Jeśli lubisz jajka, ale masz już dość jedzenia wyłącznie jajecznicy, pieczona frittata będzie dla Ciebie odpowiednią odmianą. Jest pełne warzyw, różnych przypraw i można je jeść na lunch lub kolację. To danie inspirowane jest oryginalną frittatą, którą przygotowuje się na patelni i zwykle jada się na śniadanie. Wypróbuj także naszą wersję, jest równie smaczna i pożywna.
Potrzebujemy
- 250 g pieczarek brązowych lub białych
- 1 średniej wielkości cukinia
- 1 czerwona papryka
- 200 g startego twardego sera
- 10 jaj
- 100 ml mleka
- 6 PL bułki tartej
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka przyprawy grzybowej
- 1 łyżeczka suszonej bazylii
- ½ łyżeczki suszonego czosnku
- ½ łyżeczki mielonego kminku
- trochę mielonej kurkumy
- sól i pieprz do smaku
- świeża sałata (np. rukola)
Zbliżać się
W pierwszym kroku oczyszczamy warzywa i grzyby. Wszystko kroimy na kawałki mniej więcej tej samej wielkości, tak aby czas ich przygotowania do zmięknięcia był taki sam. Podczas duszenia warzyw zetrzyj ser.
Na patelnię wlewamy 3 łyżki oliwy i od razu wrzucamy wszystkie warzywa. Dopraw solą, pieprzem, czosnkiem, mielonym kminkiem, bazylią, kurkumą i przyprawą grzybową. Podsmażamy i dusimy pod przykryciem jeszcze co najmniej 10 minut. Jeśli ta mieszanina wydaje się sucha, możesz dodać trochę wody. Lepiej nie przesadzać z jego ilością, gdyż po chwili gotowania na parze woda z grzybów i warzyw zacznie odparowywać. Następnie pozwól naszej patelni warzywno-grzybowej trochę ostygnąć.
Przygotujemy mieszankę z jajkami. Rozłóż je do większej miski i wymieszaj z solą i pieprzem. Dodajemy szczyptę mielonej kurkumy dla piękniejszego koloru, ale i dla wyjątkowych efektów, jakie ta przyprawa niesie dla naszego zdrowia. Całość ubić mikserem, stopniowo dodawać 100 ml mleka i na koniec posypać 6 łyżkami bułki tartej. Odstaw na 5 minut i spęcznij.
Wymieszaj ubitą masę jajeczną z ostudzonymi duszonymi warzywami.
Wylać na wysmarowaną tłuszczem i wysypaną bułką tartą formę do pieczenia lub naczynie do zapiekania.
Posypać tartym serem i piec 30-35 minut w temperaturze 180°C na złoty kolor. Podawane z liśćmi sałaty.
Nasza wskazówka: Smaki pieczonej frittaty wybrzmią się jeszcze lepiej, jeśli sałatkę skropimy oliwą z oliwek i sokiem z cytryny. Wypróbuj to!
Przegląd najlepszych spa i wellness na Słowacji: Przeczytaj więcej!