Na cześć patrona żeglarzy, rybaków, kupców i bankierów na Nikulden przygotowywane są ryby i chleb rytualny, a stół nie jest podnoszony przez cały dzień. Przygotowania do stołu rozpocznij wcześniej i zaskocz wszystkich ciastem Mikołajowym w kształcie szczęśliwego karpia.
Produkty: mąka – około 600 gramów, świeże mleko – 300 ml, drożdże – 1/2 kostki (21 g), cukier – 1 łyżeczka, jajka – 1, sól – 1 łyżeczka.
Do smarowania: olej – 2 – 3 krople, jajka – 1 sztuka
Przygotowanie: Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy sól.
W osobnej misce rozpuścić drożdże z ciepłym mlekiem i cukrem. Gdy zaczną pojawiać się bąbelki, wlać mieszaninę do mąki. Dodaj jajko i olej, a następnie stopniowo zagniataj średnio miękkie ciasto.
Przykryj i odstaw ciasto do wyrośnięcia na pół godziny.
Gotowe ciasto podzielić na dwie części.
Rozwałkuj lekko i uformuj korpus ryby. Połóż go na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Rozwałkuj drugą część ciasta i wytnij rybie łuski. Ułóż je z lekkim zachodzeniem na siebie.
Z pozostałego ciasta uformuj płetwy i ogon. Do oka ryby użyj oliwki.
Niech chleb dobrze wyrośnie.
Jajko roztrzepać z olejem i posmarować chleb.
Rozgrzej do 180 stopni i piecz aż będzie gotowe – około 35 minut.