 gr
- Sól: 0,40 g
Nasza ocena
Skład: ⚫⚫⚫⚫⚫
Smak: ⚫⚫⚫⚫⚫
Konsystencja: ⚫⚫⚫⚫⚫
Kolor i zapach: ⚫⚫⚫⚫⚫
Opakowanie: ⚫⚫⚫⚫⚫
Cena vs jakość: ⚫⚫⚫⚫⚪
Mozzarella Pilos
- Cena informacyjna: 0,95 euro
- Waga: 125 gr
Znacie markę Pilos z Lidla. Mozzarella została wyprodukowana w Czechach i o dziwo nie widzimy znaczących różnic w porównaniu z innymi testowanymi mozzarellami. Może był nieco miększy, ale nie jest to nic, co mogłoby nas zniechęcić do ponownego zakupu. Smakowo też ocenilibyśmy ją bardzo dobrze i nawet w ślepym teście niektórych testerów zwyciężyła razem z mozzarellą Lucina. Bezkonkurencyjna cena również działa na jego korzyść.
Wartości odżywcze na 100 g:
- Wartość energetyczna: 915 kJ/220 kcal
- Tłuszcze: 16 gramów, w tym kwasy tłuszczowe nasycone 11 g
- Węglowodany: 2 g, w tym cukry 1 g
- Białka: 17 gr
- Sól: 0,70 g
Nasza ocena
Kompozycja: ⚫⚫⚫⚫⚫
Smak: ⚫⚫⚫⚫⚫
Konsystencja: ⚫⚫⚫⚫⚫
Kolor i zapach: ⚫⚫⚫⚫⚫
Opakowanie: ⚫⚫⚫⚫⚫
Cena vs jakość: ⚫⚫⚫⚫⚫
Jak podsumowalibyśmy nasze testy serów mozzarella?
Nie zauważyliśmy dużej różnicy między różnymi mozzarellami i kupowaliśmy każdą z nich ponownie i ponownie. Zaskoczyła nas jednak mozzarella Lučina, która wyróżniała się na tle innych smakiem. Prawdopodobnie jest jedyną osobą, którą udało nam się rozpoznać w ślepym teście. Miłym odkryciem była dla nas również mozzarella Pilos, która nie odbiegała smakiem od pozostałych, a przy tym miała znacznie korzystniejszą cenę.
Śledź naszego Facebooka