Co jeść, gdy dopadnie Cię przeziębienie, by szybciej się zagoić – przydatne porady lekarza

Ważne jest, aby w tym okresie zapewnić sobie trzy pełnowartościowe posiłki dziennie. Dieta powinna zawierać tłuszcze, białka, węglowodany i pierwiastki śladowe. Rosyjski lekarz Aleksander Umnow twierdzi, że w menu powinny znaleźć się owoce, warzywa, marchew, czarne porzeczki, zielona cebula, twarde sery, chude ryby, rodzynki, nasiona lnu.

Najlepsze potrawy na przeziębienie

„Naturalnie w diecie powinny znaleźć się warzywa i owoce, które są bogate w witaminy A i C. Przede wszystkim należy zwrócić uwagę na owoce cytrusowe, marchew, a także czarne porzeczki i zieloną cebulę. Ponadto w menu powinny znaleźć się twarde sery i chude ryby” – mówi dr Umnov.

Na tym jednak nie kończy się lista przydatnych produktów, które pomogą Ci szybciej wrócić do zdrowia.

Dr Alexander Umnov radzi wybierać żywność, która pomaga zwiększyć odporność. Zwraca uwagę na zalety żurawiny, rodzynek i siemienia lnianego.

Żurawiny są bogate w witaminę C, błonnik i przeciwutleniacze – 100 g ich zawiera około 21 mg witaminy C, co stanowi około 35% zalecanej dziennej dawki dla osoby dorosłej. Żurawina zawiera również niewielkie ilości innych witamin, w tym A, E i K, a także witamin z grupy B, w tym B6 (pirydoksyna), B9 (folian) i B5 (kwas pantotenowy). Owoc ten jest również bogaty w błonnik, który usprawnia proces trawienia. A kwas benzoesowy w swoim składzie jest naturalnym środkiem antyseptycznym i ma właściwości antybakteryjne.

Żurawina działa jako przeciwutleniacz i wspomaga układ odpornościowy w ostrych infekcjach wirusowych dróg oddechowych i przeziębieniach. Zawarte w nim proantocyjanidyny działają przeciwzapalnie i mogą powodować śmierć szkodliwych mikroorganizmów.

Jeśli chodzi o rodzynki, ich spożycie korzystnie wpływa nie tylko na odporność. Są bogate w potas, dlatego ich spożycie korzystnie wpływa na pracę nerek i kondycję skóry. Potas ma działanie moczopędne, co pomaga w usuwaniu substancji toksycznych.

Dzięki wysokiej zawartości minerałów wywar z rodzynek pomaga przywrócić równowagę wodno-solną w organizmie.

Lekarz zalecił rezygnację z potraw smażonych, a także fasoli i winogron. Bardzo ważne jest, aby zrezygnować z alkoholu także w okresie rekonwalescencji.

Więcej:

Ważne: artykuł nie zastępuje zbilansowanej diety i konsultacji ze specjalistą!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *