Harpago, czyli diabelski pazur, zwalcza bóle pleców, stawów i mięśni. Zrób herbatę z południowoafrykańskiego zioła

Harpagofit, lepiej znany jako harpago, diabelski pazur, diabelski pazur, diabelski pazur lub diabelskie kopyto, to piękna egzotyczna roślina lecznicza, która rośnie na pustyni Kalahari w południowej Afryce. Diabelski pazur ma urocze, ciemnoróżowe do fioletowych kwiaty i ciekawe kształty owoców z ostrymi pazurami, ale prawdziwy skarb kryje się pod ziemią. Do naturalnego leczenia wykorzystuje się korzenie bulwiaste, które skutecznie pomagają przy problemach narządu ruchu.

Leżący harpagofit lub harpago (Harpagophytum procumbens) ma wiele dosłownie piekielnych nazw ludowych: diabelski pazur, diabelski pazur, diabelski pazur lub diabelskie kopyto. Mały, pełzający sukulent z rozbudowanym systemem korzeniowym pochodzi z Republiki Południowej Afryki i rośnie szczególnie na obrzeżach pustyni Kalahari. Latem (od listopada do kwietnia) kwitnie pięknymi rurkowatymi kwiatami, przeważnie w kolorze ciemnoróżowym lub jasnofioletowym. Tworzą około 15 cm zdrewniałe owoce zakończone ostrymi, cierniowatymi wypustkami przypominającymi palce ze szponami – i to dzięki nim harpagofit zyskał swoją popularną nazwę.

Efekty Diabelskiego Szponu

Lecznicze działanie diabelskiego pazura było od wieków dobrze znane rdzennym plemionom Afryki Południowej, zwłaszcza Pigmejom, którzy używali suszonych korzeni przeciwko gorączce, malarii, bólom mięśni i stawów, obrzękom oraz wspomaganiu trawienia.

„Harpagofit był intensywnie badany w Europie na początku XX wieku, a w połowie ubiegłego wieku Europejczycy odkryli w jego korzeniu także skuteczny naturalny środek na bóle pleców i choroby zwyrodnieniowe narządu ruchu” wprowadzony przez zielarza Martina Kolára.

PRZECZYTAJ TAKŻE:

Diabelski Szpon poprawia mobilność

Diabelski pazur jest tradycyjnie używany zwłaszcza do mięśni, stawów, więzadeł i przyczepów więzadeł. Zapobiega gromadzeniu się szkodliwych substancji w torebkach stawowych i chrząstkach. Poprawia ogólną sprawność ruchową, zapewnia prawidłowy stan stawów i ścięgien nawet w starszym wieku.

„Współczesna chemia analityczna i farmakologia potwierdziły, że bulwy korzeniowe zawierają między innymi flawonoidy, fitosterole, triterpeny, kwasy fenolowe, a przede wszystkim substancję czynną zwaną harpagozydem o silnym działaniu przeciwzapalnym. Substancja ta skutecznie zakłóca procesy zwyrodnieniowe w uszkodzonych stawach czy kręgach, tłumi ból, łagodzi trwające stany zapalne i przyspiesza gojenie. – wyjaśnia zielarz.

Harpago pomaga w leczeniu bólu

W badaniach klinicznych działanie harpagofitu w pozycji leżącej na ból pleców było porównywalne z działaniem najnowocześniejszych syntetycznych leków przeciwzapalnych (leki te mogą powodować problemy z wątrobą i żołądkiem).

Harpago może zatem oznaczać zdrowsze podejście do leczenia bólu stawów. Polecany jest osobom cierpiącym na problemy reumatologiczne (dna moczanowa, zapalenie stawów, osteoporoza) oraz sportowcom, u których po dużych osiągnięciach sportowych mogą wystąpić bóle stawów i ścięgien. dodaje M. Kolár.

MOŻE BYĆ ZAINTERESOWANY:

Jak korzystać z harpago

  • Leżący harpagofit dostępny jest tutaj w postaci herbaty (suszony korzeń pokrojony w plasterki), drobnego proszku (korzeń rozgnieciony lub zmielony suszony) oraz nalewki, różnych maści, żeli i kapsułek.

  • Nie zaleca się przekraczania okresu stosowania – nie powinien on trwać dłużej niż 3 miesiące.

  • Zalecana dzienna porcja w celu uzyskania efektu przeciwbólowego i przeciwreumatycznego to 2-3 g suchego korzenia. W przypadku nalewki należy przyjmować 20 kropli 3 razy dziennie z wodą lub herbatą lub 15 kropli pod język co najmniej 15 minut przed posiłkiem lub przed przyjęciem innego produktu.

Skutki uboczne Diabelskiego pazura

Diabelski pazur nie jest odpowiedni dla kobiet w ciąży i karmiących piersią, diabetyków i osób z nadciśnieniem. Łącząc z lekami zawsze konsultujemy się z lekarzem prowadzącym.

Herbata Diabelski Szpon

Składniki

  • 1-3 g suszonego korzenia diabelskiego pazura

  • 250 ml wody

Przygotowanie

Ziele zalać zimną wodą, przykryć i powoli doprowadzić do wrzenia, gotować około 2 minut, wyjąć i pozostawić do zaparzenia na 15 minut. Odpływ.

Używać

Odwar pijemy letni, zawsze przygotowujemy go bezpośrednio przed użyciem. Pijemy od jednego do trzech razy dziennie około 20 minut przed posiłkiem. Jego smak jest gorzki.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *