Proszek do pieczenia vs. proszek do pieczenia. Wiemy, który produkt sprawdzi się lepiej w wypiekach

Proszek do pieczenia i soda oczyszczona to produkty, które można znaleźć niemal w każdej kuchni. Stosowane są głównie w wypiekach i wiele osób używa ich zamiennie. Jaka jest prawdziwa różnica między nimi i który z nich działa lepiej?

Proszek do pieczenia vs. proszek do pieczenia. Wiemy, który produkt sprawdzi się lepiej w wypiekach
Foto: Archiwum prywatne

Zarówno proszek do pieczenia, jak i soda oczyszczona to produkty, których używamy na co dzień, czasem nawet zamiennie. Nie każdy jednak zdaje sobie sprawę, że nie działają one w ten sam sposób. Jakie właściwości mają oba składniki i czy któryś z nich sprawdza się lepiej w kuchni?

Proszek do pieczenia a soda oczyszczona – różnice i podobieństwa

Proszek do pieczenia to substancja używana głównie do dmuchania ciast. Zawiera między innymi wodorowęglan sodu, czyli inaczej sodę oczyszczoną. Dodatkowo proszek zawiera również regulatory kwasowości, a także skrobię i inne substancje zapobiegające zbrylaniu, czyli sklejaniu. Idealnie nadaje się do wypieku wszelkiego rodzaju słodkości: ciast, ciasteczek, muffinek. Wiele osób dodaje go także do smażonych naleśników, ciast i naleśników, dzięki czemu są bardziej miękkie i puszyste.

Sodę oczyszczoną stosuje się także do nadmuchania pieczonych i smażonych produktów. W przeciwieństwie do proszku do pieczenia nie jest w stanie „sami” zmienić konsystencji ciasta. Aby jego właściwości w pełni się ujawniły, należy go połączyć z substancją kwasową. Dlatego najczęściej dodaje się go razem z produktami takimi jak maślanka, masło czy śmietana.

Proszek czy soda oczyszczona – który produkt jest lepszy do wypieków?

Zarówno proszek do pieczenia, jak i soda oczyszczona nie stanowią żadnego zagrożenia dla zdrowia człowieka, dlatego często w przepisach zaleca się dodanie obu produktów. Sama soda oczyszczona dodana do ciasta sprawi, że ciasto lekko wzrośnie i stanie się brązowe. Natomiast dodanie samego proszku do pieczenia sprawi, że masa mocno urośnie, ale będzie miała lekko kwaśny smak. Idealnym rozwiązaniem jest połączenie tych komponentów. Tdzięki temu wypieki wyrosną równomiernie, będą giętkie i nie będą popękane. Ten złoty środek sprawi, że potrawa po wyjęciu z piekarnika będzie nie tylko pięknie wyglądać, ale także dobrze smakować. Nie zalecamy jednak zastępowania jednego produktu innym – niewłaściwe połączenie składników może skutkować nieudanym efektem wypieku, np. bułeczki.

Redakcja Pasja w Tobie.

Powiązane artykuły:

Proszek do pieczenia nie tylko do słodyczy. Nie miałeś pojęcia o tych niezwykłych zastosowaniach

Czy przechowujesz kawę w szklanym pojemniku? Wada ta powoduje utratę smaku i aromatu

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *