Za bogatymi zbiorami warzyw i owoców, a także pięknie kwitnącymi kwiatami w ogrodzie i na balkonie czy pięknymi pokojówkami kryje się nie tylko codzienna pielęgnacja, ale także ich prawidłowe odżywianie. Ale nie musimy wydawać pieniędzy na nawozy chemiczne, możemy spróbować zrobić je z tego, co zwykle mamy w domu: drożdży, ziemniaków i mleka.
Warzywa, owoce i kwiaty potrzebują zbilansowanej podaży składników odżywczych, aby prawidłowo rosnąć. Jeśli go nie otrzymają, stają się słabe, żółkną, przestają kwitnąć i owocować, są bardziej podatne na choroby i częściej atakowane przez szkodniki. Wszystkie rośliny, użytkowe i ozdobne, potrzebują niezbędnych składników odżywczych, dlatego musimy je nawozić i dostarczać.
8 podstawowych składników odżywczych ważnych dla roślin
- Potas reguluje gospodarkę wodną, wzmacnia tkankę roślinną, poprawia trwałość owoców. Niedobór powoduje zahamowanie wzrostu lub wysuszenie liści.
- Azot wspomaga wzrost liści i tworzenie komórek. Jej niedobór objawia się powolnym wzrostem, małymi owocami lub żółknięciem liści.
- Fosfor wzmacnia powstawanie kwiatów i nasion, wspomaga tworzenie korzeni. Niedobór powoduje opóźnione kwitnienie.
- Magnez reguluje gospodarkę wodną i powstawanie chlorofilu. W przypadku niedoboru liście żółkną, a rośliny słabo rosną.
- Mangan jest ważny dla metabolizmu roślin. Niedobór powoduje zahamowanie wzrostu.
- Siarka jest niezbędnym budulcem tkanki roślinnej.
- Wapń wzmacnia tkankę roślinną, poprawia strukturę gleby. W przypadku niedoboru pH gleby spada, przez co roślina nie może korzystać z wielu składników odżywczych.
- Żelazo jest ważny dla metabolizmu roślin. Jej niedobór objawia się żółknięciem liści i karłowatością pąków.
Co można wykorzystać jako nawóz?
Drożdże
zawiera witaminy z grupy B, enzymy, pierwiastki śladowe i minerały, takie jak chrom, żelazo i miedź, niezbędne kwasy i sole mineralne. Ten koktajl może zdziałać cuda, szczególnie z roślinami pokojowymi i balkonowymi.
Drożdże jako nawóz stymulują i przyspieszają wzrost, a rośliny będą silniejsze, zdrowsze i będą kwitły znacznie obficiej. Na pewno warto jeśli nawozimy zaprawą drożdżową, ale także , , i . Oprócz zapewnienia lepszych zbiorów, chroni także rośliny przed szkodnikami i chorobami.
Nawóz drożdżowy do roślin domowych
Składniki
-
1 kostka drożdży (42 g)
-
1 litr ciepłej wody
metoda
Drożdże (mogą być po terminie przydatności) rozkruszyć do ciepłej wody, wymieszać i odstawić do ostygnięcia.
Używać
Aby podlać rośliny domowe, należy dodać 1 część nawozu do 4 części stojącej wody. Wystarczy raz na jeden do dwóch tygodni.
Nawóz z drożdży do pelargonii
Składniki
-
1 kostka drożdży
-
1 litr zimnej wody
metoda
Drożdże pokruszyć do zimnej wody i odstawić na 24 do 48 godzin. Mieszamy od czasu do czasu.
Używać
Przed użyciem rozcieńczyć w proporcji 1 część nawozu na 3 części wody. Tak przygotowanym nawozem podlewamy pelargonie i inne rośliny balkonowe mniej więcej raz w tygodniu.
Nawóz drożdżowy do pomidorów i ogórków
Składniki
-
2,5 litra wody
-
7 g suchych drożdży
-
7 łyżek cukru
metoda
Drożdże i cukier wsypać do letniej wody (max. 30 stopni Celsjusza). Dobrze wymieszaj i odstaw na około 8 godzin, najlepiej na całą noc. Po odstaniu ponownie dobrze wymieszaj. Nie przechowujemy.
Używać
Rozcieńczyć w stosunku 1:1 i wodą. Część nawozu wlewamy do butelki ze spryskiwaczem i aplikujemy również na liście w ramach ochrony przed chorobami.
Ziemniaki
są pełne skrobi rozkładającej się na cukry proste, zawierają także witaminę C, witaminy z grupy B, potas, magnez, wapń, żelazo, skórki zawierają dużo potasu, którego większość współczesnych roślin potrzebuje.
Ulubionym nawozem jest niesolona woda z gotowanych ziemniaków w skórkach, ale nawóz ziemniaczany można przygotować w dowolnym momencie. Oprócz kwiatów w pomieszczeniach, możemy zapewnić tę odżywkę również ziołom i warzywom, jeśli uprawiamy je w domu w pudełku lub doniczce.
Oczywiście w ogrodzie można stosować także nawozy do ziemniaków, zwłaszcza do porzeczek i agrestu.
Nawóz ze skórek ziemniaków do kwiatów
Składniki
-
grubsze skórki z 2-3 ziemniaków (w zależności od wielkości)
-
500ml wody
metoda
Skórki zalać wodą i powoli doprowadzić do wrzenia, wyjąć i pozostawić do zaparzenia na kolejne 15 minut. Następnie odcedzić i ostudzić.
Używać
Kwitnące kwiaty są traktowane nawozem ziemniaków dwa do trzech razy w miesiącu. Do każdej doniczki wystarczą 1-2 łyżki.
Nawóz z obierek ziemniaków do owoców
Składniki
-
skórki z 8-10 ziemniaków (w zależności od wielkości)
-
2 litry wody
metoda
Skórki zalać zimną wodą i pozostawić do namoczenia na 24-36 godzin w temperaturze pokojowej. Odpływ.
Używać
Raz w tygodniu podlewamy małe owoce u korzeni nawozem ziemniaczanym.
mleko
zawiera m.in. cukier, wapń, magnez, fosfor, potas, miedź, molibden, cynk, selen, sód, jod, witaminy A, C, D, E, K, kwas foliowy i pantotenowy.
Mleko może szczególnie wzmocnić pomidory, paprykę, ogórki, dynię, dynię, brokuły, kalarepę i w ten sposób przyczynia się do wyższych i przede wszystkim zdrowszych zbiorów.
Nawóz mleczny do warzyw
Składniki
-
500 ml świeżego mleka krowiego
-
5 litrów wody
metoda
Zmieszaj wodę z mlekiem i od razu możesz podlewać.
Używać
Warzywa na grządkach podlewamy regularnie raz w tygodniu.
Mleko przeciwgrzybicze
Mleko pełni także funkcję naturalnego środka dezynfekującego, dlatego jest dobrym pomocnikiem w walce z grzybami. Rozcieńczone mleko w stosunku 1:2 z wodą może nie tylko zatrzymać pleśń, ale także działa zapobiegawczo. Nakładać na rośliny przynajmniej raz w tygodniu.