Czosnek niedźwiedzi jest warzywem wiosennym, ziołem leczniczym i piękną rośliną ozdobną. W naturze wiele lasów łęgowych wczesną wiosną porastają zielone liście dzikiego czosnku, jednak na obszarach chronionych występuje to bardzo często. Jeśli chcemy bez ograniczeń cieszyć się tym ziołem, które cieszy się dużą popularnością w ostatnich latach, uprawiajmy je w ogrodzie lub na balkonie.
Uprawa jest dość prosta. „Możemy wykorzystać miejsce leżące odłogiem lub wysiać czosnek dziki bezpośrednio pod drzewem liściastym owocowym lub ozdobnym, które jesienią traci liście. Jednocześnie otrzymujemy ładną roślinę ozdobną w miejscach, gdzie ze względu na cień dobrze kwitłyby inne rośliny. Dziki czosnek będzie dobrze rósł także po północnej stronie ogrodu. wyjaśnia hodowca i hodowca Jan Prášil.
Czosnek niedźwiedzi z powodzeniem można uprawiać także w doniczce na balkonie lub tarasie, jako roślinę outdoorową. Trzeba tylko pamiętać, że czosnek dziki trzeba częściej podlewać, bo lubi wilgoć.
Jak wygląda czosnek niedźwiedzi?
to bylina o wysokości od 10 do 40 cm z podziemnymi cebulami o długości od 4 do 6 cm. Cebula jest podłużna, o grubości od 1 do 2 cm, z białawymi do żółtawych łuskami pokrywającymi. Liście są zmielone, ogonkowe, wąsko eliptyczne do jajowatych, o długości od 10 do 20 cm i szerokości od 2 do 5 cm. Kwiaty są drobne, białe, szypułkowe, bez wiech. Roślina charakterystycznie pachnie i smakuje jak czosnek.
Czosnek niedźwiedzi x konwalia
Wiosną czosnek niedźwiedzi można pomylić z czosnkiem dzikim, są one bardzo podobne. Cechą wyróżniającą jest zapach: jeśli pocierasz liście dzikiego czosnku, poczujesz zapach czosnku. Ale jeśli chcemy mieć spokój ducha i stuprocentową pewność, że wyhodujemy własne niedźwiedzie
MOŻE BYĆ ZAINTERESOWANY:
Jak uprawiać dziki czosnek
-
Czosnek niedźwiedzi rozmnaża się poprzez wysiew nasion, sadzenie cebul lub wycinanie kępy roślin i beli, a następnie podział i przesadzanie.
-
Dobrze jest pozwolić roślinom w ogrodzie zakwitnąć, wtedy będą dalej siać i obficie rosły. Czosnek niedźwiedzi jest łatwy do zaplanowania.
-
Czosnek niedźwiedzi wysiewa się w zacienionym miejscu, najlepiej w pobliżu krzewów i drzew, na wilgotnej glebie piaszczysto-gliniastej do gliniastej z domieszką torfu.
-
Jako roślina rodzimych lasów łęgowych wymaga wystarczającego i regularnego podlewania.
-
Nie nawozimy gleby pod uprawę czosnku dzikiego!
Niedźwiedź czosnek z nasion
-
Od września do listopada to optymalny czas na wysiew nasion, gdyż muszą one przetrwać okres zimowy, w przeciwnym razie bardzo słabo kiełkują.
-
Czosnek niedźwiedzi kiełkuje dopiero wiosną, ale zbiory zobaczymy dopiero w przyszłym roku. Zbiór młodych liści odbywa się w kwietniu i maju, w drugim roku wegetacji.
-
Wysiewamy nasiona kilka po drugim (5 do 10) bezpośrednio w miejscu o głębokości około 1 cm.
Czosnek niedźwiedzi z cebuli
-
Drobne cebulki czosnku niedźwiedziego możemy sadzić do listopada, podobnie jak cebule cebul jarych.
-
Cebule (i nasiona) czosnku niedźwiedziego można kupić w centrach ogrodniczych lub sklepach ogrodniczych.
-
Cebule sadzimy w pęczkach po 5–15 sztuk o głębokości od 3 do 8 cm.
Cebule czosnku niedźwiedziego
Jeśli mamy nadmiar czosnku dzikiego, cebule możemy zebrać także po zwinięciu liści. Optymalnie na przełomie lata i jesieni. Zdecydowanie nigdy nie kopiemy cebul czosnku dzikiego na wolności!!!
Drobno posiekaną cebulę dodaje się do pieczywa z masłem, serem, stosuje się ją również jako przyprawę do gotowych zup, sosów, past, ziemniaków i innych potraw. Sól możemy przygotować także z czosnkiem niedźwiedzim.
Niedźwiedzia sól czosnkowa
Składniki
-
80 g główek czosnku dzikiego
-
250 g soli
Przygotowanie
Umyte i osuszone cebulki czosnku niedźwiedziego mieszamy z solą, wkładamy do szczelnych butelek i przechowujemy w suchym, ciemnym i chłodnym miejscu. Sól z czosnkiem niedźwiedzim doskonale nadaje się np. do dosolenia zup, dodania smaku gotowanym ziemniakom czy pastom do smarowania.
Efekty niedźwiedzia czosnkowego
„Czosnek niedźwiedzi ma w zasadzie wszystkie właściwości lecznicze czosnku czeskiego. Wspomaga m.in. trawienie, apetyt i tworzenie krwi. W medycynie ludowej zalecany jest na obniżenie ciśnienia krwi, przy grypie i astmie. Stosowany jest jako naturalny antybiotyk oraz jako środek oczyszczający i przenikający organizm, często używany do wiosennej detoksykacji organizmu. Bardzo efektywne” wprowadzony przez zielarza Martina Kolára.