Domowa pizza to zawsze dobry pomysł, ale tylko jeśli zrobisz to w ten sposób: te błędy wszystko zepsują

Jest kilka błędów, których należy unikać, ale które są bardzo częste podczas przygotowywania domowej pizzy. Oto, na co musisz zwrócić uwagę.

Czy zastosowałeś się już do dziesiątek przepisów na pizzę i nigdy nie jesteś zadowolony z wyniku? Bądź ostrożny, być może to nie przepis, który próbowałeś przygotować, jest zły, ale raczej nie zwróciłeś zbytniej uwagi na jakiś zasadniczy krok.

Do ciasta na zakwasie potrzeba niewiele, mały szczegół może zrobić różnicę pomiędzy wynikiem doskonałym a katastrofalnym. Więc poniżej zobaczmy, jaka jest rada szefów kuchni rzucacz makaronu.To aby przygotować domową pizzę do perfekcji.

Błędów, których nie należy popełniać przygotowując domową pizzę

Może nie zostaniesz mistrzem pizzy, ale z pewnością uda Ci się uzyskać pyszną, domową pizzę, stosując się do tych prostych i jasnych wskazówek, które dotyczą nie tylko użycia surowców, ale także sposobu ich łączenia w cieście i oczywiście: właściwy czas zakwasu i gotowania.

Mąka

Zacznijmy od początku. Do przygotowania ciasta na pizzę potrzebujesz tylko 5 składników: mąki, wody, drożdży, oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia i odrobiny soli. Tylko dla rozdziału Mąka pisanie zajęłoby dużo czasu.

Ale podsumujmy krótko: tak nie ma potrzeby używania Manitoby jeśli robisz ciasto z dwiema godzinami zakwasu. Mąka Manitoba ma strukturę umożliwiającą długie, bardzo długie zakwaszanie, że tak powiem, od 18 do 24 godzin i więcej. Używaj mąki średniej mocy, ale też słabej, babcia zawsze robiła wyjątkową pizzę z mąki 00.

Woda

Przejdźmy dalejwodospad. Jeśli prawdą jest, że drożdże aktywują się w lekko ciepłej wodzie, to prawdą jest również, że giną, jeśli zostaną użyte do gotowania. W razie wątpliwości należy przyjmować w temperaturze pokojowej. Albo podgrzej, ale tylko trochę.

Sól

W cieście zakwaszonym sól należy go zawsze dodawać tylko na końcu, czyli wtedy, gdy sieć glutenowa już się uformowało. Jest to konieczne, ponieważ sól ma tendencję do hamowania aktywności drożdży. Jeśli włożysz je od razu, ciasto nie wyrośnie dobrze.

Manipulacja

Zagnieść pizzę przez dwie minuty to błąd. Trzeba nim długo pracować, a przede wszystkim odpowiednio nim manipulować, tworząc fałdy za fałdami, aby mogło nabrać jak najwięcej powietrza, co sprawi, że ciasto spęcznieje do perfekcji, stanie się miękkie i strawne.

Wyrabianie zaczynu

Nie rób tego odpocznij ciasto przez niezbędny czas jest poważnym błędem. Jeśli chcesz to zrobić Naprawdę dobra domowa pizza należy uzbroić się w cierpliwość i przestrzegać właściwych czasów wyrastania. W związku z tym pamiętaj, że sześcian świeże drożdże piwne 25 g odpowiada saszetce suche drożdże piwne od 7 gr. Wtedy można użyć la lub licoli, ale to już inna sprawa.

Wałek do ciasta

Nie robisz świeżych arkuszy makaronu Wałek do ciasta nie jest potrzebny do pizzy, musisz rozprowadzić go ręcznie. Jest to niezbędne, aby uzyskać doskonały efekt domowej pizzy.

Gotowanie

W pizzeriach gotowanie odbywa się w bardzo wysokich temperaturach, dlatego domowy piekarnik, jeśli to możliwe, musi osiągać temperaturę co najmniej 250 stopni, gotowanie musi być krótkie, ale intensywne, praktycznie. Jeśli nie jest to możliwe, poeksperymentuj, aby poznać moc swojego piekarnika.

Przyprawy

Na tej podstawie wyregulować umieszczając ciasto z welonem pomidorowym i gotować przez kilka minut, następnie dodać resztę składników np. mozzarellę lub inne. Dzięki temu uzyskasz nie przypaloną przyprawę.

Mówiąc o ser mozzarella, poczekaj aż odcieknie z serwatki, jeśli nie chcesz skończyć z rozwodnioną pizzą. Przejrzyj naszą kolekcję i znajdź taki, który możesz wypróbować już dziś.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *