Niezależnie od tego, czy trzymasz szczupłą sylwetkę, czy zdecydowałaś się na ograniczenie ilości słodyczy, jedno jest pewne. Dzisiejszy przepis fotograficzny z pewnością Ci się spodoba. Zachwyci Cię nie tylko niższą kalorycznością, ale także soczystością i prostym przygotowaniem. Dzięki twarożkom, serom, warzywom i owocom zaliczamy go również do bardzo zdrowych przysmaków.
Potrzebujemy
- 300 g marchwi
- 250 g beztłuszczowego gładkiego twarogu
- 220 g mąki orkiszowej
- 200 g serka ricotta
- 140 g przecieru jabłkowego
- 40 g miodu
- 2 jajka
- 2 łyżki cukru cynamonowego
- skórka cytrynowa
Zbliżać się
Marchewkę obrać, a następnie drobno zetrzeć do większej miski, w której lepiej będzie się wymieszać z pozostałymi składnikami.
Posyp marchewkę mąką i dobrze wymieszaj. Dodajemy także roztopiony miód, żółtka i skórkę z cytryny.
To, co sprawia, że temu przepisowi nie można się oprzeć, to mus jabłkowy. Znaleźliśmy go w doskonałej formie wśród produktów dla dzieci. Dodać, wymieszać i gotowe – ciasto gotowe.
Podłużną formę (np. na chleb bananowy) wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto marchewkowe podzielić w proporcji 70:30. Większą część odłóż na spód, resztę zostaw na razie na boku.
W drugiej misce wymieszaj białka. Dodać do nich serek wiejski i ricottę i dokładnie wymieszać. Posypujemy również cukrem cynamonowym.
Na przygotowane w formie ciasto nakładamy masę i dokładnie rozprowadzamy. Na wierzch dodaj resztę ciasta marchewkowego.
Ciasto pieczemy około 45 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st °C. Podajemy z syropem klonowym, roztopioną czekoladą lub bitą śmietaną. Smacznego!
Jakie są najlepsze uzdrowiska na Słowacji? Porównaliśmy je dla Ciebie w tym artykule