Grillowanie warzyw to świetny sposób na dodanie do grilla zdrowych i smacznych dodatków pełnych witamin i minerałów. Co więcej, warzywa grillowane na otwartym ogniu zyskują wspaniały wędzony smak, jeśli użyjesz grilla na pellet i pozostaną chrupiące, co czyni je ulubionymi wśród miłośników grillowania. A jeśli masz ogród, w którym uprawiasz świeże warzywa, nie ma się czym martwić, a grillowanie nabiera niesamowitego wymiaru, pełnego wspaniałych smaków i komfortu.
Przygotowanie świeżych warzyw
Do grillowania wybieraj świeże i jędrne warzywa. Idealnie nadają się na przykład papryka, cukinia, bakłażan, pomidory, cebula, grzyby, kukurydza lub brokuły. Pieczarki można oczywiście także grillować, co doda dodatkowego wspaniałego smaku i aromatu.
Oczyść i opłucz warzywa oraz usuń wszelkie niechciane części, takie jak łodygi lub nasiona, które normalnie nie są spożywane i są niepożądane.
Przygotowane warzywa pokroić w kawałki lub plasterki według własnych upodobań i rodzaju warzyw. Na przykład możesz zostawić kukurydzę w całości. Większe kawałki nadają się do grillowania, natomiast mniejsze kawałki nadają się na szaszłyki, które są również doskonałym wyborem do łączenia warzyw z kawałkami mięsa.
Marynata doda kolejnych wspaniałych smaków
Warzywa, podobnie jak mięso, można marynować przed grillowaniem, co przede wszystkim dodaje dodatkowego smaku i aromatu.
Marynata podstawowa może zawierać np. oliwę z oliwek, która jest podstawą marynaty, czosnek, zioła, ocet, sok z cytryny lub sos sojowy. Można też użyć miodu, należy jednak uważać, aby marynata nie była zbyt słodka i nie przyćmiła smaku warzyw czy samego mięsa.
Warzywa marynować co najmniej 30 minut przed grillowaniem. Najlepiej jednak na noc, bo w 30 minut namoczymy tylko warzywa i smaki nie będą się tak bardzo łączyć.
Przygotowanie i rozgrzewanie grilla
Załóżmy, że grill jest czysty i gotowy. Jeśli nie, możesz przeczytać jak łatwo wyczyścić grill. Rozgrzej grill na średnim ogniu. Użyj odpowiedniej ilości pelletu lub po prostu dostosuj moc grilla w przypadku gazu lub elektrycznego.
Po rozgrzaniu grilla czas na użycie rusztu lub rusztu grillowego. Jeśli to możliwe, zalecamy naoliwienie rusztu grillowego, aby zapobiec sklejaniu się warzyw.
Można również użyć kosza do grillowania lub mat do grillowania, aby zapobiec wypadaniu warzyw z grilla lub wypadaniu przez grill, jeśli szczeliny są większe.
Zdjęcie: xinfo.cz
Grillowanie warzyw
Przygotowane warzywa układamy bezpośrednio na rozgrzanym grillu. Upewnij się, że kawałki nie są zbyt blisko siebie, aby można je było dobrze grillować i aby w razie potrzeby można było zająć się warzywami.
Grilluj warzywa przez około 5 do 10 minut z każdej strony, często obracając, aż będą ładnie rumiane i miękkie. Dostosuj długość i rotację grillowania w zależności od grillowanych warzyw.
Większe kawałki warzyw, np. kukurydza czy ziemniaki, mogą wymagać dłuższego czasu grillowania niż mniejsze kawałki, np. papryka czy cukinia. Zawsze bierz pod uwagę rozmiar. Nie ma znaczenia, czy zrobisz paprykę w całości, czy pokroisz ją na mniejsze kawałki.
Nie zapomnij regularnie sprawdzać warzyw podczas grillowania, aby zapobiec ich spaleniu. Powinno pozostać twarde, ale miękkie w dotyku.
Podawanie i jedzenie grillowanych warzyw
Gotowe warzywa można posypać świeżymi ziołami lub ewentualnie startym twardym serem.
Gotowe warzywa podawaj jako dodatek do grillowanych mięs lub jako część dania wegetariańskiego.
Warzywa z grilla możesz wykorzystać także w innych przepisach, np. kanapkach, sałatkach czy innych świetnych daniach z sezonowymi grillowanymi warzywami. Oprócz warzyw można oczywiście grillować także mięso, ryby, sery i przyjemnie łączyć je z warzywami. W Internecie znajdziesz o wiele więcej świetnych porady dotyczące grillowaniaktóre nie mieszczą się w tym artykule, ale na pewno przyniesiemy Ci coś ciekawego ze świata grillowania, więc możesz się tego doczekać!
Zdjęcie poglądowe: xinfo.cz
Lubię żyć. Chętnie podzielę się z Tobą swoim doświadczeniem.