Kasztany, błyszczące, brązowe nasiona drzewa zwanego kasztanowcem, nie powinny pozostać bezczynne jesienią. Kasztany dają ciekawe możliwości lecznicze, a w medycynie ludowej służą m.in. jako sprawdzony naturalny lek na reumatyzm, podagrę, żylaki, obrzęki oraz bóle pleców i stawów. Zrób własną pastę kasztanową z tłuszczem francuskim lub końskim.
to mocne i krzaczaste drzewo, które ma szereg właściwości leczniczych dla naszego organizmu. Wykorzystują kwiaty, liście i korę, ale przede wszystkim błyszczące, brązowe nasiona – kasztany ukryte w kolczastej torebce. Dosłowne łacińskie tłumaczenie nazwy to kasztanowiec i prawdopodobnie nawiązuje do pierwotnego zastosowania kasztanów przeciwko kasztanowi końskiemu. Co można zrobić z kasztanów i jaki mają wpływ na nasze zdrowie?
PRZECZYTAJ TAKŻE:
Do czego służą kasztany?
„Kasztany zawierają głównie grupę tripertenów, zbiorczo zwanych escyną, inne substancje obejmują flawonoidy i skrobię. Substancje zawarte w kasztanach działają antybakteryjnie, przeciwzapalnie, przeciwreumatycznie i lekko ściągająco. Zewnętrznie kasztany pomagają przy zapaleniu stawów, dnie moczanowej, leczeniu obrzęków, oparzeń, odmrożeń, owrzodzeń nóg, egzemy i innych wad skórnych. Ekstrakt z kasztanowca stosowany jest przy stanach zapalnych żył i żylaków, przy obrzękach, zwiększa siłę i elastyczność naczyń krwionośnych. wyjaśnia zielarz Martin Kolár.
Maść końska na reumatyzm i dnę moczanową
Składniki
- około 25 kasztanów
- 300 ml oleju kokosowego, masła shea lub czystego smalcu
Przygotowanie
Obierz i rozgnieć kasztany. Lekko podgrzej olej lub masło shea (organiczne shea) lub czysty smalec, dodaj pokruszone kasztany i powoli podgrzewaj przez około 20 minut w umiarkowanej temperaturze. Mieszamy od czasu do czasu. Odcedź i przelej do czystych szklanek. Przechowywać w lodówce w zamkniętym pojemniku i zużyć w ciągu dwóch do trzech miesięcy.
Stosowanie
„Maści kasztanowej używamy trzy do czterech razy dziennie, rozprowadzając ją okrężnymi ruchami od obwodu w kierunku serca, czyli od stóp w górę. Gdy tylko pojawią się pierwsze oznaki poprawy, ograniczymy stosowanie do dwóch razy dziennie.” polecany przez zielarza.
MOŻE BYĆ ZAINTERESOWANY:
Pasta kasztanowa z frankfurterki
Składniki
- około 10 większych kasztanów
- 200 ml brandy (lub wódki)
Przygotowanie
Kasztany drobno posiekać i zalać francuskim winem lub wódką. Dajemy mu macerować przez co najmniej miesiąc w ciemności i na zimno, od czasu do czasu potrząsając. Następnie odcedź i przelej do czystej butelki.
Stosowanie
„Albo nacieramy obolałe mięśnie, stawy czy obrzęki, albo nalewkę wlewamy do spryskiwacza i aplikujemy na bolące miejsca, najlepiej wieczorem, po kąpieli” doradzał Martin Kolár.
Kasztany w kieszeni na bóle pleców i stawów
Już w starożytności zalecano noszenie kasztanów w kieszeni na bóle stawów i pleców. Jeśli mamy w kieszeni jeden lub więcej kasztanów, chronimy się przed bólami bioder i kolan.