Wątroba jest narządem odgrywającym zasadniczą rolę w metabolizmie, ale niektóre pokarmy mogą ją męczyć. Z tego powodu lepiej ich unikać.
Funkcje wykonywane przez wątrobę są różne w organizmie. Narząd ten jest zarówno jednym z gruczołów pomocniczych układu trawiennego, który pomaga trawić tłuszcze, jak i rezerwą glukozy, przechowywanej w nim w postaci glikogenu. Prawidłowe funkcjonowanie wątroby jest oznaką dobrego zdrowia, ale niewłaściwa dieta może go przeciążyć i narażają się na różne choroby.
Pamiętajmy również, że narząd ten bierze udział w metabolizmie alkoholu dzięki enzymowi wytwarzanemu przez jego komórki. Zanim zaczniesz mówić o tym, jakie produkty spożywcze ograniczyć na swoim stole, lepiej zaznaczyć, że zapalenie lub powiększenie wątroby jest często konsekwencją nadmiernego spożycia alkoholu. Pozwalanie sobie na kieliszek wina lub piwa do posiłku jest dopuszczalne, jednak lepiej nie przesadzać.
Pozostając jednak w temacie napojów, możemy rozwiać mit mówiący, że kawa jest szkodliwa dla tego gruczołu. Rzeczywistość jest taka, że jedna lub dwie filiżanki kawy dziennie mają dokładnie odwrotny wpływ na wątrobę, ponieważ napój ten jest źródłem przeciwutleniaczy. Zamiast męczyć hepatocyty, mogą je chronić i ograniczać ryzyko rozwoju marskości wątroby.
Co jeść, aby nie obciążać wątroby
Idealna dieta utrzymująca sprawność tego narządu obejmuje codzienne spożywanie pokarmów bogatych w błonnik, w tym na przykład sezonowe warzywa i owoce. Dzień możesz rozpocząć od lekkiego śniadania składającego się z płatków śniadaniowych i jogurtu greckiego, który jest bardziej pożywny i bogaty w białka niż to klasyczne. Dla tych, którzy lubią zjeść coś słodkiego z rana, można dodać owoce do woli.
Jeśli chodzi o pozostałe dwa główne posiłki, czyli obiad i kolację, to najważniejsze nie przesadzaj z przyprawami. Talerz pełnoziarnistego makaronu z sosem warzywnym lub risotto jest w porządku, ale unikaj dodawania zbyt dużej ilości soli. Tak naprawdę nadmiar sodu może narazić wątrobę na rozwój zwłóknienia wątroby, czyli bliznowacenia tworzących ją tkanek.
Zamiast mięsa ryba jest bardziej odpowiednia, szczególnie jeśli jest gotowane na parze. Dorsz, łosoś i makrela są idealne i można je podawać z dodatkami na bazie świeżych lub pieczonych warzyw. Najlepsze na wątrobę sąszparagi i karczochy.