Tahini to pasta z nasion sezamu, stosowana głównie w kuchni bliskowschodniej. Jest to szczególnie stosowane do hummusu, baba ganoush lub chałwy. Poznaj 4 zamienniki tahini. Te odmiany są proste, szybkie i niedrogie.
Tahini można zastąpić produktami o tej samej konsystencji / Shutterstock
Jeśli lubisz tahini lub chcesz ugotować dania z jego udziałem, a nie masz go pod ręką, nie panikuj. Można go zastąpić innymi produktami o podobnym smaku i konsystencji. Oczywiście, kiedy tylko masz czas, możesz przygotować tahini w domu w większych ilościach i przechowywać je w lodówce, kiedy będzie potrzebne.
Trzymaj nasiona sezamu w domu i zawsze, gdy masz ochotę na tahini, przygotuj je samodzielnie. Masz tę zaletę, że mają długi okres przydatności do spożycia, więc nie masz żadnych problemów. Idealnie jest przechowywać go w ciemnym, dobrze wentylowanym i chłodnym miejscu.
4 zamienniki tahini
Będziesz także potrzebował oleju, soli i robota kuchennego. Będziesz musiał upiec nasiona sezamu na patelni, aż staną się brązowe. Następnie pozwalamy im ostygnąć i wkładamy je do robota kuchennego wraz z neutralnym olejem – winogronowym, słonecznikowym lub oliwkowym i solą.
Spróbuj i . Jest proste i łatwe w przygotowaniu.
Do zrobienia małego słoiczka tahini potrzeba około 140 g nasion sezamu, 2-4 łyżki oleju i szczypta soli. Jeśli chcesz, żeby pasta była gęstsza, dodaj mniej oleju.
Masło z nerkowców
Ze wszystkich rodzajów masła orzechowego, orzechy nerkowca najlepiej zastępują pastę tahini. Ma miękką konsystencję i aromat z lekko gorzkimi nutami.
Może zastąpić pastę sezamową zarówno w daniach słodkich, jak i pikantnych. Ma jednak wadę: jest dość drogi. Używaj go tylko wtedy, gdy jest to absolutnie konieczne. Ponadto, jeśli masz alergię na orzeszki ziemne, poszukaj innych możliwości zastąpienia tahini.
Kiedy masz czas, przygotuj i . Jest pyszna i zawiera mnóstwo korzystnych dla zdrowia składników odżywczych.
Masło słonecznikowe
Masło słonecznikowe jest dobrym substytutem tahini. Można go zastąpić w proporcji 1:1, a ma to tę zaletę, że mogą go spożywać także osoby uczulone na orzeszki ziemne. Ponieważ ma tę samą konsystencję i smak co pasta sezamowa, masło słonecznikowe można stosować w każdym przepisie wymagającym tahini.
Jeśli nie masz masła słonecznikowego, możesz zrobić je samodzielnie, wkładając nasiona i odrobinę oleju do robota kuchennego. Następnie mieszaj je, aż staną się pastą.
Jeśli chcesz dodać mu więcej smaku, możesz doprawić go ząbkiem czosnku lub imbiru. Otrzymasz pyszny sos do warzyw, sałatek czy dań zbożowych.
olej sezamowy
Olej sezamowy nie ma takiej konsystencji jak tahini, ale uzyskasz dokładnie taki smak, jakiego szukasz. Dlatego nie należy go stosować w dużych ilościach, ale w takiej ilości, aby nadać potrawie niezbędny aromat sezamu.
jogurt grecki
Jogurt grecki może zastąpić tahini w niektórych przepisach, zwłaszcza w sosach i makaronach.
Niestety nie ma smaku sezamu, dlatego należy go stosować oszczędnie i tylko wtedy, gdy nie ma innego wyjścia. Dodawaj stopniowo, próbuj od czasu do czasu, aż uzyskasz pożądany efekt.