Niedojrzałe awokado nie jest niebezpieczne. Jej spożycie owiane jest mitami

Awokado to roślina, która zyskuje coraz większą popularność. Dziś jest wielu ludzi, którzy wiedzą, jak wykorzystać ten owoc. Uważamy je za zdrowe źródło tłuszczu. Należy zaznaczyć, że są to nadal tłuszcze, należy kontrolować ich ilość w diecie. Ponadto zawiera substancje prozdrowotne takie jak potas, miedź, witaminę B6 i kwas foliowy. Mówi się, że zjedzenie niedojrzałego owocu może powodować problemy zdrowotne. Czy ten owoc należy do tej grupy?

Niedojrzałe awokado

O niedojrzałości awokado można powiedzieć, gdy jest zbyt twarde. Z drugiej strony owoce zbyt miękkie są już przejrzałe i prawdopodobnie będą niejadalne (zgnilizna i inne nieprzyjemne cechy smakowe, brązowe lub szare nitki w środku). Niedojrzałe awokado ma gorzki smak i jest zbyt twarde. Nie smakuje dobrze, więc jest małe prawdopodobieństwo, że go skonsumujesz. Dobrze dojrzały owoc ma jednolity kolor skórki – nie powinno być na nim żadnych ciemnych plam. Wnętrze awokado jest jasnozielone.

Awokado

Zdjęcie: Pixabay

Awokado i jego spożycie

Powszechnie uważa się, że awokado jest zdrowe, ale tylko wtedy, gdy jest dojrzałe. Jak więc jest w rzeczywistości? Czy niedojrzałe awokado zawiera coś, co może zaszkodzić naszemu zdrowiu? Odpowiedź jest taka, że ​​nie. Jedzenie niedojrzałego awokado nie spowoduje żadnych problemów zdrowotnych. A szkoda, bo zamiast kremowego i delikatnego smaku jemy coś, czego nie da się dobrze zmiażdżyć, a co jest gorzkie i chrupiące. Dobra wiadomość jest jednak taka, że ​​możemy pozwolić awokado dojrzeć! Trzeba tylko wiedzieć, jak to zrobić.

Dojrzewanie awokado

To nie jest nauka. Po prostu umieść awokado w brązowej papierowej torbie. Ta torba musi być oddychająca, a więc papierowa. Pozostaw na blacie w temperaturze pokojowej na około trzy do czterech dni. Jeśli awokado znajduje się w szczelnie zamkniętym opakowaniu, etylen wytwarzany podczas dojrzewania pomaga mu szybciej dojrzewać. Możesz jeszcze bardziej przyspieszyć cały proces, jeśli zamkniesz awokado w torebce z innymi owocami, które podczas dojrzewania uwalniają etylen. Są to na przykład jabłka czy banany (jeśli zostawimy te owoce w pobliżu kwiatów ciętych, szybciej zwiędną). W takim przypadku wystarczą 1 do 2 dni.

Dojrzałe awokado

Dojrzałe awokado można rozpoznać po lekkim wbiciu w nie palca. Jeśli skórka ugnie się i powróci do poprzedniego kształtu, oznacza to, że jest w idealnym stanie. Jeśli pozostały wgniecione, oznacza to, że jest przejrzałe. Jeśli nie da się go wycisnąć, jest niedojrzały. Prawidłowo dojrzałe awokado jest ważnym elementem wielu przepisów. Często trzeba go wymieszać lub rozgnieść widelcem. Oto najbardziej znany przepis:

  • Hummus – do blendera włóż zawartość puszki ciecierzycy (odsączonej), 3 łyżki oliwy, 1,5 łyżki pasty tahini, 3 łyżki świeżego soku z limonki, 1 przetarty ząbek czosnku i zmiksuj wszystko na gładką masę. Następnie doprawiamy solą i pieprzem do smaku oraz dodajemy szczyptę mielonego kminku. Wymieszaj i dodaj dwa obrane i posiekane awokado. Podawać posypane płatkami chili i kolendrą.

Źródła informacji:

https://kobieta.interia.pl/zdrowie/news-czy-mozna-jesc-niedojrzale-awokado-cala-prawda-o-egzotyczny,nId,6642171

https://www.cookingclassy.com/avocado-hummus/

Zdjęcie: Pixabay

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *