Syrop z agawy: podobno sprzyja utracie wagi. Jednak szybka produkcja jest dla niego szkodliwa

Syrop z agawy ma płynną konsystencję i złocisty kolor. Krajem pochodzenia jest Meksyk, gdzie produkowana jest z niej słynna tequila. Najczęściej można go znaleźć w sklepach ze zdrową żywnością. Można go stosować jako zamiennik tradycyjnego cukru. Do produkcji wykorzystywane są dwie rośliny: tequilana z agawy i salmiana z agawy. Istnieją dwie możliwości otrzymania syropu. Po pierwsze, sok uzyskiwano z liści, a następnie trzeba było go gotować. Ale to było za długo, więc dzisiaj poznamy więcej syropu, który powstaje z korzeni rośliny.

Syrop z agawy i utrata masy ciała

Kalorycznie syrop z agawy nie jest dużo lepszy od klasycznego białego cukru. Dodatkowo jest mniej słodki, co może skłonić użytkowników do większego spożycia. Jednak niektóre źródła podają, że zawiera inulinę. Jest to rodzaj błonnika, który posiada najkorzystniejsze właściwości błonnika: wsparcie trawienia, obniżenie poziomu lipidów i cholesterolu we krwi, wsparcie mikroflory jelitowej. Niestety uprzemysłowienie produkcji sprawiło, że syrop z agawy praktycznie nie zawiera inuliny.

Słodycze

Zdjęcie: Pixabay

Syrop z agawy i jego zawartość

100 g syropu z agawy zawiera około 310 kcal (dla porównania 100 g cukru białego zawiera około 406 kcal). Oprócz węglowodanów nie zawiera niczego bardzo korzystnego. Ponieważ węglowodany składają się głównie z fruktozy, która ma niższy indeks glikemiczny niż sacharoza (znajdująca się w białym cukrze). Jednak fruktoza ma również negatywny wpływ na zdrowie człowieka, powodując zwiększone ryzyko otyłości, insulinooporności i chorób układu krążenia.

Tradycyjna produkcja jest nieopłacalna

Ze względu na czasochłonność tradycyjnego procesu produkcyjnego, metoda ta uznawana jest za nieopłacalną. Duzi producenci chcą wyprodukować jak największą ilość w jak najkrótszym czasie i po jak najniższych kosztach. Dzięki temu tracimy takie substancje jak inulina czy fruktany. Nie można więc polegać na spożyciu syropu z agawy, aby uzyskać te same efekty – zależy to od rodzaju produkcji.

Źródła informacji:

https://dietetycy.org.pl/syrop-z-agawy/

Zdjęcie: Pixabay

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *