Marchew to jedno z najpopularniejszych warzyw korzeniowych. Początkowo był używany rzadziej, jednak z biegiem czasu jego pozytywny wpływ na zdrowie sprawił, że stał się częstym elementem naszych kuchni. Z pewnością będziesz sobie pozwolić na nią przynajmniej od czasu do czasu w formie surowej lub gotowanej. Ale czy dałeś szansę sokowi z marchwi? Uważany jest za niezwykle korzystny w dziedzinie zdrowego odżywiania.
Sok z marchwi kontra klasyczna marchewka
Jeśli zdecydujesz się włączyć picie soku z marchwi do swojej regularnej diety, nagrodzi Cię to bogatą podażą niezbędnych składników odżywczych, witamin i minerałów. Dlaczego wolisz pić sok z marchwi niż jeść marchewkę na surowo lub gotowaną, pytasz? Głównym powodem jest to, że otrzymujesz ważne substancje w bardziej skoncentrowanej formie. Ponadto można w ten sposób znacznie szybciej dostarczyć je do organizmu, gdyż organizm nie musi wydawać nadmiernej energii na trawienie i wchłanianie.
Regularne picie soku z marchwi ma wiele zalet
Bogate źródło przeciwutleniaczy
Żyjemy w świecie, w którym nasz organizm często jest narażony na działanie szkodliwych wolnych rodników. Przebywanie w zanieczyszczonym powietrzu, palenie tytoniu, stres, spożywanie leków, kontakt z rozpuszczalnikami czy pestycydami – to tylko ułamek wszystkiego, co negatywnie wpływa na organizm człowieka. A marchewka pełna przeciwutleniaczy wydaje się być skutecznym wojownikiem. Zawiera karotenoidy, takie jak luteina i zeaksantyna, dzięki czemu ma niepowtarzalny pomarańczowy kolor.
Jednocześnie walczy z nimi ze wspomnianymi wolnymi rodnikami. I w jaki sposób wolne rodniki tak naprawdę nam szkodzą? Atakują zdrowe komórki, w których zakłócają DNA, przyczyniając się tym samym do szybszego starzenia się całego organizmu.
Zdrowy wzrok w każdym wieku
Sok z marchwi jest bogatym źródłem witaminy A, która jest niezbędnym składnikiem odżywczym dla wzroku. Włączenie jednej szklanki soku z marchwi do codziennej diety może zapobiec chorobie zwanej zwyrodnieniem plamki żółtej. Ta związana z wiekiem choroba wpływa na siatkówkę i powoduje utratę widzenia centralnego.
Lepsza skóra i włosy
Przeciwutleniacze chronią skórę przed promieniowaniem UV i uszkodzeniami powodowanymi przez wolne rodniki. Regularne spożywanie soku z marchwi jest odpowiednią profilaktyką przed wysuszeniem skóry, uszkodzeniem paznokci i włosów. Może redukować oznaki starzenia się skóry i przyczyniać się do poprawy jej jakości.
Zwalcza stany zapalne i infekcje
Często chorujesz lub cierpisz na chroniczne stany zapalne? Sok z marchwi może Ci pomóc. Jest bogatym źródłem witaminy A, witaminy B6, witaminy C, fosforu i potasu. Oprócz tego, że pierwiastki te stanowią odpowiednią profilaktykę przed różnymi stanami zapalnymi, wzmacniają także układ nerwowy i odpornościowy.
Wzmacnia zdrowie serca
Ze względu na wysoką zawartość potasu sok z marchwi może być pomocny w utrzymaniu zdrowego poziomu cholesterolu. Z tym wiąże się również profilaktyka chorób układu krążenia czy udaru mózgu. Skoncentrowana ilość przeciwutleniaczy zawarta w soku marchwiowym zmniejsza stres oksydacyjny, będący konsekwencją występowania wolnych rodników.
Pomaga zmniejszyć ryzyko zachorowania na raka
Częste i powtarzające się stany zapalne lub infekcje w organizmie mogą stworzyć pożywkę dla komórek nowotworowych. Dlatego zwalczanie stanów zapalnych jest również pomocne w zmniejszaniu ryzyka zachorowania na raka. Pozytywne działanie pierwiastków zawartych w marchwi stwierdzono m.in. w przypadku białaczki, raka żołądka, piersi czy jajnika.
Ile soku z marchwi powinniśmy pić dziennie?
W przypadku spożycia soku z marchwi nie jest określona dokładna dzienna dawka. Obowiązuje jednak złota zasada – wszystko z umiarem. Ważne jest, aby rozważyć picie soku z marchwi jako regularną część swojej diety. Już jedna szklanka tego napoju dziennie (około dwóch deci) może zdziałać cuda dla Twojego zdrowia i ciała. Dodatkowo charakteryzuje się niską kalorycznością, dzięki czemu po jego zjedzeniu poczujesz się syty i zmniejszysz ochotę na sięganie po niezdrowe przekąski.
Jak przygotować go w zaciszu własnego domu?
Ponieważ marchew należy do bardzo twardych warzyw, do przygotowania soku z marchwi potrzebna jest stosunkowo mocna i wydajna sokowirówka. Jeśli go posiadasz, wygrałeś – ten zdrowy przysmak możesz przygotowywać kilka razy w tygodniu. W zależności od wielkości na szklankę czystego soku z marchwi (około 200 ml) wystarczy od trzech do sześciu marchewek.
Wskazówka: Dobrze jest pić sok z marchwi z odrobiną tłuszczu, na przykład z kilkoma kroplami oliwy z oliwek. Pomaga to w lepszym wchłanianiu korzystnych substancji.
Jeśli jednak chcesz wycisnąć z tego napoju jak najwięcej, kupując marchewki, uważaj, aby nie były one zbyt lekkie, tj. wysuszone. Idealnie jest, jeśli przygotowany sok z marchwi wypijesz od razu lub możesz przechowywać go przez krótki czas w lodówce. Podobnie jak sama marchewka, soku marchwiowego nie należy wystawiać na długotrwałe działanie wysokich temperatur i nadmiernego światła. Jeśli nie lubisz czystego soku z marchwi, możesz łatwo połączyć go z innymi warzywami lub owocami. Świetnie komponują się z nim na przykład sok jabłkowy, pomarańcza, jarmuż, cynamon czy imbir.
Jakie są najlepsze uzdrowiska na Słowacji? Porównaliśmy je dla Ciebie w tym artykule