Życie w zdrowiu i jednocześnie poczucie zadowolenia ze swojego ciała nie zawsze jest łatwe. Ze wszystkich stron jesteśmy bombardowani gwarantowanymi informacjami i rekomendacjami, z których często trudno jest wybrać jednoznaczną, właściwą drogę. Na szczęście dziedziną żywienia zajmują się także stale naukowcy, którzy w ostatnim czasie przynieśli ciekawe wyniki badań.
Makroskładniki to podstawa
Nie wierz we wszystko, o czym próbują Cię przekonać otaczający Cię ludzie. Na przykład od kilkudziesięciu lat tradycją jest, aby w miarę możliwości unikać jedzenia tłuszczu, ponieważ jest to jedynie pobłażliwość, która szkodzi organizmowi. Jednak nie jest tak do końca. Z drugiej strony niektóre rodzaje tłuszczów są uważane za korzystne i mogą chronić organizm przed różnymi poważnymi chorobami. To samo tyczy się białek i węglowodanów.
Wszystkie te trzy kategorie są klasyfikowane jako niezbędne makroelementy. Stanowią nie tylko filar odżywczy, ale także ważną bazę energetyczną. Tematem licznych dyskusji pozostaje, jakie rodzaje tych składników odżywczych należy traktować priorytetowo i w jakich proporcjach je spożywać.
W nowym badaniu skupiono się na złożoności
Więcej światła na tę kwestię mogłaby rzucić publikacja, która na początku stycznia br. ukazała się w magazynie Nutrients. Jej wyniki pokazują, że spożywanie określonych tłuszczów i białek może faktycznie przyczynić się do wydłużenia życia, chroniąc organizm przed chorobami układu krążenia i nowotworami. Należy jednak zwrócić uwagę na nadmierne spożycie niektórych węglowodanów, które może wywołać zupełnie odwrotny skutek.
Badaniami zajęła się grupa ekspertów z Chin zajmujących się zdrowiem i żywieniem. Przeanalizowali 124 już przeprowadzone badania. Obejmowały one informacje od ponad 5 milionów uczestników w wieku od 19 do 99 lat.
Twoje ciało również potrzebuje tłuszczów
Badania sugerują, że spożycie tłuszczu jest ogólnie powiązane z niższą śmiertelnością. Jednak w odniesieniu do względnej długowieczności ważne jest, aby wziąć pod uwagę, jakiego rodzaju tłuszcze spożywamy. Podczas gdy nienasycone kwasy tłuszczowe, szczególnie jednonienasycone (MUFA) i wielonienasycone (PUFA), wiązały się z mniejszą liczbą przypadków chorób układu krążenia lub nowotworów, zwiększone spożycie nasyconych kwasów tłuszczowych (SFA) wiązało się z częstszą śmiertelnością z powodu nowotworów.
Jeśli więc chcesz żyć dłużej i zdrowiej, włącz do swojej diety oliwę z oliwek, orzechy czy tłuste ryby, takie jak makrela, łosoś czy sardynki. Wręcz przeciwnie, należy uważać na zwiększone spożycie czerwonego mięsa, które zawiera dużą ilość nasyconych kwasów tłuszczowych i jest trudniej strawne. Na pewno nie musisz z tego rezygnować, wystarczy, że nie przesadzisz.
Nie zapomnij o białkach
W odniesieniu do spożycia białek wykazano, że zwiększone ich spożycie wiąże się z niższym ryzykiem chorób układu krążenia. Naukowcy uważają, że decydującym czynnikiem może być sam rodzaj białka. Choć białka zwierzęce nie wiązały się z ogólną śmiertelnością ani nowotworami, to ich nadmierne spożycie może mieć negatywny wpływ na rozwój chorób układu krążenia.
Nawet w tym przypadku należy zwrócić szczególną uwagę na czerwone mięso. Wręcz przeciwnie, ryby i mięso drobiowe zapewniają organizmowi pewną ochronę przed tymi chorobami. Jeśli chodzi o białka roślinne, zaleca się w tym zakresie spożywanie fasoli, orzechów lub produktów bogatych w błonnik.
Uważaj na rafinowane cukry
Na koniec autorzy badania zajęli się także wpływem węglowodanów na zdrowie człowieka. Wyniki sugerują, że związek między całkowitym spożyciem węglowodanów w diecie a ryzykiem chorób sercowo-naczyniowych różni się nieco w zależności od płci. Jednocześnie nie ma bezpośredniego związku pomiędzy ich spożyciem a śmiertelnością.
Kwestia długoterminowych skutków zdrowotnych spożycia węglowodanów pozostaje mniej więcej otwarta. Nadmierne spożycie rafinowanych cukrów wiąże się z większym ryzykiem wystąpienia cukrzycy, zespołu metabolicznego czy przewlekłego stanu zapalnego. I to właśnie one przyczyniają się do rozwoju chorób układu krążenia.
Jednak ograniczenie węglowodanów do możliwie najniższego poziomu lub ich niewystarczające spożycie nie jest do końca wskazane. W tym względzie badanie wykazało również, że przede wszystkim liczy się rodzaj i proporcja spożywanych węglowodanów. Ich dochody w przedziale od około 50 do 55% wiązały się z najniższym ryzykiem śmierci.
Kluczem do sukcesu jest zbilansowana dieta
Na zakończenie badań autorzy zgodzili się, że większość dotychczas przeprowadzonych badań skupia się przede wszystkim na całkowitej ilości składników odżywczych. Niewiele z nich jednak zwraca uwagę na ich jakość. Jeśli pragniesz zdrowego sposobu odżywiania, skup się na osiągnięciu zbilansowanego spożycia składników odżywczych.
Komponując dietę, spożywaj wystarczającą ilość białka, ale od czasu do czasu częstuj się rybami lub produktami roślinnymi. Skoncentruj swoją uwagę na minimalnie przetworzonych węglowodanach o wysokiej zawartości błonnika. Preferuj tłuszcze nienasycone i staraj się ograniczyć do minimum przetworzone węglowodany. Śledź naszego Facebooka