Chleb może być częścią zbilansowanej diety: dietetycy ujawniają, który jest najzdrowszy

Jednym z dań, które wiele osób uwielbia jest. Często jednak zewsząd słyszymy, że jedzenie chleba jest złe, szczególnie jeśli chcemy schudnąć. Istnieją całe diety mające na celu wyeliminowanie chleba i innych węglowodanów, mówi Natalie Mokari, dietetyczka z Charlotte w Północnej Karolinie.

Może być doskonałym źródłem składników odżywczych

Według amerykańskich wytycznych dietetycznych co najmniej połowę spożycia powinny stanowić produkty pełnoziarniste. „Wielu klientów uważa, że ​​nie powinni jeść chleba, co jest dla mnie smutne, ponieważ chleb jest doskonałym źródłem pełnych ziaren” powiedziała. Tak, nawet chleb może być częścią zbilansowanej diety. Węglowodany są niezbędne do utrzymania dobrego zdrowia.

W pieczywie można znaleźć także produkty pełnoziarniste, a naukowo udowodniono, że mogą zapobiegać cukrzycy typu 2, chorobom układu krążenia czy różnym typom nowotworów, m.in. jelita grubego i odbytnicy, trzustki czy żołądka.

„Potrzebujemy węglowodanów, aby funkcjonować” Powiedział Mokari „Węglowodany są pożywieniem dla mózgu. Zauważ, że kiedy nie masz węglowodanów, czujesz się naprawdę ociężały, możesz mieć zamglenie mózgu, po prostu nie masz tyle energii. Jeśli szukasz zdrowego rodzaju chleba, należy wziąć pod uwagę wiele czynników – na przykład to, jaki rodzaj chleba kupujesz, co z nim jesz, jak często i tak dalej.

Jaki rodzaj wybrać?

Być może zastanawiasz się: czy pieczywo pszenne, białe i na zakwasie jest zdrowe? Czy istnieje rodzaj chleba, który jest bardziej pożywny niż inne? To zależy od tego, czego szukasz. „Ważne jest określenie swoich celów zdrowotnych” powiedziała Steph Grasso, dietetyczka mieszkająca w Waszyngtonie. Chleby pszenne mają więcej witamin, produktów pełnoziarnistych i błonnika, a także mają mniej negatywny wpływ na poziom cukru we krwi, co może być pomocne dla osób cierpiących na insulinooporność.

Ale zdaniem eksperta niektórzy po prostu wolą kolor biały i nie ma w tym nic złego. „Jeśli rozłożysz (ich skład) i umieścisz etykiety obok siebie, tak naprawdę nie różnią się one zbytnio” – powiedziała.

To jedzenie ma 6000-letnią historię, która stanowiła podstawę tego, co jemy dzisiaj. Tym, którzy obawiają się o zdrowie swoich jelit lub chcą utrzymać cukier w normie, ekspert radzi spróbować zakwasu. Zakwas poddaje się fermentacji, co może być korzystne dla mikrobiomów jelitowych. Dodatkowo, na naprawdę wolno fermentującym zakwasie łatwiej trawisz gluten.

Metoda produkcji również odgrywa rolę

Oprócz rodzaju chleba Mokari zaleca zwrócenie uwagi na sposób jego wypieku. Poszukaj w składnikach prostych składników, takich jak mąka, woda, sól i drożdże. Jeśli chcesz dodać więcej błonnika do swojej diety, najlepszym wyborem będą produkty pełnoziarniste. Aby uniknąć mylących etykiet, sprawdź listę składników – powinno być pierwsze słowo „mąka razowa” jeśli rzeczywiście jest to chleb pełnoziarnisty.

Aby uzyskać trochę dodatkowego błonnika, szukaj chleba z nasionami w skórce, a jeśli to możliwe, zakupy w lokalnych piekarniach mogą pomóc Ci znaleźć wysokiej jakości, świeży chleb z prostych składników. A co z dietą lub wypiekami o niskiej zawartości węglowodanów? Zwykle zawierają więcej dodanych i niepotrzebnych składników, aby poprawić smak. „Szanuję jednak życzenia ludzi, jeśli naprawdę uważają, że dieta niskowęglowodanowa jest dla nich najlepsza” powiedział ekspert.

Rzadko jemy sam chleb, dlatego ważne jest, aby pomyśleć o jego całkowitej zawartości w całym daniu. Jeśli martwisz się wysokim poziomem cukru we krwi, chleb może stać się częścią zbilansowanej diety, jeśli dodasz do niego zdrowe tłuszcze i białka.

Nie bój się dodawać innych korzystnych pokarmów

Węglowodany, takie jak chleb, mogą zapewnić szybki zastrzyk energii, a dodanie białka i tłuszczu pomoże w utrzymaniu prawidłowego trawienia. „Niezależnie od tego, czy jest to chleb pełnoziarnisty, czy biały, zawsze miej w sobie białko i tłuszcz” dodał Mokari. Na przykład, jeśli robisz śniadanie, spróbuj położyć na grzance jajka z awokado lub masłem orzechowym.

możesz przygotować je także na obiad. Choć są niedoceniane, można w nich łączyć białka, warzywa, zdrowe tłuszcze i węglowodany. Do sałatki można też zjeść kawałek chleba, który będzie źródłem dobrych cukrów. „Chodzi o równowagę” mówi Grasso „na koniec dnia (chleb) dodaje energii i poprawia samopoczucie.”

Istnieją również niedrogie opcje zakupu wysokiej jakości chleba. Najważniejsze jest, aby wiedzieć, co jest dla Ciebie skuteczne. Ceny chleba mogą się znacznie różnić, ale zawsze możesz znaleźć coś, co lubisz i sprawia ci radość, niezależnie od budżetu. „To, co jest obecnie w trakcie, nie oznacza, że ​​zawsze będzie lepiej” mówi Grasso.

Nie ograniczaj się niepotrzebnie

A jeśli lubisz chleb, jedz go tak, jak lubisz, ponieważ poważne ograniczanie ulubionych produktów może przynieść odwrotny skutek. Pokarmy bogate w węglowodany, takie jak chleb, mogą u niektórych osób powodować niepokój. Dzisiejsza kultura jedzenia sprawiła, że ​​wiele osób uważa, że ​​ludzie przybierają na wadze z powodu chleba. Węglowodany pełnią jednak ważną rolę w organizmie i bez nich możemy czuć się ospali i rozdrażnieni.

„Usuń to piętno z chleba i innych produktów zawierających węglowodany i włącz je do zbilansowanej diety” mówi Mokari. „Musisz po prostu dobrze traktować swoje ciało. Zdrowiej jest mieć sposób myślenia, który Cię nie ogranicza i zbilansować dietę w ciągu dnia.” – podsumował Grasso.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *