Dzisiejszy przepis: Pyszny pieczony kurczak? Mamy dla Ciebie świetną wskazówkę dotyczącą przygotowań!

Każda gospodyni domowa potrafi przygotować pysznego pieczonego kurczaka. Jeśli jednak lubisz eksperymentować z nowymi smakami, mamy dla Ciebie świetną wskazówkę, jak ulepszyć ten klasyk dla każdego gospodarstwa domowego. Cebula nada mu wspaniałego smaku, rozmaryn sprawi, że cały dom będzie pachniał, a kubki smakowe będą tańczyć z radości.

Można go przygotować w jednym naczyniu do pieczenia, co skróci czas spędzony w kuchni. Ułatw gotowanie i podaruj swojej rodzinie pyszny przysmak, o który będzie prosić!

Potrzebujesz (na 2 porcje)

  • 500 g kurczaka lub ćwiartek kurczaka
  • 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
  • 1 łyżka zmiażdżonego czosnku
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżka oleju
  • kawałek masła
  • 4 średnie cebule
  • 1 łyżka miodu
  • 1-2 gałązki rozmarynu
  • sól dla smaku

Zbliżać się

  1. Przygotuj marynatę w małej misce. Wymieszaj mieloną paprykę, pastę czosnkową i sok z cytryny. Jeśli lubisz egzotyczne smaki, możesz dodać kawałek imbiru.
  2. Tak przygotowane, umyte mięso nacieramy mieszanką i odstawiamy na co najmniej 10 minut.
  3. W oczekiwaniu przygotuj pozostałe składniki. Rozgrzać olej z masłem. Później na wierzch dodajesz marynowane mięso.
  4. Części kurczaka smażymy na głębokim tłuszczu z obu stron (około 2 minuty z każdej strony).
  5. Wyjmij mięso, do ciasta dodaj posiekaną cebulę, rozmaryn i sól. Powstałą masę przelać do mniejszej formy do pieczenia lub naczynia do zapiekania, włożyć mięso, przykryć i wstawić do piekarnika.
  6. Piec co najmniej 25 minut. W trakcie pieczenia do ciasta dodajemy miód, następnie od czasu do czasu polewamy nim kurczaka.
  7. Po upieczeniu podawać z ryżem, nie zapomnij o pysznej karmelizowanej cebuli.

Śledź naszego Instagrama

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *