Skórka banana to doskonały naturalny nawóz do kwiatów i warzyw. A także odstrasza mszyce

Cieszymy się bananem i automatycznie wyrzucamy skórkę do kosza. Ale to szkoda, ponieważ skórki bananów korzystnie wpływają na rośliny uprawiane na zewnątrz, na balkonach i w pomieszczeniach. Dostarczy im wiele niezbędnych składników odżywczych, zwłaszcza potasu, magnezu i fosforu, czyli minerałów wspomagających wzrost, kwitnienie i płodność roślin uprawianych w ogrodach komercyjnych i ozdobnych, na balkonie i w pomieszczeniu w domu. Podpowiemy, co i jak zrobić ze skórkami bananów, aby służyły jak najwięcej.

Ze względu na wysoką zawartość potasu (40%), fosforu (3%) oraz śladowe ilości wapnia, żelaza i magnezu, skórki bananów są minerałami wspomagającymi wzrost, kwitnienie i płodność roślin uprawianych w ogrodach komercyjnych i ozdobnych, na balkonie także w domu, można go wykorzystać jako doskonały naturalny nawóz.

Potas reguluje gospodarkę wodną, ​​wzmacnia tkankę roślinną i poprawia trwałość owoców. Przy braku potasu krawędzie i końcówki liści żółkną lub brązowieją, wysychają, a rośliny mają wiotki, niezdrowy wygląd. Znowu fosfor wzmacnia powstawanie kwiatów i nasion, wspomaga tworzenie korzeni. Z braku fosforu rośliny opóźniają się w rozwoju, są małe i karłowate, kwitną późno i rzadko, owoce słabo dojrzewają i są kwaśne. Liście opadają przedwcześnie.

Korzyści z nawożenia skórkami bananów to m.in.:

Jak zrobić nawóz bananowy

Najpierw oczyszczamy skórki bananów

Skórki bananów, którymi będziemy nawozić rośliny należy najpierw dokładnie umyć z zewnątrz. Możemy polewać je gorącą wodą lub czyścić pod bieżącą wodą za pomocą szczoteczki. Warto również zanurzyć peelingi w roztworze wody z dodatkiem (1 litr wody z 3 łyżeczkami sody oczyszczonej) na około 10 minut. To ważny krok, ponieważ na skórce mogą znajdować się różne zanieczyszczenia, pestycydy czy bakterie, na czym z pewnością nie skorzystalibyśmy naszym roślinom. Pozwól im wyschnąć. Następnie decydujemy, jak dalej wykorzystać skórki banana.

Łuska w ziemi

Skórkę pokroić na kawałki i dodać do korzeni roślin podczas sadzenia sadzonek w kwietniku lub w pojemnikach i za każdym razem. Do mniejszych doniczek wystarczy włożyć od pięciu do siedmiu sztuk, taką samą ilość dodajemy do jednej sadzonki podczas sadzenia w grządce, gdzie dobrze jest dodać trochę więcej do banana. W przypadku dużych doniczek i skrzynek liczymy mniej więcej raz dużo kawałków skórki od banana, czyli około dwunastu, lub używamy większych kawałków. Skórki bananów przyspieszą ukorzenienie.

Woda bananowa

Świeżą skórkę jednego banana pokroić na małe kawałki (około 1 cm x 1 cm), włożyć do zamykanego pojemnika, zalać 300 ml przegotowanej zimnej wody, pozostawić do maceracji w lodówce na dwa do czterech dni. Rozcieńczyć wodą w stosunku 1: 5. Podlewać rośliny wodą bananową raz na dwa tygodnie.

Na zewnątrz w ogrodzie dodajemy do konewki posiekaną skórkę od jednego do dwóch bananów, zawsze zostawiając ją pod przykryciem przynajmniej na dwa dni. Kiedy uznamy to za stosowne, skórki zastępujemy świeżymi.

Suszone skórki bananów

Oczyszczone i posiekane skórki bananów można również wysuszyć, zmielić lub rozdrobnić, a następnie wymieszać z wodą – około 1 łyżeczka na 5 litrów wody (nawóz płynny) – lub zakopać w ziemi w pobliżu korzeni. Następnie użyj tego proszku w glebie wokół kwiatów jako składnika odżywczego, a także do pewnego stopnia zwalczania szkodników.

Skórki bananów w kompoście

Skórki od bananów możemy bezpiecznie dodawać do potraw zarówno w ogrodzie, jak i w domu, gdyż dostarczają one ważnych składników odżywczych i przyspieszają dojrzewanie. Dla lepszego rozprowadzenia warto drobno posiekać skórkę banana. Skórki, z których już przerobiliśmy na nawóz, nadają się również na kompost.

Połysk do kwiatów w pomieszczeniach

Jeśli chcemy oczyścić nasze kwiaty z kurzu i nagromadzonego brudu, co jakiś czas polerujemy je wnętrzem skórki od banana. Na przykład figowiec, kroton, roślina woskowa, kwiat korzeniowy lub. Dodatkowo nasze rośliny doniczkowe będą miały pięknie błyszczące liście,

Skórki bananów przeciwko mszycom

wysysają soki z porażonych roślin, zarówno z podziemnych, jak i nadziemnych części rośliny, co spowalnia ich wzrost i osłabia je przed chorobami grzybiczymi. Kawałek skórki od banana możemy spróbować zakopać w kwietniku (np. wokół róż) lub w doniczce tuż pod powierzchnią ziemi. Skuteczny okazał się również rozdrobniony proszek z suszonej kory posypany wokół roślin, najlepiej w połączeniu z rabatami i doniczkami, aby uniknąć mszyc.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *