Witamina D spełnia liczne funkcje biologiczne i można ją przyjmować wraz z pożywieniem lub wystawiając się na działanie promieni słonecznych: ile minut potrzebujemy jesienią?
Odgrywa fundamentalną rolę w utrzymaniu naszego zdrowia: przyczynia się do utrzymania homeostazy (równowagi wewnętrznej), wspomaga wzrost kości i rozwój komórek. Ma także znaczenie dla funkcjonowania funkcji neurologicznych, odpornościowych oraz pomaga redukować stany zapalne. Jest bowiem przydatny do syntezy wapnia, fosforu i magnezu, które są niezbędne dla naszego układu nerwowego. Z tych informacji łatwo zrozumieć, że może to mieć poważne konsekwencje dla naszego zdrowia.
Aby poznać nasze poziom witaminy D dlatego musimy wykonać pewne badania krwi. W większości przypadków wyniki będą się zmieniać w zależności od pory roku, nawet w zależności od źródła niezmienionej diety: ale jak to możliwe? Aby odpowiedzieć na to pytanie, musimy zacząć od założenia, że witamina D jest wchłaniana tylko w 10% z pożywieniem, a pozostałe 90% jest syntetyzowana przez naszą skórę poprzezekspozycja na światło słoneczne.
Obniż poziom witaminy D jesienią i zimą: dlaczego
Wynika z tego, że podczas I miesiące jesienne i zimowe jego poziomy spadają. Latem bowiem dni są dłuższe, promienie słoneczne są mocniejsze i częściej wystawiamy się na działanie słońca. Jesienią i zimą te elementy ulegają zmianom: nie tylko zmniejsza się liczba godzin nasłonecznienia, ale w większości przypadków jesteśmy także okryci odzieżą, która oprócz tego, że chroni nas przed zimnem, chroni także przed działaniem promieni słonecznych na skórę. .
Z tych powodów ważne jest kontrolowanie poziomu witaminy D we krwi i, jeśli to konieczne, podjęcie odpowiednich działań suplementy w celu uzupełnienia niedoborów lub poprzez modyfikację naszej diety poprzez włączenie pokarmów bogatych w witaminę D. Oto kilka przykładów żółtko jaja, ryba, wątroba Lub . Wszystkie produkty bogate w dla utrzymania naszego zdrowia układu krążenia.
Opalaj się nawet, gdy jest zimno: potrzebujemy witaminy D
Ale bądź ostrożny, bo wszystko, co zostało do tej pory powiedziane, nie oznacza, że mamy całkowicie zrezygnować z syntezy witaminy D przez skórę, wystarczy dowiedzieć się, ile minut dziennie należy mieć na słońcu! Eksperci zalecają ekspozycję na światło słoneczne przynajmniej 30 minut dzienniena twarz, szyję i ramiona oraz w przypadku braku ochrony SPF powyżej 30. Po tym okresie obowiązkowa staje się aplikacja kremu z filtrem przeciwsłonecznym, gdyż należy pamiętać, że promienie UVA i UVB mogą powodować poważne uszkodzenie skórypocząwszy od przedwczesnego starzenia się aż po czerniaka.
Podsumowując można stwierdzić, że spadek poziomu witaminy D we krwi w okresie chłodów jest zjawiskiem fizjologicznym, jednak przy odrobinie szczęścia uda nam się wygospodarować pół godziny słońca dziennie lub alternatywnie nauczyć się spożywaj odpowiednią żywność bogatą w witaminę D. Wykonując badania krwi i konsultując się z lekarzem, będziemy mogli również poznać odpowiednie suplementy, które można stosować w celu zwiększenia poziomu tej witaminy.