Czy słyszałaś o diecie bez pozostałości?

Jeśli masz problemy z jelitami i potrzebujesz usprawnić trawienie lub jeśli w najbliższej przyszłości czeka Cię kolonoskopia, warto spróbować diety bez pozostałości. Dlaczego warto spróbować tego sposobu odżywiania? A słyszałeś o nim?

Dieta bez pozostałości nazywana jest także dietą oszczędzającą lub oczyszczającą, ponieważ ma na celu właśnie dokładne oczyszczenie jelita grubego. Opiera się na łatwostrawnych pokarmach i ogólnie pomaga osobom z zapaleniem jelit, częstszą biegunką, niedrożnością jelit, wrzodziejącym zapaleniem jelita grubego, chorobą Leśniowskiego-Crohna czy różnego rodzaju problemami trawiennymi.

Jak działa dieta bez pozostałości?

W diecie uwzględniane są przede wszystkim pokarmy, które nie powodują wzdęć, a ich pozostałości nie obciążają jelit. Chodzi o to, aby wykluczyć z diety wszelkie pokarmy, pozostawiając niestrawione pozostałości, które mogłyby podrażnić błonę śluzową jelit. Zawiera zwiększoną ilość białka, mniej tłuszczu i węglowodanów. Stosując dietę bez pozostałości, człowiek dostarcza do organizmu wystarczającą ilość witamin i minerałów, rezygnując z najbardziej szkodliwych pokarmów.

Wadą jest to, że zabronione są także niektóre produkty spożywcze i surowce niezwykle korzystne dla organizmu, np. większość rodzajów owoców, warzyw i orzechów. Włókno jest znacznie zmniejszone. Z tego powodu dieta bez pozostałości powinna służyć jedynie jako pierwsza pomoc w przypadku problemów zdrowotnych, oczyszczenia i detoksykacji jelit lub nawrotu choroby układu pokarmowego i nie powinna być stosowana przez dłuższy czas.

Podstawowe zasady diety

Przy diecie bez pozostałości należy przestrzegać kilku zasad i zasad, tylko w ten sposób można osiągnąć pozytywny wpływ na przewód pokarmowy. Oto najważniejsze:

Metoda edycji: Jedzenie należy przygotować poprzez gotowanie, duszenie lub pieczenie bez oleju, smażenie lub grillowanie jest absolutnie niewłaściwe. Jedzenie należy gotować do momentu, aż będzie naprawdę miękkie. Jeśli nie da się go przygotować takimi metodami gotowania, można je zmielić.

Mniejsze porcje: Ważną zasadą jest dzielenie posiłków na kilka mniejszych porcji, np. przekąska, obiad, podwieczorek i kolacja. Pomiędzy posiłkami powinna być zachowana przerwa wynosząca około 3 do 4 godzin. Ostatni posiłek powinieneś zjeść nie później niż dwie godziny przed pójściem spać.

Schemat picia: To, co pijesz, ma również ogromny wpływ na oczyszczanie jelit i układu trawiennego. Należy unikać napojów gazowanych i słodzonych, a także zbyt zimnych. Należy także unikać kofeiny i alkoholu. Idealna jest czysta woda, ale odpowiednia jest także niegazowana woda mineralna oraz rozcieńczone herbaty ziołowe lub owocowe.

Tryb oszczędzania: Podczas stosowania diety bez pozostałości należy unikać forsownej aktywności fizycznej. Nie oznacza to jednak kultywowania kultury kanapowca, wręcz przeciwnie. Na poprawę trawienia odpowiednia jest spokojna aktywność fizyczna, najlepiej wolniejszy spacer trwający 30 minut dziennie.


Może zainteresuje Cię:


Dozwolone i zakazane produkty spożywcze

Wybór żywności jest zorientowany na ograniczenie źródeł składników niestrawnych, zwłaszcza celulozy oraz skórek i rdzeni z surowych owoców i warzyw.

To TAK

Odpowiednimi mięsami są chudy kurczak i indyk, cielęcina i wieprzowina, a nawet królik. Dozwolona jest także gotowana lub duszona szynka, miękkie dietetyczne salami i dietetyczne kiełbaski. Zaleca się spożywanie ryb o niskiej zawartości tłuszczu oraz jaj, które są źródłem białka, z dodatków to głównie ziemniaki, ryż, makarony i gnocchi z kaszy manny.

Spośród zup najczęściej podajemy buliony mięsne, a także puree ziemniaczane lub zupę jarzynową oraz zupę pomidorową. Wybieraj tylko białe, jednodniowe pieczywo. Odpowiednie są również beztłuszczowe świąteczne ciasteczka i krakersy. Dozwolone są banany i jabłka bez skórki i rdzenia (najlepiej duszone) z owoców, odpowiedni jest kompot z moreli, brzoskwiń i jabłek. Warzywa muszą być wyłącznie ugotowane, najlepiej zmieszane. Wybór jest ścisły, pod uwagę bierze się marchewkę, szpinak gotowany na parze, niewielką ilość selera, pietruszki, rukoli i sałaty lodowej.

Z produktów mlecznych dopuszczalne są kefiry, jogurty z kwaśnego mleka, jogurty białe o zawartości tłuszczu do 3%, twarogi niskotłuszczowe, sery topione i sery twarde. Mąka, ocet, oleje roślinne, ghee, przecier pomidorowy, miód, dżem, żywność dla niemowląt (jabłko, jabłko-banan, morela) są dozwolone z innych produktów spożywczych. Jako przyprawy możesz użyć majeranku, cynamonu i słodkiej papryki.

Nie to

Konserwy, żywność przetworzona chemicznie, półprodukty, żywność ciężka, tłusta i tłusta, a także ta, która jest przygotowana w niezdrowy sposób lub wręcz przeciwnie, w ogóle nie jest przetworzona i jest surowa. Wyklucz ze swojej diety tłuste mięso i ryby, wędliny, podroby, smalec, krakersy, tłuste mleko i produkty mleczne oraz słodzone jogurty. Nie podawać mleka jako osobnego napoju.

Nie jedz surowych warzyw i surowych owoców ze skórką lub pestkami. Zabrania się przede wszystkim kapusty, jarmużu, cebuli, czosnku, ogórków świeżych i kiszonych oraz warzyw kiszonych. Unikaj świeżych wypieków, ale także pełnoziarnistego chleba i bułek. Rośliny strączkowe, grzyby, orzechy, mak, kokos, zakwas, kakao, czosnek, przyprawy pikantne, słone przekąski i aromaty również są tematem tabu w diecie bez pozostałości.

Wskazówki dietetyczne

Jeśli zastanawiasz się aktualnie nad tym, co tak naprawdę będziesz jadł na diecie zero-resztkowej, być może kilka wskazówek dotyczących odpowiedniego jadłospisu będzie Ci pomocne:

Śniadanie/przekąska/lunch:

Herbata i jednodniowy biały chleb z pastą (ser, jajko, mięso), odtłuszczony grudkowaty twarożek z tartym i duszonym jabłkiem, doprawiony cynamonem, beztłuszczowe ciasto bożonarodzeniowe z konfiturą lub miodem, lekko słodki serek śmietankowy, szynka praska i kanapka, jogurt biały z kompotem, omlet jajeczny z szynką.

Obiad kolacja:

Duszona cielęcina z puree ziemniaczanym i sałatką z marchewki, risotto z mięsem i serem, zupa z prasowanych warzyw lub ziemniaków, zupa szpinakowa, pierś z kurczaka gotowana na parze z ryżem i siekaną sałatą, budyń jajeczny, budyń ryżowy z kompotem, bułka, pieczony kurczak bez skórki.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *