Uważaj na sól ukrytą w jedzeniu: kontroluj ilość spożywanej soli

Łatwo powiedzieć, trudniej zrobić. Ilość soli jest dość trudna do kontrolowania, ponieważ można ją znaleźć także w produktach, w których się jej nie spodziewasz. Według WHO dzienne spożycie soli nie powinno przekraczać 5 g, co odpowiada około jednej łyżeczce do herbaty (jednak eksperci od zdrowej diety zalecają tylko 1 g soli dziennie). Należy jednak zachować ostrożność: sezonuje się nie tylko sól, ale także tę, która jest już zawarta w produktach. Aby lepiej kontrolować jego ilość, warto przygotować jak najwięcej dań w domu.

Nadmiar soli

Nadmierne spożycie soli i słonych produktów może prowadzić do poważnych problemów zdrowotnych. Należą do nich wysokie ciśnienie krwi – badania na zwierzętach wykazały, że dieta bogata w sól zwiększa ciśnienie krwi. Gdy tylko zmniejszono ilość soli w pożywieniu, ciśnienie wróciło do normy. Niezależnie od poziomu ciśnienia krwi, zdrowie układu krążenia jest również zagrożone, jeśli spożywa się dziennie więcej soli niż zalecana..

Sól

Zdjęcie: Darmowe obrazy

Ukryta sól

Sól może znajdować się także w produktach, w których byśmy się jej nie spodziewali:

  • Chleb, wypieki – do wypieków najczęściej dodawana jest sól. Nie musi to być sól, którą posypuje się chleb. Dodaje się go bezpośrednio do ciasta. Stanowi od 1,4 do 1,8% surowców!
  • Kiełbasy – fakt, że zawierają sól nie jest zbyt zaskakujący. Ich zawartość jest zróżnicowana w zależności od producenta, średnio wynosi 2 g soli na 100 g produktu.
  • Sery – sery zawierają również dodatek soli. Najgorsze są te dojrzałe, zawierają 4,7 g soli na 100 g produktów. Generalnie jednak podaje się wartość 1,5 g soli na 100 g sera – ale w przeliczeniu uwzględniane są także sery z niewielką ilością soli, jak np. mozzarella.
  • Płatki śniadaniowe – tego byśmy się nie spodziewali! Płatki żytnie, pszenne czy kukurydziane zawierają od 1,6 do 3 g soli na 100 g produktów. Najlepsze są płatki owsiane, które zawierają jedynie ok. 0,05 g soli na 100 g.
  • Ryby wędzone – zawierają do 3 g soli na 100 g produktu, konserwy rybne następnie 1,3 do 1,7%. Jeśli chcesz jeść jak najmniej soli, powinieneś unikać produktów wędzonych.

Źródła informacji:

https://www.rodzinazdrowia.pl/5-produktow-ktore-zawieraja-sol-choc-o-tym-nie-wiedziales

Zdjęcie: Darmowe obrazy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *