Strzałki: przygotuj syrop, likier, dżem lub wysusz je

Możesz łatwo zbierać strzały, aby otrzymać eliksir zdrowia za darmo! Oprócz ogromnej ilości witaminy C, która może być dla nas źródłem zimą, ma ona wiele dobroczynnych właściwości. Zawiera mnóstwo przeciwutleniaczy, które mogą pomóc nam zapobiegać różnym chorobom. Wspomaga prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego i chroni przed chorobami serca. Może pomóc w walce ze starzeniem się skóry, zmniejszeniu stanu zapalnego i bólu. Jak przetwarzać rzutki?

Syrop z dzikiej róży

Syrop z dzikiej róży może stać się na zimę źródłem cennych witamin i minerałów. Można go dodać do herbaty zamiast cukru czy miodu lub po prostu zalać wodą, tak jak to się robi w przypadku innych syropów. Aby go przygotować, będziesz potrzebować:

  • 1 kg owoców dzikiej róży,
  • 1,5 l wody,
  • 1 kg cukru kryształu,
  • 4 cytryny,
  • 4 pomarańcze,
  • 5 łyżek miodu.

Umyj strzały i usuń z nich robaki. Odwróć strzałki i zalej wodą. Pozostaw tak na około 24 godziny, a następnie zmiksuj blenderem ręcznym. Przeciśnij przez cienką szmatkę. Do płynu dodać cukier, sok ze wszystkich owoców cytrusowych. Podgrzewaj, ale uważaj – nie gotuj! Stracilibyśmy cenne witaminy! Po zakończeniu gotowania wyłącz ogień i dodaj miód. Przechowujemy na zimno w czystych butelkach. W przypadku dłuższego przechowywania konieczne jest zamrożenie.

Biodro

Zdjęcie: Pixabay

Rzutki alkoholowe

Z owoców dzikiej róży można również przygotować likier. Pokrój 800 g owoców róży i usuń pestki. Zasyp je 600 g granulowanego cukru i zalej 2 litrami wódki. Pozostawić do zaparzenia w jasnym miejscu na około 6 tygodni. Codziennie wstrząsaj. Następnie wystarczy przecedzić przez gazę i przechowywać w lodówce.

Rzutki marmoladowe

Marmoladę przygotowujesz usuwając łodygę z owoców dzikiej róży i przecinając je na pół. Włóż do garnka i zalej wodą tak, żeby wszystkie były zanurzone. Gotuj delikatnie przez 15 do 30 minut. Następnie mieszamy z grubsza (celem nie jest uzyskanie papki). Następnie odcedzamy. Pozostałość na sitku rozcieńczyć wodą i krótko zagotować. Następnie ponownie odcedzamy. Zrobimy to jeszcze raz. Rozważ objętość przesianego fundamentu. Dodaj cukier, aby jego ilość była czterokrotnie mniejsza (jeśli masz 1000 g bazy z dzikiej róży, dodaj 250 g cukru). Doprowadzić do wrzenia, następnie zmniejszyć ogień. Spróbuj, czy marmolada jest wystarczająco słodka. Jeśli marmolada jest wystarczająco sztywna, możemy napełnić nią szklanki.

  • Wskazówka: Gdy marmolada będzie już gotowa, ale wciąż gorąca, dodaj gorzką czekoladę. Za 1 kg przesianej bazy (którą odważyliśmy ze względu na cukier) otrzymamy 80 g gorzkiej czekolady.

Źródła informacji:

https://www.eatweeds.co.uk/how-to-dry-store-rose-hips-rosa-canina

https://www.simplyrecipes.com/recipes/rose_hip_jam/

https://www.rivercottage.net/recipes/rosehip-syrup

Zdjęcie: Pixabay

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *