Istnieje wiele przepisów na przygotowanie rokitnika. Marmolada, syrop, dżem, lody, likier, cukierki, miód i wiele więcej. W wielu przepisach wykorzystuje się wyłącznie sok. Są też sposoby na wykorzystanie tego, co zostało w wyciskarce. Wiele osób wykorzystuje resztki owoców do przygotowania skórek owocowych lub batoników musli. Niestety skórki rokitnika nie nadają się do bezpośredniego spożycia po wyciśnięciu soku. Ale pasuje do innych przepisów.
Rokitnik na herbatę
Pozostałą część rokitnika, której nie wykorzystujecie w swoich przepisach, wystarczy rozłożyć cienką warstwą na blasze lub blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pozostawić do wyschnięcia w ciepłym miejscu (w pobliżu piekarnika, kaloryfera, a może po prostu na szafce). Wyschnięcie zajmuje naprawdę tylko chwilę – czasami tylko dzień, zanim mieszanina wyschnie. Następnie włóż go do szczelnego pojemnika i regularnie wyjmuj, aby przygotować herbatę. Dwie do trzech łyżek zalać gorącą wodą i pozostawić do zaparzenia na co najmniej 5 minut.
- Suszony rokitnik można mieszać z innymi suszonymi owocami lub ziołami. Świetne połączenie można uzyskać np. mieszając go z suszoną aronią (można też wykorzystać resztki sokowirówki) i owocami róży.
Zdjęcie: Pexels
Ocet rokitnikowy
Ocet rokitnikowy można przygotować w zasadzie z każdego rokitnika – może być świeży lub suszony, w całości lub zmielony, albo tylko z ich pozostałości, które pozostają w wyciskarce. Można nim zakwasić sałatkę lub zmieszać łyżkę octu ze szklanką wody i pić codziennie rano na czczo. Możesz w ten sposób wesprzeć swoją odporność. Szklanki, w których będziesz przygotowywać ocet, muszą być idealnie czyste. Dlatego gotuj je we wrzącej wodzie przez kilka minut. Procedura przygotowania octu jest następująca:
- Szklanki napełnij rokitnikiem około 2 cm poniżej krawędzi.
- Wlać ocet tak, aby rokitnik był całkowicie zanurzony.
- Odstawić do maceracji w ciepłym miejscu na 14 dni.
- Następnie odcedzamy przez delikatną ściereczkę i staramy się wycisnąć jak najwięcej soku.
- Przechowywać w butelkach w ciemnym miejscu.
Olejek rokitnikowy
Prawdziwy olej rokitnikowy otrzymywany jest poprzez tłoczenie nasion rokitnika. Jednak w większości gospodarstw domowych nie jest to możliwe. Dlatego przygotowujemy przynajmniej olej z rokitnika wzbogacony o składniki odżywcze. Jednocześnie przygotowanie nie jest wcale trudne. Wystarczy, że do szklanki włożysz resztki rokitnika i zalejesz je oliwą tak, aby były zanurzone. Stuknij kilka razy dnem szklanki o stół lub blat kuchenny, aby pozbyć się pęcherzyków powietrza. Odstawić na 14 dni w ciemne i chłodne miejsce (od czasu do czasu wstrząsnąć). Następnie przecedź przez gazę i wyciśnij jak najwięcej soku. Przechowywać w ciemnych butelkach, z dala od bezpośredniego światła słonecznego.
Źródła informacji:
https://kuchynelidlu.cz/clanek/jak-zpracovat-rakytnik
https://www.sevakstar.cz/rakytnikovy-caj-ovoce-50-g
Zdjęcie: Pexels