Właściwy tryb życia i regularne badania lekarskie mogą uratować życie. Genetyka jest odpowiedzialna za rozwój raka okrężnicy tylko w około trzech procentach. Pozostałe 97% pacjentów zapada na tę chorobę na skutek działania czynników ryzyka. Zwraca na to uwagę chirurg szpitala Poprad Tomáš Francisty.
„Do najważniejszych czynników zwiększających ryzyko zachorowania, a które można zmienić, należy spożycie czerwonego mięsa, palenie tytoniu, alkohol, spożywanie przetworzonych produktów mięsnych, żywności o dużej zawartości tłuszczu i wynikająca z tego otyłość. Z drugiej strony zwiększone spożycie błonnika, produktów mlecznych i aktywność fizyczna zmniejszają ryzyko wystąpienia tego typu nowotworu.” Franciszka wyjaśniła. Przypomina, że w rejonie jego operacji ponad 60 proc. pacjentów z tym rozpoznaniem stanowią mężczyźni. Rak jelita grubego jest na ogół najczęstszym typem nowotworu u mężczyzn na Słowacji.
Zdaniem eksperta należy przede wszystkim zwracać uwagę na profilaktykę. Celem badań przesiewowych w kierunku krwawienia z jelita grubego jest wykrycie łagodnych polipów lub wczesnych stadiów raka. Badania przesiewowe na Słowacji przeprowadza się za pomocą testu na utajone krwawienie w kale lub kolonoskopii przesiewowej. „To zbiór niewielkiej ilości odchodów. Obecnie pacjenci w wieku 50-75 lat mają prawo do badań przesiewowych raz na dwa lata w przypadku badania w kierunku utajonego krwawienia w kale. W przypadku kolonoskopii jest to raz na dziesięć lat” on dodał.
Dane statystyczne z 2020 r. przyniosły niepochlebny wniosek. Po Węgrzech Słowacja zajęła drugie miejsce pod względem zachorowalności na raka jelita grubego i pierwsze pod względem umieralności. Przykładowo, w momencie hospitalizacji na oddziale chirurgii w Popradzie aż 57% pacjentów miało miejscowo zaawansowanego raka, a guz przerósł ścianę jelita lub miał przerzuty w węzłach chłonnych.
„Zarządzanie życiem jest na pierwszym miejscu, jest częścią profilaktyki pierwotnej. W naszym kraju jest to bardzo zaniedbywane. Niewiele osób uczestniczy także w badaniach przesiewowych za pomocą prostego i bezbolesnego badania” intonuje Francisy.
Podkreślił, że ogromne znaczenie mają zwłaszcza edukacja i nauki o zdrowiu. Należy uczyć dzieci prawidłowego odżywiania, zwiększać dzienną ilość błonnika w diecie do co najmniej 30 gramów oraz minimalizować spożycie czerwonego mięsa i produktów przetworzonych. „Ważne jest, aby nauczyć się radzić sobie ze stresem, nie pić alkoholu, nie palić i schudnąć” – stwierdził chirurg. Wprowadziłby także obowiązkowe badania przesiewowe w ramach profilaktyki wtórnej.
Wybierasz się do spa lub wellness? Wybierz spośród tych najlepszych