Jak zrobić karmel? Mamy procedury zapewniające doskonały efekt

Lizaki karmelowe, cukierki, ciasteczka. Glazura karmelowa, nadzienie i polewa. Powinniśmy kontynuować? Magnetyzującemu smakowi i zapachowi karmelu nie można się oprzeć. Latem doskonale komponuje się z lodami, o każdej porze roku urozmaica sernik, a w okresie świąt Bożego Narodzenia jest niezastąpionym elementem grilli. Jak zrobić to w domu nawet bez dużego doświadczenia? Mamy dla Ciebie kilka fantastycznie prostych zabiegów, zawsze z nieco innym skutkiem.

Cukrowy przysmak o szerokim zastosowaniu

Do przygotowania domowego karmelu potrzebujemy przede wszystkim cukru – kryształu lub kaszy manny. Gdy cukier zostanie powoli podgrzany do temperatury 170°C, cząsteczki cukru zaczynają się rozszczepiać, a powstały karmel nabiera bogatego smaku i ciekawej złotobrązowej barwy.

Karmel twardnieje szybko bez dodatku wody (tylko z cukru), ale można z niego wykonać atrakcyjne dekoracje. Dodanie wody, mleka, masła lub bitej śmietany do roztopionego cukru nadaje powstałemu karmelowi bardziej kremową konsystencję. Jest znacznie łatwiejszy w obróbce i w zależności od samego przepisu nadaje się do lizaków, cukierków, nadzień, posypek, lodów, a nawet likierów. Choć samo przygotowanie nie jest trudne, wymaga cierpliwości i prezencji. Nawet przy krótkiej nieuwadze zamieni się w gorącą bryłę, w najgorszym przypadku spali, a nawet zniszczy cały garnek.

Jak zrobić karmel trzy razy z różnym skutkiem?

Karmel nie występuje tylko w jednej formie. Baza jest bursztynowo-brązowa i lekko przezroczysta. Do jego przygotowania wykorzystuje się wyłącznie cukier i niewielką ilość wody, co ułatwia jego obróbkę. Mleko i masło mają nieprzezroczystą konsystencję. Ich kolor jest nieco jaśniejszy, a smak bardziej kremowy.

Zawsze ostrożnie pracujemy z karmelem. Jest bardzo gorący i po dodaniu kolejnego składnika pieni się aż do rozpryskiwania. Przygotujmy garnek z wyższym brzegiem, drewnianą łyżkę z dłuższą rączką i do dzieła!

Będziemy potrzebować:

  • 200 g cukru (kryształ lub piasek)
  • 3 łyżki letniej wody (dla podstawowego karmelu) lub 3 łyżki mleka (dla karmelu mlecznego) lub 3 łyżki miękkiego masła (na karmel maślany)

Zbliżać się:

Do rondelka z nieprzywierającym dnem wsypać cukier i powoli go rozpuścić. Gdy tylko sypki cukier stanie się lekką, płynną masą, ostrożnie dodawaj łyżki wody. Rozpuszczony cukier zacznie się pienić, ale możemy to opanować poprzez intensywne mieszanie. Mieszanka zacznie stopniowo brązowieć. Najlepiej smakuje średniobrązowy kolor. W zbyt ciemnym dominuje gorzki smak.

Jeśli zastąpimy wodę mlekiem, otrzymamy mleczny karmel, który jest bardziej popularny ze względu na swoją miękkość. Jeśli użyjemy masła, karmel będzie bardziej miękki i łatwiejszy w obróbce podczas przygotowywania deserów.

Nasza wskazówka – Jak wyczyścić garnek z karmelu? Karmel jeszcze kilka minut temu był cukrem, a jak dobrze wiemy, cukier łatwo topi się w ciepłej wodzie lub mleku. Jeśli pozostanie na ściankach, do garnka wlej wodę, a karmel powoli rozpuści się w wodzie. Ściany garnka będą czyste bez długiego szorowania.


Może zainteresuje Cię:


Pyszny sos

Sos karmelowy przedstawiany jest przez cukierników jako perełka, której nie da się stworzyć w zwykłej kuchni. Doskonale nadaje się jako posypka do naleśników, urozmaicenie owsianki śniadaniowej czy lodów lodowych. W lodówce w zamkniętym pojemniku wytrzyma dwa tygodnie, jeśli oczywiście wytrzyma najazdy łyżeczką. Jak sobie poradzić z jego przygotowaniem?

Potrzebujemy:

Na 2 części cukru weź 1 część masła i 1 część bitej śmietany. Na przykład 200 g cukru, 100 g masła i 100 g bitej śmietany.

Zbliżać się:

Najpierw pozwól, aby cukier sam się skarmelizował w garnku. Gdy tylko uzyska średniobrązowy kolor, zdejmij garnek z pieca na bok. Dodawaj w małych ilościach miękkie masło, intensywnie mieszając. Po połączeniu masła i karmelu dodajemy również niewielką ilość bitej śmietany o temperaturze pokojowej i dokładnie ją mieszamy, aż powstanie kremowy sos karmelowy. Jeżeli pojawiły się grudki, ostrożnie przecedź przez sito. Aby uzyskać jeszcze bardziej miękką i puszystą konsystencję, możemy użyć również miksera.


Odkryj jeszcze więcej ciekawych artykułów, przepisów i filmów!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *