Mówimy o dżemie z mniszka lekarskiego, który jest nie tylko pysznym deserem, ale środkiem leczniczym, nawet w Chinach uprawia się całe pola mniszka lekarskiego właśnie w celach leczniczych.
Ma wiele przydatnych efektów: normalizuje sen, łagodzi napięcie nerwowe, blokuje powstawanie nowotworów, spowalnia starzenie, przywraca układ sercowo-naczyniowy, obniża ciśnienie krwi, kontroluje cukrzycę w początkowej fazie.
Oto przepis: Zbierz z rośliny 300-400 g kwiatostanów, dokładnie je umyj, usuń liście i łodygi, następnie włóż do zimnej wody na 7 do 10 godzin, aby usunąć gorycz.
Jeszcze raz je umyj, odcedź i włóż do garnka, zalej pół litrem gorącej wody. Po zagotowaniu mieszaniny należy gotować przez kolejne 15-20 minut. Dodać 1 kg cukru, 1 łyżeczkę kwasku cytrynowego i 1 drobno posiekaną cytrynę ze skórką. Mieszankę gotuje się przez kolejne 10 minut i dżem jest gotowy. Wlać do słoików.
Sposób odbioru.
• Na wątrobę – 3 łyżeczki dżemu na szklankę zielonej herbaty lub wody – 4-5 razy dziennie.
• Na zapalenie oskrzeli i przeziębienie – 2 łyżki dżemu po jedzeniu przez 10 dni.
• Na serce i naczynia – przez 2 tygodnie spożywaj 1 łyżeczkę dżemu przed posiłkami. Po 30 dniach powtórz kurację. Mniszek lekarski łagodzi obrzęki serca, poprawia przepływ krwi, rozrzedza krew.
• Dla dobrej odporności, przyjmuj 1 łyżeczkę dziennie.
Przeciwwskazania!
Niezależnie od leczniczych właściwości mniszka lekarskiego, nie jest on odpowiedni dla każdego, dlatego przed jego zażyciem należy uzyskać zgodę lekarza. Zrezygnuj, jeśli:
• wykazywać reakcję alergiczną na niego;
• cierpisz na zapalenie błony śluzowej żołądka lub wrzód;
• cierpisz na kamicę żółciową.