Pizza z rzymskiej uprawy, nigdy nie dodawaj tego składnika: to błąd, który wszyscy popełniają

Dowiedz się, jak przygotować idealną rzymską pizzę: unikaj pewnych błędów, a zobaczysz, jaki niesamowity efekt.

Tam Pizza uprawiana w Rzymie Jest to typowe danie wielkanocnej tradycji Rzymu i okolice. Jest to wyrób wypiekowy charakteryzujący się miękkością ciasta. Jest również bardzo wysoka i dzięki neutralnemu smakowi doskonale nadaje się zarówno do pikantnych, jak i słodkich połączeń. Jego przygotowanie wymaga uwagi i dbałości o szczegóły, dlatego jeśli ciekawi Cię oryginalny przepis, to dobrze trafiłeś. Ważne jest, aby postępować zgodnie z instrukcjami, aby uzyskać idealny wynik.

Odkryj przepis krok po kroku do przygotowania typowej rzymskiej pizzy. Zachwyć swoich gości wielkanocnym przysmakiem ze środkowych Włoch, a zobaczysz, że oniemiali z wrażenia.

Pizza rzymska: oryginalny przepis, którego nie można popełnić

Oto wszystko, czego potrzebujesz do przygotowania typowej rzymskiej pizzydo ofiarowania w Niedzielę Wielkanocną. Nie popełniaj też pewnych błędów a zobaczysz, że wynik może być tylko doskonały. Nigdy nie dodawaj likierów, nawet jeśli znajdziesz je w niektórych przepisach, bo w wersji oryginalnej ich nie ma. Zamiast tego skup się na czasie zakwasu, który będzie Twoim największym sprzymierzeńcem.

Składniki na pizzę 2kg:

  • 1 kg mąki
  • 4 jajka
  • 200 g cukru
  • 1 łyżka cynamonu
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 100 g smalcu lub masła
  • Olej kukurydziany do smaku
  • Tarta skórka z 1 cytryny
  • 15 g świeżych drożdży piwnych

metoda

  1. Przygotowanie ciasta: najpierw na trzy dni przed przygotowaniem zmieszać 60 g mąki ze świeżymi drożdżami piwnymi, po rozpuszczeniu w 30 ml ciepłej wody. Z ciasta uformuj bochenek i odstaw na trzy dni.
  2. Dodawanie pozostałych składników: po trzech dniach dodać jajka, cynamon, ekstrakt waniliowy, zimne masło, startą skórkę cytryny i cukier. Ciasto odstawić na 24 godziny.
  3. Dalsze zakwaszanie: po 24 godzinach odpoczynku dokładnie zagnieć ciasto, energicznie ubijając je na powierzchni roboczej. Nasmaruj formę do pieczenia o średnicy 30 cm olejem kukurydzianym i wlej mieszaninę, wypełniając ją do połowy. Przykryj patelnię ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na 5 godzin w ciepłym, suchym miejscu.
  4. Gotowanie: po upływie czasu wyrastania piecz pizzę w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 45 minut.

Oto twoje, gotowe pyszna rzymska pizza, kulinarne arcydzieło, które wymaga czasu, ale jest w stanie zapewnić ogromną satysfakcję. Postępuj zgodnie z tym przepisem krok po kroku, unikając likierów i poświęcając odpowiednią ilość czasu na zakwaszenie. Zobaczysz, że dzięki miłości i cierpliwości będziesz w stanie uzyskać pyszny wynik na Wielkanoc.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *