Kardamon, obok wanilii i szafranu, jest jedną z najrzadszych i najdroższych przypraw świata, a także jednym z najstarszych naturalnych leków. Ma wyraźny korzenny smak i delikatny cytrynowy aromat. Na co pomaga kardamon i jak go stosować?
Kardamon – często pojawia się także odmiana kardamon, jednak uważa się ją za niebiblijną, gdyż pochodzenia nazwy można doszukać się w starożytnym greckim słowie kardamomon, czyli w skrócie kardamon – należy nie tylko do najdroższych, ale i najstarszych leków przyprawy. Kardamon jest najczęściej używany w postaci kruszonej lub mielonej na proszek. Ma słodko-korzenny smak z subtelnym aromatem cytryny do kamfory.
MOŻE BYĆ ZAINTERESOWANY:
Dwa główne rodzaje kardamonu
Nasieniem jest zielony kardamon, znany również jako prawdziwy kardamon. Prawdziwy kardamon ma mocno pikantny lub palący smak i pachnie cytryną, miętą i imbirem. Czarny kardamon, zwany także kardamonem nepalskim lub brązowym, to nasiona rośliny Amomum subulatum. Smakiem jest zbliżony do prawdziwego, ma lekki aromat kamfory.
Kardamon obu rodzajów jest zwykle kupowany w postaci całych kapsułek lub nasion. Dostępny jest również mielony lub kruszony. Najlepiej przechowywać go w kapsułkach, ponieważ po usunięciu lub zmieleniu nasion szybko tracą one swój aromat.
Działanie kardamonu
„Przede wszystkim kardamon wspomaga trawienie, pomaga przy skurczach żołądka, wzdęciach, zgadze, nudnościach czy zaparciach oraz zwiększa apetyt. wprowadzony przez zielarza Martina Kolára. Pozytywnie wpływa na depresję, stany lękowe, nerwowość i stres, poprawia nastrój i ogólnie uspokaja. Od wieków kardamon był stosowany na impotencję i zwiększenie libido.
Na co pomaga kardamon?
„Napar z kardamonu polecam pić przy stanach zapalnych gardła i jamy ustnej, gdyż ma działanie antybakteryjne. Polecam płukać napar na ból gardła i pić go z miodem na przeziębienie i grypę. Możesz dodać szczyptę świeżo zmielonego kardamonu do jedzenia lub żuć całe ziarna. Nasiona odświeżają oddech, a dodatkowo pomagają leczyć stany zapalne dziąseł i zębów.” dostarczone przez zielarza. Dodawana jest także kawa, grzane wino i inne gorące napoje. Na jedną filiżankę wystarczą trzy do czterech nasion kardamonu.
Kardamon na rozstrój żołądka
Kiedy się przejadamy i boli nas brzuch, prawdziwym ratunkiem jest kardamon. Wypijamy pół łyżeczki sproszkowanego kardamonu w około 200 ml letniej wody i pozostajemy bez ruchu przez około pół godziny.
Lecznicza herbata kardamonowa
Składniki
-
1 łyżeczka świeżo zmielonego lub rozdrobnionego kardamonu
-
220 ml wrzącej wody
Przygotowanie
Kardamon zalać wodą, przykryć i odstawić na około 15 minut. Następnie odcedź.
Używać
Na problemy psychiczne lub w celu zwiększenia apetytu seksualnego pijemy ciepłą herbatę dwa razy dziennie, na problemy trawienne trzy razy dziennie przed każdym posiłkiem. Naparem tym można również płukać gardło w przypadku zapalenia gardła, dziąseł i zębów. Na przeziębienie i grypę do herbaty można dodać łyżeczkę miodu.
PRZECZYTAJ TAKŻE:
Relaksująca herbata
Składniki
-
pół łyżeczki mielonego kardamonu
-
pół łyżeczki mielonego cynamonu
-
pół łyżeczki anyżu
-
1 łyżka miodu
-
500 ml wrzącej wody
Przygotowanie
Przyprawy zalać wrzątkiem i pozostawić całość na 10 minut. Odcedzić (najlepiej przez filtr do kawy), dosłodzić miodem i wypić.
Jak zrobić kawę z kardamonem
Składniki
-
200 ml czarnej kawy
-
na czubku noża zmielone nasiona kardamonu
-
szczypta mielonego cynamonu
-
szczypta mielonego anyżu lub anyżu gwiazdkowatego
Przygotowanie
Do gorącej kawy dodać kardamon i cynamon, wymieszać i podawać.
Skutki uboczne kardamonu
Kardamon jest ogólnie uważany za bezpieczny, jeśli jest przyjmowany w rozsądnych dawkach. Stosowanie należy skonsultować z lekarzem w okresie ciąży, karmienia piersią, w przypadku cięższych schorzeń żołądka i pęcherzyka żółciowego. Nie nadaje się dla małych dzieci.