FOTOPRZEPIS Znakomita pieczona frittata z warzywami: Obfity posiłek, który zadowoli każdego głodnego

Jeśli lubisz jajka, ale masz już dość jedzenia wyłącznie jajecznicy, pieczona frittata będzie dla Ciebie odpowiednią odmianą. Jest pełne warzyw, różnych przypraw i można je jeść na lunch lub kolację. To danie inspirowane jest oryginalną frittatą, którą przygotowuje się na patelni i zwykle jada się na śniadanie. Wypróbuj także naszą wersję, jest równie smaczna i pożywna.

Potrzebujemy

  • 250 g pieczarek brązowych lub białych
  • 1 średniej wielkości cukinia
  • 1 czerwona papryka
  • 200 g startego twardego sera
  • 10 jaj
  • 100 ml mleka
  • 6 PL bułki tartej
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka przyprawy grzybowej
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii
  • ½ łyżeczki suszonego czosnku
  • ½ łyżeczki mielonego kminku
  • trochę mielonej kurkumy
  • sól i pieprz do smaku
  • świeża sałata (np. rukola)

Zbliżać się

W pierwszym kroku oczyszczamy warzywa i grzyby. Wszystko kroimy na kawałki mniej więcej tej samej wielkości, tak aby czas ich przygotowania do zmięknięcia był taki sam. Podczas duszenia warzyw zetrzyj ser.

Na patelnię wlewamy 3 łyżki oliwy i od razu wrzucamy wszystkie warzywa. Dopraw solą, pieprzem, czosnkiem, mielonym kminkiem, bazylią, kurkumą i przyprawą grzybową. Podsmażamy i dusimy pod przykryciem jeszcze co najmniej 10 minut. Jeśli ta mieszanina wydaje się sucha, możesz dodać trochę wody. Lepiej nie przesadzać z jego ilością, gdyż po chwili gotowania na parze woda z grzybów i warzyw zacznie odparowywać. Następnie pozwól naszej patelni warzywno-grzybowej trochę ostygnąć.

Przygotujemy mieszankę z jajkami. Rozłóż je do większej miski i wymieszaj z solą i pieprzem. Dodajemy szczyptę mielonej kurkumy dla piękniejszego koloru, ale i dla wyjątkowych efektów, jakie ta przyprawa niesie dla naszego zdrowia. Całość ubić mikserem, stopniowo dodawać 100 ml mleka i na koniec posypać 6 łyżkami bułki tartej. Odstaw na 5 minut i spęcznij.

Wymieszaj ubitą masę jajeczną z ostudzonymi duszonymi warzywami.

Wylać na wysmarowaną tłuszczem i wysypaną bułką tartą formę do pieczenia lub naczynie do zapiekania.

Posypać tartym serem i piec 30-35 minut w temperaturze 180°C na złoty kolor. Podawane z liśćmi sałaty.

Nasza wskazówka: Smaki pieczonej frittaty wybrzmią się jeszcze lepiej, jeśli sałatkę skropimy oliwą z oliwek i sokiem z cytryny. Wypróbuj to!

Przegląd najlepszych spa i wellness na Słowacji: Przeczytaj więcej!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *