O tym, że jaja to zdrowy produkt, który warto włączyć do diety wie każdy. Dopuszczalne jest spożywanie nie więcej niż sześciu jaj tygodniowo.
Lekarze podkreślają, że jest to dobry dodatek do innych form białka, które są obecne w stałym menu.
Warto jednak podkreślić, że przydatne elementy można uzyskać tylko wtedy, gdy jajka są prawidłowo ugotowane.
Najlepiej przetwarzać je delikatnie i nie dodawać tłustych potraw.
Oświadczenie to złożyła dietetyczka Alexandra Razarenova w wywiadzie radiowym.
Zauważyła, że jajka można gotować na miękko, w koszulce lub w koszulce.
Wskazane jest unikanie smażenia na oleju.
Jeśli chcesz ugotować jajecznicę, musisz to zrobić na małym ogniu i bez oleju.
Nie można używać dużej ilości soli i przypraw. Żółtko należy podgrzać, zachowując jednak płynną konsystencję.
Wcześniej nauczyliśmy się, jak prawidłowo gotować świeże jajka.