Idealnie stabilna bita śmietana: Zrób ją w niekonwencjonalny sposób, a starczy na tydzień!

Kto nie lubi delikatnego smaku bitej śmietany? Wchodzi w skład wielu deserów, jednak jego wadą jest to, że starcza na krótko. Dlatego wypróbuj poniższy trik, dzięki któremu otrzymasz stabilną, ale lekką bitą śmietanę, która sprawdzi się również jako nadzienie do ciasta. Dodatkowo można doprawić go owocami liofilizowanymi i zabrudzić tylko jedno opakowanie.

Niekonwencjonalne biczowanie

Tym razem ubij śmietanę w robocie kuchennym z końcówką do siekania. Na pierwszy rzut oka może się to wydawać bzdurą, ponieważ ten uchwyt nie jest w stanie wystarczająco napowietrzyć bitej śmietany w porównaniu do klasycznych trzepaczek. To jednak jego zaleta. Mniej powietrza w bitej śmietanie sprawi, że będzie ona gęstsza i sztywniejsza.

Przygotowując go, należy zachować ostrożność i ostrożność, aby krem ​​​​nie zamienił się w masło. Wystarczą maksymalnie dwie minuty, aby bita śmietana nabrała konsystencji jogurtu greckiego i już po nim będziesz wiedzieć, że jest gotowy. Rezultatem będzie kremowa bita śmietana, która przetrwa kilka godzin poza lodówką.

Ciasto można również wypełnić bitą śmietaną, ponieważ jest wystarczająco stabilne. Ta technika ubijania jest popularna w japońskich piekarniach, gdzie chętnie wykorzystują ją do tortów urodzinowych. Można go doprawić ekstraktem waniliowym, syropem, likierem lub owocami liofilizowanymi.

Potrzebujemy

  • 450 ml schłodzonej śmietany do ubijania (najlepiej 40%)
  • 50 g cukru pudru
  • 15 g owoców liofilizowanych (opcjonalnie)

Zbliżać się

Jeśli zdecydowałeś się przygotować owocową bitą śmietanę, najpierw wrzuć do robota kuchennego liofilizowane owoce i cukier. Zmiksuj na drobny proszek i dodaj śmietanę. Wymieszaj widelcem z proszkiem owocowym, tak aby nie pozostały w nim suche grudki.

Jeśli pominąłeś poprzedni krok, do pojemnika wlej samą śmietankę i cukier. Na tym etapie możesz dodać także inne wybrane przez siebie składniki do smaku, na przykład ekstrakt waniliowy lub likier.

Włącz maszynę na najwyższe obroty i mieszaj, aż bita śmietana będzie miała konsystencję i kremowość jogurtu greckiego. Powinno to zająć od dwóch do trzech minut, w zależności od mocy urządzenia i zawartości tłuszczu w bitej śmietanie. Należy zachować ostrożność podczas miksowania i nie uciekać, gdyż bita śmietana może szybko się ubić.

Jeśli nie jesteś pewien, uderzaj wolniej w 30-sekundowych odstępach. Staraj się jednak, aby krem ​​był nadal zimny. Jeśli chcesz, przed ubijaniem możesz pozwolić misie miksera ostygnąć.

Gotową gęstą i kremową bitą śmietanę można podać od razu lub przenieść do hermetycznego pojemnika, w którym wytrzyma około tygodnia w lodówce.

Wskazówka: Zamiast owoców spróbuj użyć liofilizowanych warzyw i przygotuj słoną bitą śmietanę do dekoracji zup-kremów!

Wybierasz się do spa lub wellness? Wybierz spośród tych najlepszych

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *